СИСТЕМНА УЧАСТЬ ПРАКТИКІВ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ – ЗАПОРУКА ДИНАМІЧНОГО РОЗВИТКУ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ ННІ ЛІСОВОГО І САДОВО-ПАРКОВОГО ГОСПОДАРСТВА

17 жовтня 2021 року
Киів, НУБіП України

Працюючи над удосконаленням освітнього процесу, кафедра таксації лісу та лісового менеджменту продовжує активно залучати до занять професіоналів-практиків. Так, у жовтні 2021 року відбулася чергова гостьова лекція з дисципліни «Лісове підприємництво» для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 205 «Лісове господарство». Спікерами цього разу стали головний лісничий ДП «Тетерівське лісове господарство» Іван Черевко та власниця приватного розсадника «Ukrsad» Наталія Яриш.
Темою лекцію було започаткування власної справи у сфері розсадництва.
Онлайн зустріч із професіоналом-практиком Черевком Іваном Миколайовичем викликала в студентів неймовірну кількість запитань та справила яскраве враження. І не дивно, адже з ними ділився досвідом головний лісничий одного з найуспішніших державних лісогосподарських підприємств України – ДП «Тетерівське лісове господарство». Цей лісгосп розташовується в західній частині Київської області на території Бородянського, Іванківського та Макарівського районів. Головним завданням підприємства є відтворення та збереження лісів для сучасних і майбутніх поколінь. Діяльність підприємства базується на екологічно орієнтованих принципах сталого ведення лісового господарства та лісокористування.
Іван Миколайович поділився зі студентами досвідом вирощування садивного матеріалу в розсаднику лісгоспу. З метою забезпечення високоякісним садивним матеріалом основних лісотвірних видів для потреб лісовідновлення та лісорозведення в лісгоспі функціонує лісовий розсадник із контрольованим середовищем, загальною площею 0,6 га, який обладнаний системою поливу з підживленням та захистом рослин. Тут регулярно досліджуються зразки ґрунту, щоб контролювати вміст поживних речовин у ньому. Вихід сіянців становить близько 6 млн. шт. – це в десять разів більше, ніж можна отримати у відкритому ґрунті. При цьому витрата насіння навпаки – у 8-10 разів менша. Розсадник обладнаний системами захисту, підживлення і поливу попередньо підігрітою водою. Там вирощують такі саджанці лісових порід: сосни, берези, груші, яблуні, калини, клена, горобини, дуба, липи та ін. Ще однією гордістю працівників є комплекс із переробки, зберігання та вирощування садивного матеріалу лісових порід – це практичне втілення передових технологій лісівництва в окремому лісгоспі. Нині все ширше впроваджується створення лісів на селекційно-генетичній основі. За цією технологією в Тетерівському лісгоспі створено 23 га клонових плантацій сосни, щепленої з плюсових дерев на однорічні сіянці. Черенки взято з найкращих плюсових (їх 60) дерев.
Обладнання для переробки шишок у цьому технологічному ланцюжку дуже важливе. «Такого нема більш ніде в Україні», – з гордістю ділиться Іван Миколайович. Майже рік вони розробляли технічні умови, робили ескізи, за якими київські виробники створили набір установок: сушильну камеру, витрушувач насіння з шишок, обезкрилювач насіння, сепаратор та вакуумне обладнання для очистки насіння. Старими методами з однієї тонни шишок видобували 10 кг насіння, тепер – 16-18 кг відбірної якості.
Студенти ставили запитання Івану Миколайовичу, пропонували розглянути окремі ситуації, щоб отримати вичерпні відповіді та рекомендації. І так, звичайно, студентів цікавили поради щодо проходження співбесід та якостей, на які звертають увагу при відборі для роботи в такій команді, як вказане державне лісогосподарське підприємство, що піклується та мотивує своїх співробітників. Також спікер розповів про свій особистий шлях, його мотивацію до вступу на цю спеціальність та важливість економічної складової у підготовці фахівця лісового господарства. Іван Миколайович наголосив, що сьогодні існує потреба в цілеспрямованих, працелюбних та кваліфікованих фахівцях даного профілю і запросив студентів відвідати ДП «Тетерівське лісове господарство».

Другим спікером онлайн-зустрічі була також наша випускниця, власниця розсадника «Ukrsad» Наталія Яриш. На родючих українських чорноземах в Кагарлицькому районі Київської області подружжя Наталії та Олексія Яришів заклали власний розсадник, де вирощують декоративні хвойні та листяні деревні рослини для благоустрою ділянок. У 2014 році були висаджені перші живці хвойних, які зараз вже є гарним садивним матеріалом. Виробництво садивного матеріалу ґрунтується на розмноженні та вирощуванні виключно якісних та акліматизованих декоративних сортів і садових форм хвойних та листяних рослин для подальшого їх постачання іншим спорідненим підприємствам, садовим центрам. Різноманітний асортимент та водночас велика кількість однотипних рослин, індивідуальність, прийнятна цінова політика та гнучка система знижок для постійних клієнтів є основними перевагами подальшої співпраці.
Пані Наталія поділилася зі студентами своїм досвідом підприємницької діяльності та зазначила, що основним мотиватором для неї став професор Маурер Віктор Мельхіорович, який своїми ґрунтовними та яскравими лекціями прищепив їй любов до вирощування рослин. Будучи студенткою, пані Наталія пройшла виробниче стажування на розсадниках Польщі, що ще більше мотивувало її створити власну справу.



 

Особливо студентів зацікавили питання щодо започаткування власної справи, підвищення конкурентоспроможності продукції декоративних деревних рослин та шляхи розширення асортименту. Дуже корисною була інформація щодо роботи з клієнтами та пошуку нових ринків збуту.
Андрій Білоус від колективу кафедри таксації лісу та лісового менеджменту висловив вдячність спікерам Івану Черевку та Наталії Яриш за готовність поділитися досвідом і знаннями зі студентами. Очільник кафедри зазначив, що лекція була цікавою та корисною, оскільки спілкуючись з практиками, ми завжди отримуємо безцінні знання, які важко знайти в друкованих літературних джерелах.

Дякуємо за відверту розмову!

 

Галина Домашовець, доцент
кафедри таксації лісу та лісового менеджменту
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook