«Вікіпедія – це паркан, на якому може писати будь-хто й будь-що»: студенти-журналісти пройшли віківишкіл від співзасновника Вікімедії Юрія Пероганича

February 17, 2023

Чи є Вікіпедія енциклопедією? Чи можна посилатися на Вікіпедію в курсових і дипломних? І хто взагалі редагує ці матеріали? Можливо, кожен може написати там будь-що, як на паркані? Коли сьогодні ми щось запитуємо у гугла, то найперше натрапляємо саме на статтю з Вікіпедії. І саме з неї ми і дізнаємося те, що хотіли.

Про це вирішили поговорити з генеральним директором Асоціації підприємств інформаційних технологій України, співзасновником громадської організації «Вікімедіа Україна» Юрієм Пероганичем у рамках гуртка «МедіаТОР» на зустрічі, організованій 17 лютого викладачкою кафедри журналістики та мовної комунікації Яриною Скуратівською.

Вікіпедія складається з трьох частин. Перша – це сам сайт. Друга – це спільнота редакторів, які редагують матеріали. І третя частина – це всесвітня організація «Вікімедіа». Кожні півтора року повністю міняється все залізо. В офісі у США працюють понад 500 людей і витрати на нього складають 200 мільйонів доларів на рік. Ці гроші збираються шляхом пожертв протягом двох тижнів щороку. Це унікальна ситуація, коли організація має стільки коштів, скільки їй потрібно.

«Якщо про вас немає статті у Вікіпедії, то ви даремно прожили життя», – Юрій Пероганич.

Фонд «Вікімедіа» має відділення в різних куточках світу. Українське відділення започаткував у 2009 році Юрій Пероганич. Мета української Вікімедії – підтримка сайту і розвиток спільноти редакторів. Оплати редакторів немає. Всі працюють безкоштовно. Розвиток спільноти здійснюється шляхом проведення віківишколів. Також проводяться Вікіекспедиції – якщо ви хочете поїхати кудись, щось пофотографувати чи написати, організація оплатить цю поїздку. Вікімедія Україна має бюджет біля 120 тисяч доларів на рік.
Вікімедія проводить і міжнародні конкурси: «Вікі любить пам’ятки», «Вікі любить землю». Це одні з найглобальніших фотоконкурсів світу.
Українська Вікіпедія на 12 місці в світі за розміром статей. Тобто це показує спроможність українців творити україномовний контент високоінтелектуального змісту.
Щодня створюється близько 200 статей. Що сім секунд хтось редагує Вікіпедію. Зареєстрованих користувачів – понад 3 тисяч редакторів.
У Вікіпедії навіть є свої патрульні – адміністратори. Їх близько 50 в українській версії. Вони можуть блокувати статті чи видаляти їх.
«Вікіпедія – це паркан, на якому може писати будь-хто і будь-що».
За помилки у Вікіпедії відповідає той, хто її помітив і не виправив. У Вікіпедії немає поняття «правда» чи «неправда». Є лише – «підтверджене» чи «непідтверджене» джерело.


Студенти Ольга Ткач, Єгор Касенюк, Людмила Смик та інші активно цікавилися різними нюансами роботи Вікіпедії. Зокрема, як створюються статті про війну в українській та російській вікіпедії.

 

Анна Данько-Сліпцова,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook