Гуманітарії застосовують інноваційні та телекомунікаційні технології у профорієнтаційній роботі

November 26, 2016

Кафедра педагогіки НУБіП України є випусковою за освітнім ступенем «Магістр» зі спеціальності «Науки про освіту», спеціалізація «Педагогіка вищої школи» та освітнім ступенем «Бакалавр», спеціальності «Професійна освіта». За результатами минулої вступній кампанії кафедра педагогіки набрала на навчання 96 студентів, 24 з яких на умовах договору.

Уся профорієнтаційна робота кафедри педагогіки спрямована на надання допомоги молоді у питанні професійного самовизначення.

При кафедрі педагогіки створені агітаційні бригади у складі яких, як науково-педагогічні працівники, так і студентський актив. Саме у співпраці із молоддю фахівці кафедри педагогіки розробили рекламно-інформаційні листи, презентації та короткометражний відеоролик у якому унаочнюються привабливі сторони студентського життя та професійного становлення майбутнього фахівця у стінах університету. Нам відомо, що сучасна молодь при пошуку будь-якої інформації, і про можливості здобуття освіти у вищих навчальних закладах зокрема, звертається до Інтернет ресурсів, а для спілкування активно використовує «соціальні мережі» «ВКонтакті», Facebook тощо. З огляду на це відеоматеріали про випускові спеціальності кафедри педагогіки тиражуються і розповсюджуються у соціальних мережах. Також проморолик і профагітаційні листи розміщені на веб-ресурсах кафедри педагогіки. До слова, їх переглядають користувачі Інтернету та ставлять заслужені «лайки». Пропонуємо і Вам приєднатися до глядачів.

Розкажемо про кілька профорієнтаційних заходів, проведених викладачами кафедри. Цього навчального року активна робота розпочалась відразу після ухваленого на засіданні кафедри педагогіки плану профорієнтаційної роботи на рік.

27 жовтня 2016 року у Навчально-виховному комплексі № 4 м. Хмельницький кафедру педагогіки представляв її завідувач Руслан Сопівник.

Налагоджено контакти та проведено цілу низку заходів зі Здорівським навчально-виховним комплексом, Данилівською ЗОШ І-ІІІ ступенів (Василькіський район, Київська область). До речі, у Здорівському навчально-виховному комплексі учнівське самоврядування разом із адміністрацією організувало роботу телестудії, яка на перервах між уроками пропонує глядачам інформаційні та розважальні програми. У цих програмах є місце для реклами, під час якої демонструється проморолик про випускові спеціальності кафедри педагогіки.

Дирекція Здорівського навчально-виховного комплексу 21 грудня поточного року проводить на своїй базі семінар для педагогів організаторів виховної роботи шкіл Васильківського району. Завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник включений у програму роботи цього семінару як доповідач. Сподіваємось, що така співпраця дасть хороші плоди у справі реалізації принципу безперервної освіти (дошкільний заклад – школа – вищий навчальний заклад)

Кафдера педагогіки на ниві профорієнтаційної роботи працює широким фронтом. Усі науково-педагогічні працівники разом із студентським агітбригадами проводять заходи у цікавій формі на базі загальноосвітніх шкіл у різних куточках України.

Так, 18 листопада 2016 р. фахівці кафедри педагогіки Оксана Васюк та Леся Маценко провели тренінг на тему «Свідомий вибір майбутньої професії» у середній загальноосвітній школі № 36 імені С. П. Корольова м. Києва (вул. Михайла Стельмаха, 9).

 

21 листопада 2016 року доцентом Валентиною Теслюк була проведена презентація випускових спеціальностей кафедри педагогіки у школі № 286 м. Києва.

Доцент кафедри Світлана Виговська запросила на навчання учнів столичного ліцею № 157.

Проведено зустріч з учнями 10 та 11 класів. Під час бесіди, наведено аргументи про переваги навчання в НУБіП України, запрошено учнів здобувати фах за спеціальністю «Професійна освіта».

Потенційних абітурієнтів було ознайомлено з історією НУБіП України та його підрозділів. Учні отримали докладну інформацію про основні засади науково-дослідної роботи в університеті та участь в ній студентів, а також про умови навчання та практики, зокрема за кордоном.

Особливо зацікавила старшокласників інформація про те, що навчальні заняття зі студентами проводить екс-міністр освіти, ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко.

Активно до профорієнтаційної роботи залучаються студенти гуманітарно-педагогічного факультету. Так днями студентка другого курсу напряму підготовки «Соціальна педагогіка» Анастасія Шевченко ознайомила з можливостями навчання на гуманітарно-педагогічному факультеті випускників свого рідного навчального закладу – Дрогобицької гімназії імені Богдана Лепкого.

Ефективними у профорієнтаційній роботі є також зустрічі з батьками випускників загальноосвітніх навчальних закладів, адже важливим фактором при виборі професії дитиною є думка рідних людей. 17 листопада 2016 р. Андрій Каленський і Любов Канішевська представили випускові спеціальності кафедри педагогіки на батьківських зборах гімназії № 318 «Міленіум» м. Київ.

22–23 листопада 2016 року професор кафедри педагогіки Іван Зайченко брав участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції із міжнародною участю “Інноваційність в освіті: пошуки і перспективи розвитку” у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка, на якій 22 листопада на пленарному засіданні виступив з доповіддю на тему: “Про удосконалення змісту навчання педагогічних дисциплін для магістрантів спеціальності “Педагогіка вищої школи” в Національному університеті біоресурсів і природокористування України”, яка передбачала профорієнтаційні аспекти.
Доцент кафедри педагогіки Вікторія Кручек профорієнтаційною роботою охопила вищі аграрні навчальні заклади, зокрема Херсонський державний аграрний університет, Полтавська державна аграрна академія, Білоцерківський національний аграрний університет. Колеги-викладачі, які ще не мають педагогічної освіти, виявляли щиру зацікавленість можливістю її здобуття за спеціальністю «Науки про освіту», про що свідчили численні питання.

О.В. Васюк,
доктор педагогічних наук,
доцент кафедри педагогіки


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook