Солодкі майстер-класи на кафедрі конярства і бджільництва

5 жовтня 2021 року
     Наш університет, як і будь яка людина, має свою історію і певні традиції. За 100-річну історію факультет тваринництва та водних біоресурсів підготував велику плеяду фахівців. Тут доречно згадати одну притчу, коли запитують англійців чому в них такі чудові газони? На що вони відповідають – “Все дуже просто: ми їх поливаємо і вчасно косимо, і так сто років, поливаємо”. Так і наш факультет, приймає абітурієнтів і випускає студентів, і так сто років. За цей час наш факультет здобув собі славну репутацію.
 
     Вагомий внесок для цього вносила і вносить кафедра конярства і бджільництва, на чолі з патріархами бджільництва Нестерводським В.А., Поліщуком В.П. та іншими видатними особистостями.
     Сьогодні, на порозі святкування 100-річчя факультету тваринництва та водних біоресурсів, ми також не хочемо стояти осторонь, тому дбаємо про якісну підготовку фахівців для аграрної галузі і не бажаємо втратити репутацію, яку здобули наші предтечі.
     Ми розуміємо значення практичної складової для підготовки якісного фахівця, тому підтримали ініціативу деканату про проведення майстер-класів на факультеті тваринництва та водних біоресурсів.
     1 жовтня співробітники кафедри конярства і бджільництва провели серію майстер-класів на Голосіївській навчально-дослідній пасіці. На них завітали декан профільного факультету Руслан Кононенко, заступник декана агробіологічного факультету Віталій Коваленко, викладачі та студенти різних факультетів університету, зокрема: ветеринарного, гуманітарно-педагогічного, аграрного менеджменту, тваринництва та водних біоресурсів та ННІ лісового і садово-паркового господарства.
     Студенти мали змогу впродовж одного дня побачити технологічні процеси одержання меду від вулика до столу з його оцінкою та дегустацією.
     Розпочав естафету майстер-класів доцент Микола Войналович, який продемонстрував особливості огляду бджолиних сімей та відбору від них медових стільників.
     Далі естафету підхопив доцент Ігор Головецький, який на практиці показав особливості розпечатування медових стільників та їх відкачування на медогонці. 
     До цього технологічного процесу активно долучилися студенти, в результаті чого отримували нові знання та чудові емоції.
  
     Кожна вироблена продукція повинна проходити оцінку якості, тому після відкачування меду, доцент Ігор Головецький закцентував увагу всіх присутніх на методиці органолептичної оцінки, звернув увагу як оцінити мед за кольором, ароматом, смаком, консистенцією та визначити його ботанічний сорт. Після цього всі присутні студенти та колеги з інших кафедр та факультетів мали можливість самостійно провести органолептичну оцінку представлених дванадцяти зразків меду.
  
     Ще одним пізнавальним завданням було визначення натуральності меду, для цього на основі попередньо отриманих знань та практичного досвіду всі бажаючі могли спробувати себе в якості «експерта», відрізнити натуральні зразки меду від спеціально фальсифікованих, для цього завдання було підготовлено вісім зразків меду. Всі результати своєї оцінки за допомогою смартфонів вони заносили в спеціально розроблену електронну форму, дані якої використовувалися для визначення переможця, кращого експерта меду.
     Наступним цікавим і пізнавальним заходом був майстер-клас з переробки воскосировини в умовах пасіки. 
     Професор Валерій Броварський пояснив та показав особливості її відбору та сортування для подальшої перетопки. Всі присутні мали можливість побачити весь технологічний процес одержання високоякісного воску. Оскільки віск вважається сакральним продуктом і широко використовується в культурі і побуті нашого народу, насамперед вигляді свічок, завершальним майстер-класом було виготовлення воскових свічок. 
     Присутні студенти мали можливість власноруч виготовити і взяти собі як сувенір свічку, яка нагадуватиме їм про проведені майстер-класи на кафедрі конярства і бджільництва до сторіччя факультету тваринництва та водних біоресурсів.
     Апогеєм заходу стало визначення переможців з проведення органолептичної оцінки якості меду та його ботанічного походження. Перше місце з однаковими результатами розділили між собою студентки Гранат Олександра, Кириєнко Олександра та Царинна Аліна, друге місце посіла Аліна Майборода, студентка гуманітарно-педагогічного факультету, третє місце − Іван Зікратий та Дмитро Мірошник.
 
     Щиро дякуємо всім присутнім, хто відвідав наші майстер-класи і запрошуємо всіх на наступні заходи, які вже заплановані для проведення на кафедрі конярства і бджільництва:
  • 22-23 жовтня 2021 року відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Підсумки пасічницького сезону 2021»;
  • 16 листопада 2021 року буде проходити ІІІ щорічний Всеукраїнський молодіжний конкурс творчих робіт з бджільництва імені В.П. Поліщука.
М. Повозніков,
завідувач кафедри конярства і бджільництва   

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook