Виїзне заняття на базі Інституту садівництва для майбутніх бакалаврів з плодоовочівництва та виноградарства

May 21, 2019
Інститут садівництва

Заключні заняття з плодівництва, помології та селекції плодових і ягідних культур студенти агробіологічного факультету – майбутні бакалаври–плодоовочівники та виноградарі провели в Інституті садівництва НААН України.


Учасники виїзного заняття в Інституті садівництва НААН

 

Заняття почалися із знайомства з історією Інституту садівництва НААН та основними напрямками його наукових досліджень. Далі у  насадженнях плодових і ягідних культур професор кафедри садівництва  Т.Є. Кондратенко нагадала студентам про форми сортовивчення і ознайомила їх із дослідами колекційного, первинного, державного і виробничого випробування сортів яблуні, агруса і малини та відзначила особливості методик їх закладання. Усі разом згадали  обліки, спостереження і тривалість їх проведення у кожному із дослідів. Оглянули квітучі колоноподібні яблуні вітчизняних та зарубіжних сортів, обговорили необхідність, строки та особливості обрізування дерев цих сортів.


Колоноподібні яблуні в саду первинного сортовивчення

 

Завідувачка лабораторією селекції та сортовивчення зерняткових культур ІС НААН, канд. с.-г. наук Юлія Ходаківська розповіла про завдання та результативність досліджень із селекції і сортовивчення груші і ознайомила студентів з насадженнями  колекційного і первинного сортовипробування груші.

  

Юлія Ходаківська знайомить студентів із колекційним  насадженням груші

 

Провідний науковий співробітник науково-технологічного відділу, кандидат с.-г. наук Віктор Жук провів екскурсію по молодому саду інтенсивного типу, який створено два роки тому новими сортами яблуні селекції  Інституту садівництва. Основну увагу приділив сорту Дміана, дерева якого мають боковий тип плодоношення, квітують  і починають плодоносити з другого року після висаджування в сад, та розповів про результати технологічного оцінювання імунного до парші сорту Скіфське золото, вирощуваного на різних за силою  росту підщепах.


Інтенсивне насадження сортів яблуні української селекції

 


Віктор Миколайович Жук розповідає про біологічні особливості рослин яблуні сорту Дміана

 

Старший науковий співробітник відділу вірусології та біотехнології Світлана Васюта ознайомила студентів з лабораторією мікроклонального розмноження та маточником клонових підщеп кісточкових культур, який налічує більше 40 видів підщеп для вишні, черешні, персика, сливи та абрикоса, розповіла про їх розмноження методами in vitro та зеленого живцювання.


Одна із кімнат лабораторії  біотехнології

 

Останній виконується в червні з використанням теплиць, де встановлюють туманноутворюючі прилади. Показала теплиці, в яких найближчим часом готуватиметься  все необхідне до висадки зелених живців.


Світлана Васюта демонструє маточник клонових підщеп кісточкових культур

 


Студенти оглядають комплекс теплиць для зеленого живцювання підщеп зерняткових і кісточкових культур

 

У колекційному насадженні малопоширених ягідних культур студенти мали змогу спостерігати за процедурою кастрації квіток лохини високорослої.


Зацікавлений огляд квітучих рослин лохини високорослої

 


А що досліджують ці майбутні садоводи, - здогадайтеся самі

 

Кастрацію квіток лохини демонструвала, докладно і цікаво пояснювала складові цього процесу Терещенко Яна - науковий співробітник лабораторії селекції ягідних культур, кандидат с.-г. наук.


Видалення пелюсток разом з тичинками з пуп’янку лохини

 


Кастрацію завершено; вигляд кастрованого пуп’янку

 


Кастровані пуп’янки ізольовано та навішано етикетку з відповідними записами

 

Важливість виїзного заняття відчула навіть природа. На час екскурсії «відкрилося небо», сяяло сонце. Програму запланованого заходу було виконано повністю, а саме: у саду і ягіднику ознайомилися із формами сортовивчення , оглянули незвичайний селекційний продукт – колоноподібні яблуні, побачили досліди з технологічного оцінювання нових сортів, ознайомилися з маточником клонових підщеп кісточкових культур та технологією його ведення, а також способами розмноження цих підщеп, якими є мікроклональне  розмноження і зелене живцювання.

Ми вдячні співробітникам ІС НААН, які завжди привітно зустрічають нас, охоче демонструють насадження, щиро діляться інформацією про результати  останніх досліджень, запрошують  студентів бакалаврату і магістратури на виробничу практику і пропонують на базі дослідних насаджень виконувати дипломні роботи.

 

 Професор Тетяна Кондратенко, асистент Оксана Кузьмінець,

   кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook