Магістри факультету землевпорядкування - учасники міжнародного наукового заходу НІГД: на шляху до інформаційного суспільства

February 27, 2018

      22 лютого була проведена Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру спільно з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA) конференція «НІГД: на шляху до інформаційного суспільства».
      Учасниками даного заходу стали студенти факультету землевпорядкування НУБіП України.


      Найголовнішою метою проведенням конференції стала презентація прототипу Національної інфраструктури геопросторових даних, який було створено на територію 12 км2 у Вінницькій області. Прототип являє собою єдину картографічну основу, на якій консолідовані як базові, так і профільні групи даних, зокрема, про координати, межі адміністративно-територіального устрою, гідрографічні об’єкти, населені пункти та вулично-дорожню мережу, промислові, сільськогосподарські та соціокультурні об’єкти, автомобільні дороги, залізниці, земельні ділянки на зазначеній території. Всі дані та їх поєднання доступні в режимі онлайн.


      Прототип системи НІГД у перспективі буде розгорнутий на всю територію України. Для забезпечення ефективної координації цього процесу бенефіціар проекту – Держгеокадастр – утворив Координаційну раду. До цього органу увійшли представники міністерств та інших органів влади, що є утримувачами геопросторової інформації.
      На конференції були присутні представники різних організацій у сфері землеустрою та ГІС технологій та представники 13 країн світу: Фінляндії, Румунії, Польщі, Німеччини, Республіки Білорусь, Молдови, Японії, Швеції, Норвегії, Латвії, Словенії, Франції та Хорватії. Кожен з представників іноземних країн поділився досвідом розвитку та ефективним використання НІГД та наголосив, що для розвитку інфраструктури геопросторових даних важливим моментом є співпраця, підтримка та доступність.
      Максим Мартинюк, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України відзначив, що уряд сформував концепцію «цифрової економіки», щоб оптимізувати управління усіма ресурсами та процесами в державі. Створення НІГД формує інфраструктурне забезпечення для її практичної реалізації. Завдяки міжнародній підтримці, як фінансовій, так і експертній, можна розраховувати на розширення створення прототипу на всії території України.
      На сьогодні в Україні відсутня нормативно-правова база для регулювання питання створення та функціонування Національної інфраструктури геопросторових даних. Держгеокадастр розробив законопроект про Національну інфраструктуру геопросторових даних в Україні, який вже знаходиться у Верховній Раді України. Забезпечення широкого та зручного доступу до інформації через єдиний геопортал дозволить багатьом галузям економіки і державним установам підвищити ефективність роботи, знизивши витрати на пошук даних.
      Створення інтероперабельної системи геопросторової інформації забезпечить можливість подальшої інтеграції України в світовий, та, зокрема, європейський економічний і інформаційний простір.
       Студенти дуже вдячні можливість участі в міжнародної конференції.
      Це чудовий досвід для них спілкування з експертами такого високого рівня, отримати нову інформацію, зав’язати нові знайомства.

Наталія Задорожня,
студента магістратури факультету землевпорядкування,
Юлія Мороз,
фахівець ННВЦ «Охорона природних ресурсів
та реформування земельних відносин»
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook