На кафедрі міжнародного права та порівняльного правознавства стартував проєкт ERASMUS+ «Європейське продовольче та екологічне право»

1 жовтня 2025 року на кафедрі міжнародного права та порівняльного правознавства розпочалась реалізація проекту ERASMUS-JMO-2025-CHAIR – 101238479 – EUFEL Європейське продовольче та екологічне право. 

 

Під час презентації проекту для студентів юридичного факультету НУБіП України керівник проекту, д.ю.н., професор Віктор ЛАДИЧЕНКО розповів про те, що проект спрямований на розширення викладання європейського продовольчого права та європейського екологічного права в Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Проблеми якості та безпеки харчових продуктів в Україні є дуже складними і накопичувалися протягом багатьох років, починаючи з моменту здобуття Україною незалежності. Україна дійсно потребує кращої продовольчої політики для поліпшення ситуації. Україна має такі самі проблеми у сфері охорони довкілля.

 

Декан юридичного факультету, д.ю.н., професор Олена ЯРА відзначила, що реалізація проекту дозволить задовольнити потребу професійної спільноти юристів, які мають кваліфікацію в галузі європейських студій. Вона підкреслила суспільну мету проекту – стимулювати дискусію про істотне значення продовольчої та екологічної політики ЄС для України та держав-членів ЄС. Для забезпечення імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС необхідно ретельно вивчити та перейняти досвід країн-членів Європейського Союзу, а також підготувати нове покоління державних службовців, здатних ефективно впроваджувати продовольчу політику ЄС в життя українського суспільства.

 

Співавтор та основна виконавиця проекту к.ю.н., доцент Людмила ГОЛОВКО розповіла, що в рамках дисципліни «Продовольче право ЄС» студенти вивчатимуть продовольче право та політику ЄС, основні концепції, що регулюють продовольчу політику та право ЄС – його головних учасників, процедури та принципи; а також сприятимуть розумінню того, як ці концепції впроваджуються та застосовуються в правових системах держав-членів ЄС як державними, так і приватними органами, міжнародним правовим регулюванням продовольчої безпеки та світовою торгівлею продуктами харчування. Сільськогосподарське та промислове виробництво, розповсюдження та міжнародна торгівля, контроль якості та безпеки, інформація для споживачів та охорона здоров'я, охорона довкілля та біопродукція: це лише деякі основні аспекти складного призми різних і часто взаємопов'язаних видів діяльності, що стосуються харчових продуктів. Всі вони представляють істотний інтерес для юристів, бізнесменів, консультантів та громадських споживчих рухів, а також для всіх, хто займається діяльністю, пов'язаною з харчовими продуктами, як прибутковою, так і неприбутковою. Більше того, глибоке та цілеспрямоване вивчення з юридичної точки зору є основою для конкретного внеску в пошук оновлених та більш ефективних правових рамок.

 

Член проектної команди к.ю.н., доцент Станіслав ЯНКОВСЬКИЙ вказав, що вплив продовольчого права поширюється на всі аспекти агропромислового комплексу, тому він є важливим для фахівців, які працюють у цій галузі в будь-якій якості. Вивчення дисципліни «Екологічне право ЄС» допоможе підготувати фахівців у сфері охорони довкілля.

 

Керівник проекту

Віктор ЛАДИЧЕНКО