Виробнича практика у магістрів: використання геоінформаційних технологій в керуванні інфраструктурою систем водопостачання та водовідведення

August 11, 2019

Керування інфраструктурою систем водопостачання та водовідведення є складним технологічним завданням для багатьох населених пунктів. Географічні інформаційні системи (ГІС) є потужними, доступними та легкими інструментами для органів місцевого самоврядування, які шукають рішення щодо управління комунальними активами.

 

Магістр факультету землевпорядкування Тетяна Старовойт проходила практику у відділі Геоінформатики Державного підприємства "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства" (ДП "НДКТІ МГ"). Напрями діяльності інституту різноманітні: розроблення нових методів, технологій, обладнання з очищення природної води для питного водопостачання; удосконалення існуючих і створення нових технологічних процесів, споруд, обладнання очищення стічних вод; розроблення нових технологічних схем, машин, механізмів для видалення побутових відходів, прибирання та благоустрою територій; стандартизація та нормування в житлово-комунальному господарстві та інші.
 
Фахівці інституту мають досвід з моделювання систем водопостачання та водовідведення, проведення гідравлічних розрахунків, їх повної інтеграції з ГІС. Інститут розробляє комплексні рішення для створення та впровадження ГІС на підприємствах ВКГ «з нуля», а також проводить удосконалення вже існуючих на підприємствах систем. Спеціалісти інституту мають досвід роботи з різним програмним забезпеченням, наприклад: ArcGis, Epanet, MikeUrban тощо.
 
На момент проходження практики, на замовлення ПрАТ АК Київводоканал, інститут розробляє ГІС. Наша магістрантка долучалися до наступних робіт: оцифровування старих карт системи водопостачання м. Києва за 1980-ті роки, аналізувала по фото кожен колодязь та камери: який матеріал труб, марка засувки, діаметр та ін.; геокодувала споживачів за адресами в програмному забезпеченні ArcGIS та уточнювала їхнє розміщення на карті; вносила дані про регулятори тиску, свердловини, насосні станції, резервуари чистої води та креслення їх на карті, зокрема підключення їх до основних водоводів; перевіряла топологію водопровідної мережі на зв’язність; визначала за фотоматеріалами незаконні врізки; розраховувала гідравлічні параметри в програмному забезпеченні MIKE URBAN тощо.
 
Саме така виробнича практика стає фундаментом для майбутнього професійного зростання. І цей приклад, який є правилом для наших найкращих студентів, демонструє перспективи як галузі, так опанування відповідного фаху в Національному університеті біоресурсів і природокористування України.
 
Олег Дроздівський
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook