Ще один день майстер-класів до дня святкування 100-річчя факультету тваринництва та водних біоресурсів на кафедрі технологій виробництва молока та м'яса

30 вересня 2021, 20:23
Кафедра технологій виробництва молока та м'яса

 

Для нас, студентів, той день був особливим, оскільки ми отримали безліч цікавої інформації щодо методів оцінювання якості сировини, шляхів її подальшої переробки і виготовлення із неї різноманітних продуктів харчування, а також здобули навички з приготування та дегустації м’ясних і молочних продуктів.

Викладачі кафедри із задоволенням зустрічали усіх, хто виявив бажання відвідати майстер-класи. Ми, студенти 4 курсу, уважно слухали та спостерігали. Для нас все було новим, адже дисциплін, які з цим пов’язані, ми ще не вивчали.

 

Спочатку нас повідомили, що ж буде відбуватись на майстер-класах. Потім розпочався перший майстер-клас в лабораторії “Якості молока”. Доцент Антонюк Тетяна Андріївна ознайомила з лабораторією та її обладнанням. Наступний етап майстер класу – ознайомлення з прийманням, оцінкою та первинною переробкою молочної сировини. Сюди входив: відбір проб, визначення якісних показників молока-сировини згідно ДСТУ 3662:2018 “Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови”, його сепарування та одержання вершків із нього, переробка вершків і виробництво солодковершкового масла.

Цікаво було спостерігати за процесом виробництва солодковершкового масла методом збивання, адже використовували два засоби: маслобійку та скляну банку. Швидкість, зручність, ефективність виробництва та продукт, отриманий в результаті, значно відрізнялись, особливо за смаком.

Дегустація сирів виготовлених з коров'ячого молока нас вразила. Було представлено п’ять видів крафтових сирів з різними смаками: гауда з трюфелем, “Сумський конопляний”, чеддер “Рудий лис”, чеддер “П’яний лис”, гауда типу раклет. Найбільше мені засмакував сир з пажитником.

Окремо був представлений кисломолочний сир. Він був смачний, але я була приємно вражена, що з додаванням невеликої кількості меду він засмакував зовсім по-іншому.

 

Майстер-клас з оцінки якості яловичини та дегустації її та бульйону з неї проводив доцент Носевич Дмитро Костянтинович у навчальній лабораторії “Якості м’яса”. Ми ознайомилися з інформацією щодо основних якісних показників яловичини, що впливають на її смак і технологічність, методиками відбору проб, визначення свіжості м'яса, визначення технологічних властивостей м'яса, а саме: вмісту вологи, соковитості, вологоутримуючої здатності, ніжності, особливостями підготовки зразків для дегустації.

 

Дегустувати мармурову яловичину та бульйон з неї виявилось не так вже й легко, адже ми не фахівці і нам важко було розпізнати відтінки запахів та смаків. Проте, спробувати себе у цій справі було варто. Згідно з результатами дегустації, відображеними в дегустаційних листах, яловичина від худоби спеціалізованих м’ясних порід та бульйон з неї отримали високу оцінку. 

По закінченню заходу ми із задоволенням спілкувалися з викладачами, цікавились методиками визначення основних контрольованих показників молочної сировини та які прилади використовують для цього в Україні, особливостями молочного та м'ясного скотарства та багатьма іншими питаннями. Дякуємо викладачам кафедри технологій виробництва молока та м’яса за дуже цікаві майстер-класи!!!

 

Кириєнко Олександра,

студентка 4 курсу 2 групи

спеціальності 204 Технології виробництва

та переробки продукції тваринництва


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook