Міжнародним тематичним семінаром в університеті відзначили 15-річчя журналу «Сучасне птахівництво»

November 2, 2017

 На факультеті тваринництва та водних біоресурсів і його кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві розпочав роботу V міжнародний семінар, присвячений одразу двом ювілеям: 15-річчю журналу «Сучасне птахівництво» і 120-ій річниці нашої alma mater. Як зазначають його організатори, захід відбувається за підтримки асоціації «Союз птахівників України» і ГС «Міжрегіональний союз птахівників та кормовиробників України». До представників науки і бізнесу – учасників сьогоднішнього семінару – звернулася директор редакції журналу Наталія Ковальчук. Вона привітала присутніх із значущою подією – 15-річним ювілеєм видання з птахівництва №1 в Україні та запросила до слова ректора університету Станіслава Ніколаєнка.

     Станіслав Миколайович звертаючись до аудиторії, підкреслив, що привід зібратися у стінах нашого вишу і справді дуже гарний – усіх присутніх об’єднав журнал, професійна спрямованість якого сприяє розвитку птахівництва. А це галузь, якій у цих непростих умовах вдалося вистояти і розвиватися. Безсумнівно, продовжив ректор, у цьому є заслуга і наших учених, і журналу-ювіляра, його незмінного редактора і нашого колеги Віталія Бородая. Та сьогоднішній захід присвячений і ще одній вагомій для всієї університетської сім’ї події – 120-ій річниці НУБіП. Принагідно ректор запросив усіх присутніх на головне святкування з цієї нагоди 25 травня. А також вручив від імені ректорату подяки головному редактору журналу Віталію Бородаю та його заступнику і ініціатору цієї справи Миколі Жеребову.

     Звичайно не можна було обійти історії заснування видання. І кому ж як не тим, хто стояв у його витоках, ділитися спогадами. Тож Віталій Петрович пригадав, з якими потугами створювався журнал і сама кафедра птахівництва. Він також зазначив, що наразі журнал є фаховим за двома напрямами: ветеринарна медицина і зоотехнія. Також доповідач торкнувся і стану самої галузі птахівництва, яка за його словами, переживає не найкращі свої часи. Але і в цих умовах люди самовіддано працюють.

  

     Про нові можливості розвитку малого і середнього бізнесу в галузі говорив генеральний директор ГС «Міжрегіональний союз птахівників та кормо виробників України» Вадим Шиян. Саме малі і середні підприємства, за його інформацією, виробляють близько половини усієї продукції. А тому важливо нарощувати виробництво саме такими суб’єктами господарювання. Не останнє місце в цьому займає консолідація зусиль виробників. Адже, як наголосив доповідач, розвиток кожного забезпечує розвиток галузі в цілому. Вадим Шиян наводив конкретні приклади і кроки, які зроблені на підтримку галузі та ті напрями, над якими працює організація і чим може допомогти бізнесу. А це – аналітика ринку, грантова та експортна підтримка, програми розвитку, якості і доступності, поширення інформації через різні канали, івенти, тобто організація різних міроприємств (семінарів, виставок, форумів тощо), де здійснюється комунікація між виробниками та організаціями. Звичайно інтернет технології це добре, але живого спілкування ніхто не замінить, підкреслив він. Окремо доповідач зупинився на значенні людського фактору. Аби створити умови для пошуку друзів-однодумців, спілка спільно з виробниками, фермерами, міжнародними донорами, передовою наукою започатковує проект «Школа птахівника». І це тільки невеликий перелік усіх можливостей.

  

     Продовжили естафету пленарних доповідей експерт МСПКУ і Біоенергетичної асоціації УкраїниЮрій Епштейн та комерційний директор ТОВ «Альфа 77» Олександр Шеляг. Перший доповідач порушив питання функціонування біогазових комплексів на невеликих птахофабриках. На його переконання, такі установки є інвестиціями в додаткові джерела доходу за умови державної підтримки, фінансування, наявності хорошого консультанта, який не тільки запустить, а й супроводжуватиме проект. Випускник НУБіП Олександр Шеляг представив присутнім переваги та особливості дезінфікуючого засобу «Віркон С».

  

  

  

  

  

     У полі зору наукового форуму цього дня – ще гігієна пташників, антипоживні речовини в кормах, сучасні методи визначення якості кормів для птиці, законодавча база галузі птахівництва, досвід діяльності компаній і вітчизняних, і зарубіжних.

  

  

  

Ольга Наконечна

 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook