Служба новин ТСН 1+1 звернулась до декана факультету харчових технологій, як експерта

February 26, 2015
м. Київ, НУБіП України

   Населення, яке закуповує крупи для подальшого зберігання у великих кількостях наражається на те, що вони викинуть свої гроші на вітер через псування круп і борошняних виробів — в них заводяться малесенькі чорні жучки, міль, тощо. Тому кореспондент служби новин ТСН 1+1 звернулись до провідного фахівця Національного університету біоресурсів і природокористування України декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, доктора технічних наук, професора Баль-Прилипко Лариси Вацлавівни, щоб дізнатися, чи справді можуть зашкодити нам ці маленькі створіння та зіпсувати не тільки наші крупи і борошно, а і здоров’я.

Відео сюжету можна переглянути ТУТ

 

ЗВІДКИ БЕРУТЬСЯ ШКІДНИКИ

    Шкідниками харчових продуктів можуть бути метелики, жучки або кліщі, їх ще називають «комірні» шкідники. Багато з них — вихідці з тропічних та субтропічних країн. Опалення приміщень, у яких зберігаються продукти харчування, дає шкідникам можливість поширитися у ті регіони, де вони б не пережили холодної зими. У наші помешкання шкідники потрапляють із крамниць та комор, куди завозять великі партії продуктів, уражених шкідниками.
 

ЯКІ ВОНИ, «ВОРОГИ ПРОДУКТІВ»

    Серед шкідників споживчих товарів — великий і малий борошняний хрущаки, комірний та рисовий довгоносики, борошняна вогнівка, борошняні кліщі. Великі борошняні хрущаки часто зустрічаються в млинах, пекарнях та помешканнях. Ця комаха-гігант досягає довжини 13—15 мм. Дорослі особини коричнево-чорного кольору зі світлішою нижньою стороною тіла та жирним блиском. Як дорослі особини, так і личинки пошкоджують і псують насіння городніх культур, зерно злакових, борошно, висівки, крохмаль, сухарі. Малий борошняний хрущак маленький, завдовжки 3—4 мм. На хребтовій частині його панцера проглядається візерунок із дрібних заглиблених рисок. Розчавлені або потурбовані хрущаки виділяють субстанцію характерного неприємного запаху з подразнювальною властивістю. Харчуються зерном злакових і продуктами переробки, сухими фруктами, травами, грибами, овочами. Комірний і рисовий довгоносики темно-коричневого і світло-коричневого кольорів, довжина тіла — 2,5—5 мм. Пошкоджують борошно, борошняні та макаронні вироби, крупи, печиво, харчові концентрати, сухі гриби, сухофрукти та ін. Борошняна вогнівка — це невеликий метелик (ширина крил 20—25 мм, довжина тіла 10—15 мм), найбільш поширений шкідник борошна і продуктів переробки зерна на елеваторах, складах, млинах, а також у помешканнях. Гусінь вогнівки забруднює передусім борошно та інші зерново-борошняні продукти (пластівці, висівки, крупи, печиво), але може харчуватися й сухими грибами, фруктами та овочами, горіхами, кондитерськими і бакалійними виробами. Борошняні кліщі дуже маленькі, довжиною 0,3—1,2 мм, майже невидимі неозброєним оком. Їх можна виявити в харчах рослинного і тваринного походження, а також у таких продуктах, як вино, пиво, мед, сири, причому кожен вид полюбляє свій продукт. В оптимальних умовах для них, за температури близько 25°С та вологості повітря 75—80%, розвиток одного покоління триває близько 10 днів. Ці комахи надзвичайно плодовиті.
 

ЧОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ПОШКОДЖЕНІ ПРОДУКТИ

   Заражені продукти містять в собі екскременти, рештки хітинових панцерів, різні форми розвитку комах, а також мають непривабливий та неприємний колір та запах. Тому такий товар, заражений шкідниками, ліпше викинути, ніж мати прикрощі із захворюванням шлунка. Шкідливі вони через те, що забруднюють продукти своїми виділеннями, рештками панцерів. А в пошкоджених продуктах, як відомо, поселяються бактерії та грибки, що знаходять середовище для розвитку. Рештки гострих, покритих щетинками панцерків разом із зіпсованим продуктом не перетравлюються в травному тракті у тварин і людей, а можуть спричинити подразнення та запалення шлунка. До складу кліщових відходів входить гуанін і склеропротеїди (не засвоюються жодним організмом), які є сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів.
 

КОНТРОЛЮЙТЕ СВОЇ ПРИПАСИ

    Аби вберегтися від нашестя непроханих гостей, потрібно, за словами фахівця, уважно підібрати упаковку, а також правильно зберігати харчові продукти. Найкращими можуть бути скляні банки та полотняні мішечки (густе переплетення ниток). Старанне провітрювання кухні та шафок із припасами дасть змогу позбутися шкідників. Частий перегляд запасів та знищення вражених продуктів може зберегти інші їстівні запаси.

Випуск ТСН.19:30 за 25 лютого 2015 року

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook