ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ І НАВЧАННЯ В БДЖІЛЬНИЦТВІ В м. БАНСЬКА БІСТРІЦА (СЛОВАЧЧИНА)

14 June 2016, 17:28

       У рамках наукового стажування в Інституті збереження біорізноманіття та біологічної безпеки, а також співпраці між НУБіП України і Словацьким аграрним університетом в Нітрі (Словаччина), старший викладач кафедри конярства і бджільництва Леонора Адамчук відвідала Центр професійної освіти і навчання в бджільництві (Centrum odborného vzdelávania a prípravy vo včelárstve) при Середньому професійному училищі (Stredná odborná škola) в м. Банська Бістриця, Словаччина (сайт установи - http://www.sosbanbb.sk/).

Фото 1. Центр професійної освіти і навчання в бджільництві (Centrum odborného vzdelávania a prípravy vo včelárstve)

Фото 2. Адамчук Л. та Подолян О. біля головного корпусу Центру професійної освіти і навчання в бджільництві

 

      Л. Адамчук разом з О. Подолян (магістром факультету тваринництва та водних біоресурсів) ознайомилися із аудиторно-лабораторним фондом відділення бджільництва. Аудиторії Центру професійної освіти і навчання в бджільництві оснащені сучасним комп’ютерним обладнанням з доступом до мережі Інтернет. Заняття ведуться із використанням професійних підручників, аудіокниг, відеофільмів та інших мультимедійних матеріалів.

Фото 3. Аудиторія з вивчення біології бджолиної сім’ї

          Практична підготовка студентів ведеться у спеціально облаштованих лабораторіях виробничого комплексу: лабораторія з виробництва і переробки продукції бджільництва; лабораторія з преробки воскової сировини та виготовлення вощини; лабораторія з виготовлення вуликів; лабораторія констроювання та дизайну вуликового оснащення; виробнича та матковивідна пасіки.

     Лабораторія з виробництва і переробки продукції бджільництва оснащена сучасним обладнанням провідних фірм з виготовлення малої механізації у бджільництві, переважно Logar(Словенія) (сайт виробника - http://www.logar-trade.com/).

Фото 4. Обладнання лабораторії з виробництва і переробки продукції бджільництва

(1 – пристрій для розпечатування стільників; 2 – гомогенізатор; 3 – пристрій для розпечатування і відкачування в’язкого або закристалізованого меду; 4 пристрій для подрібнення кристалів; 5 – фасувальна установка; 6 – установка для розпускання меду; 7 – фільтр)

 

      У лабораторії з переробки воскової сировини та виготовлення вощини, студенти самостійно витоплюють віск та виготовляють вощину для пасік закладу. Отримана вощина відрізняється від промислового виробництва, – товщиною, гнучкістю, характеризується стійкістю до розломів та розривів. Процес виробництва вощини та її характеристики було продемонстровано наочно. 

Фото 5. Обладнання для виробництва вощини та вирощування маток

(1 – агрегат для виробництва вощини; 2 – рулони з вощиною; 3 – інкубатор для маток (вигляд зовні); 4 – інкубатор для маток (вигляд всередині)

Фото 6. Лабораторія з виготовлення вуликів

(1 – приміщення лабораторії; 2 – станок для розпилювання деревини; 3 – верстатний станок; 4 – заготовки на вулики; 5 – заготовки корпусів вулика; 6 – знімне дно-решітка із місцем для пилковловлювача)

      Лабораторія конструювання та дизайну вуликового оснащення призначена для виготовлення вуликового реманенту, головним чином збивання рамок. Окрім того, кожен студент тут розробляє курсовий проект, завданням якого є виготовлення нуклеусу власної конструкції та дизайну та виведення в ньому плідної матки. 

Фото 7. Курсовий проект з виготовлення нуклеуса

(1 – лабораторія конструювання та дизайну вуликового оснащення; 2 – нуклеуси; 3-6 – студентські проекти нуклеусів; 7 – стелина нуклеуса)

     Виробнича пасіка училища нараховує 70 бджолиних сімей, матковивідна – 30. Стаціонарний точок виробничої пасіки нараховує 25 сімей, тут студенти вивчають основні прийоми роботи з бджолами. Для різноманітних маніпуляції при виведені маток, вивчення хвороб бджіл, підготовці підкормок, на стаціонарних точках облаштовані пасічні будиночки.

Фото 8. Пасіки

      Взагалом, вся територія закладу обладнана навчальними бордами та тематичними декораціями.

Фото 9. Прилегла територія закладу

(1 – стаціонарний точок при училищі; 2 – оглядовий вулик; 3 – будиночок для апітерапії; 4 – Л. Адамчук біля житла для осмій; 5-6 – декорації)

 

Сергій Осадчий,

доцент кафедри конярства і бджільництва

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook