Про світові тренди в трансформації податкової функції з перших рук: продовжуємо практику гостьових лекцій

24 листопада 2021, 19:07

 

 

      23 листопада 2021р. за ініціативи кафедри фінансів НУБіП України компанія «Делойт» (в Україні) провела онлайн-лекції для викладачів, аспірантів та студентів економічного факультету.
    Під час зустрічі обговорювалися теми: "Світові тренди в трансформації податкової функції" (Володимир Юмашев) та "Правила обов'язкового розкриття інформації" (Вікторія Чорновол)

    На початку лекції, до присутніх звернулася завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, які відмітила, що кафедра  підтримує постійну співпрацю із вітчизняними та зарубіжними компаніями з метою підвищення практичної складової освітнього процесу. 

   Компанія «Делойт» є консалтингово-аудиторською компанією; є частиною міжнародної мережі Deloitte. Проголошеною місією компанії є формування екосистеми успішних рішень на основі об’єднання глибокого професійного досвіду та інноваційного погляду на бізнес-завдання клієнтів. У травні 2021 року «Делойт» випустив глобальне дослідження Tax Transformation Trends Survey щодо світових трендів у трансформації податкової функції. В результаті дослідження було виявлено 6 ключових тенденцій, про які впродовж лекції розповіли провідні експерти компанії «Делойт»  Володимир Юмашев та Вікторія Чорновол.
    Володимир Юмашев є партнером податково-юридичного департаменту, є визнаним експертом у структуруванні інвестицій у більшості індустрій, а також у роботі з компаніями ТМТ-сектору (тобто, компаній зі сфери зв'язку, засобів масової інформації та технологій); був залучений у понад сотню проектів. Володимир зазначив, що Європейським парламентом було створено різні спеціальні комітети, повноваження яких полягають в аналізі питань щодо податкових рішень, агресивного податкового планування, ухилення від сплати податків, фінансових злочинів, ролі посередників та захист викривачів. Лектор акцентував увагу на тому, що Україна є частиною глобальної економіки, і хоча не є членом ОЕСР, у податкових питаннях наша держава взяла на себе зобов’язання дотримуватися політики та правил, запроваджених на світовій податковій арені.
 

 


   Вікторія Чорновол є партнером податково-юридичного департаменту компанії «Делойт». У листопаді 2018 року Вікторію було обрано співголовою податкового комітету Американської торгової палати в Україні. Клієнтами Вікторії переважно є дочірні підприємства міжнародних компаній, що працюють на ринку України. Для нашої аудиторії Вікторія розповіла, які саме зміни за 20 років економічної історії відбулися у світофому фінансовому просторі, а також, основні тренди Європейського законодавства щодо оподаткування бізнесу, яким чином вони стосуються українських підприємств. Вікторія наголосила, що наразі Україна у сфері оподаткування «рухається у сторону транспарентності та прозорості бізнесу», що є позитивною тенденцією. Цікавою була інформація про особливості формування податкового ландшафту у провідних країнах світу.
 
 

     Наприкінці лекції слухачам було запропоновано пройти анкетування щодо визначення намірів подальшого спілкування та плідної співпраці.
     Доречі, для аспірантів і студентів кафедри фінансів є цікавою така пропозиція, адже компанія «Делойт» надає послуги і у сфері корпоративних фінансів, а саме, вирішує складні (комплексні) завдання у сфері оцінки, фінансового моделювання та економічного консалтингу. При цьому, головною перевагою є виконання ролі незалежного арбітра для визначення балансу інтересів різних учасників ринку (ця функція є особливо важливою під час планування операцій злиття і поглинання). Також компанія займається корпоративними фінансовими операціями, допомагаємо корпоративним і приватним клієнтам у сфері прямих інвестицій здійснювати оптимальні інвестиційні операції, надаючи спеціалізовані послуги за угодами, а також супутні послуги, зокрема проведення передінвестиційного аналізу. Мета компанії – забезпечити більшу підтримку, ніж просто проведення фінансового передінвестиційного аналізу, завдяки додатковим послугам, що допоможуть нашим клієнтам досягти конкурентних переваг. Також експерти компанії «Делойт» здійснюють передінвестиційний аналіз і надають послуги, пов’язані з операціями злиття й поглинання місцевим і міжнародним корпоративним та приватним клієнтам у сфері прямих інвестицій.
 

   Що стосується корпоративного управління, гаслом компанії «Делойт» є: «На крок попереду!». У цьому сенсі для аспірантів та майбутніх корпоративних фінансиситів є цікавим те, що «Делойт» пропонує комплекс послуг з корпоративного управління та комплаєнсу, а саме, допомага клієнтам як у масштабних подіях (побудова корпоративного управління), так і в щоденній роботі з дотримання законодавчих вимог у різних сферах. Також доречним буде опанування досвіду компанії з юридичного консультування з питань корпоративного управління, а саме, аналізу системи корпоративного управління на відповідність законодавчим вимогам; допомоги в реалізації змін у системі корпоративного управління: створення нових органів управління (наприклад, наглядова рада), аналіз їх повноважень тощо; розробці корпоративних договорів та ін.
   Найкращим завершенням плідної зустрічі стала цікава пропозиція про можливість подальшої співпраці студентів та аспірантів з компанією «Делойт»!

 

Відгуки студентів 
    Тетяна Гребенюк: Дуже цікава лекція сьогодні була. Я усвідомила, що в майбутньому фінанси будуть займати велику та важливу роль і у своїй країні, і у світі. Фінансові процеси стануть прозорішими та вони більш синхронізуватися з іншими категоріями. В майбутньому фінансові процеси будуть автоматизовані та через це буде можливість використовувати час на роботу з аналітичними питаннями. Також відбудеться автоматизація податків, тому буде все складніше від них ухилятися, що є дуже позитивним.
  Анастасія Притиченко: Мені сподобалась лекція, я зрозуміла щоб підприємству бути ефективними і конкурентоспроможними вже не треба склади, купи документів надрукованих, а можна просто це все автоматизувати і зробити це все в електронному вигляді. Нам пояснили, що зараз абсолютно все можна зробити через інтернет, або в електронному варіанті, так набагато зручніше. Нам показали дуже цікаве відео, про те що бізнес хотів щось від фінансів, а бухгалтерія не знала як це зробити. Бізнес вирішив робити все сам. Якщо компанія дивиться в майбутнє, то це добре. А якщо компанія дивиться в минуле, то треба йти з такої компанії. Було ще цікаво те, що щоб купити новий автомобіль, треба утилізувати старий автомобіль самостійно, або заплатити екологічний податок.
    Юлія Савчук: Дана конференція була дуже пізнавальною та цікавою, я дізналася про існування компанії Делойт, яка в Україні працює з 1993 року та надає консалтингові та аудиторські послуги. Було сказано, що організація об’єднана цінностями, такими як: разом – як один; бездоганний сервіс; чесність та моральність; прагнення до розвитку; позитивне ставлення. Я дізналася цікаву інформацію про податки, та систему оподаткування в цілому. На конференції розповіли про можливість впровадження певної схеми оподаткування як, до прикладу, якщо українець переведе свої кошти на банківський рахунок в Кіпр, тим самим уникаючи податку в Україні, то в тій країні українця змусять його сплатити. Також розповіли про шість трендів оподаткування, в одному з яких, було сказано, що українцям важливо купувати саме українські товари, тому що цим самим ми створюємо робочі місця. Навіть якщо підприємство-виробник цих товарів ухиляється від сплати податків, то працівники які отримують заробітну плату на цьому підприємстві, сплатять податок на доходи фізичних осіб, а також витратять свої зароблені гроші в Україні. Було наведено багато життєвих прикладів, які допомогли краще зрозуміти суть інформації, яку нам намагалися донести.
    Богдан Невгад: На лекції я дізнався багато корисного і цікавого про компанію Делойт. Deloitte — група компаній у сфері аудиторських та консалтингових послуги, це одна з компаній «великої четвірки» зі штаб-квартирою в Лондоні. Deloitte надає аудиторські, консалтингові, фінансові, ризикові, податкові і юридичні послуги з участю близько 334 800 фахівців по всьому світу. Міжнародна компанія є британською приватною компанією з обмеженою відповідальністю. У 2020 фінансовому році сукупний доход мережи склав рекордні $47,6 млрд. Deloitte займає 3-е місце серед найбільших приватних компаній в США. Deloitte означає бренд, під яким незалежні фірми по всьому світу співпрацюють для надання аудиторських, консультаційних, фінансових консультацій, управління рисками і податкових послуг обраним клієнтам. «Делойт» – це бренд, що об'єднує десятки тисяч висококласних фахівців, які працюють у незалежних фірмах і забезпечують надання послуг у сфері аудиту, управлінського та фінансового консультування, управління ризиками, оподаткування і супутніх послуг. Ці фірми є учасниками об’єднання «Делойт Туш Томацу Лімітед», приватної компанії, відповідальність учасників якої обмежено наданими ними гарантіями, зареєстрованої відповідно до законодавства Великобританії («ДТТЛ»). Кожна фірма, що входить до складу об’єднання «ДТТЛ», надає послуги в межах певного географічного регіону та провадить свою діяльність відповідно до законодавства й нормативно-правових актів, що регулюють професійну діяльність на території такої країни чи країн.
 Дякуємо, компанії «Делойт» і сподіваємось на подальше набуття практичного досвіду від професіоналів-фінансиситів міжнародного рівня!
Олена Лемішко,
доцент кафедри фінансів
 

 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook