Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів

March 18, 2020

    На базі економічного факультету кафедрою глобальної економіки 13 березня 2020 р. проведено дистанційно Вебінар у рамках I Міжнародного науково-практичного семінару з метою поглиблення міжнародних контактів, вивчення передового досвіду виробництва агропродовольчої продукції, підвищення професійного рівня науково-педагогічних працівників, обміну досвідом між науковцями та фахівцями-практиками, визначення пріоритетних аспектів подальшого розвитку науки. Детальніше за посиланням: https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u295/13_03_2020_informaciyniy_list_seminar.pdf. Для організації Вебінару використано технології відео конференції. 
    Вебінар проведено спільно з Бюджетною установою «Методично ̶ технологічний центр з аквакультури», директор Шарило Юрій Євгенійович, Державним агентством рибного господарства України, ТОВ «АКВАРЕСУРС ПЛЮС», директор Гижко Петро Андрійович, Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, директор департаменту управління бізнесу Гечбаия Бадрі Нодарович, Академією Наук бізнесу Грузії, президент Бабунашвілі Теімураз Малхазович та іншими учасниками.

 

    Завідувач кафедри д.е.н., проф. Вдовенко Наталія Михайлівна говорила через телефон, коментуючи інформацію, що відображається на екрані, а слухачі їй відповідали, переважно по телефону. Директор ТОВ «АКВАРЕСУРС ПЛЮС» Гижко Петро Андрійович запропонував технологію, в якій реалізована підтримка VoIP-аудіотехнологій, що забезпечило повноцінний аудіозв’язок через мережу онлайн за допомогою Інтернету. Директор розповів, що у великих акваріумах у Жмеринці живе понад 400 тисяч мальків та вже дорослих креветок. Морепродукти продають після того, як креветці виповнюється 5-6 місяців. Це єдине в Україні підприємство з вирощування креветок. Також ми отримали інформацію про те, що будівля підприємства має три поверхи. Тут встановлене обладнання – великі резервуари, заповнені водою. Робота повністю автоматизована, але підприємство дало роботу більше тридцяти п’яти працівникам. Для креветок важливий особливий догляд та умови. Вода повинна мати температуру 29-30 градусів, а температура приміщення завжди має 33-34 градуси тепла.

    Директор ТОВ «АКВАРЕСУРС ПЛЮС» розповів учасникам, що для того, щоб годувати креветок, господарство купувало корми з Бельгії, але виявилось, що там почалась креветкова чумка, тому поставку кормів закрили. А потім така сама історія трапилась і в Малайзії. Щоб креветки не померли від голоду і фабрика не втратила кошти шукали варіанти. І прийшли до того, щоб робити корм самим. Консультації надав спеціаліст з Філіппін, який займається вирощуванням креветок і дав необхідну рецептуру. До складу корму входять: борошно, крохмаль, яєчний білок, риб’ячий жир і полівітаміни. Виготовлення власного корму значно здешевлює вартість і дає нам змогу контролювати якість на 100 %. Щоб виростити кілограм креветок – до 36 штук, потрібно 4 кілограми корму. Одна креветка за життя з’їдає всього від 111 до 177 грамів.
  Особливу увагу привернуло питання встановлення сонячних панелей. Креветкам необхідна постійна подача кисню і тому безперервна робота електроенергії є важливою. На господарстві функціонують три дизельні генератори та поставили сонячні панелі. Якщо в місті відключать електроенергію, то господарство перейде на сонячну.

    Королівські креветки продають у ресторани по 500 грн за один кілограм та планують реалізовувати їх за кордон.

     

Усі учасники за результатами Вебінару отримають сертифікати і друкований збірних тез доповідей.

Л. Г. Михальчишина, к.е.н., 
доцент кафедри глобальної економіки

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook