Декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко про підсумки вступної кампанії, ефективність роботи факультету та плани на майбутнє

2 вересня 2021 року
     Національний університет біоресурсів і природокористування України щороку демонструє високі показники набору студентів бакалаврів і магістрів як бюджетної форми навчання, так і контрактників. Певною мірою це заслуга колективів факультетів і навчально-наукових інститутів. Не винятком серед них є і факультет тваринництва та водних біоресурсів, який щороку впевнено очолює рейтинги українських закладів вищої освіти за набором студентів за спеціальностями 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та 207 «Водні біоресурси та аквакультура». Про все це наша сьогоднішня розмова з «новоспеченим» деканом факультету Русланом Кононенком.

  • Руслане Володимировичу, перш за все, вітаємо Вас із призначенням на посаду декана факультету тваринництва та водних біоресурсів!

— Дякую! Дякую за довіру та підтримку ректору нашого університету Станіславу Ніколаєнку, ректорату та всьому колективу факультету тваринництва та водних біоресурсів. Сподіваюсь, наш факультет, який набрав стрімких обертів розвитку з тих часів як його очолив сьогоднішній проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк, буде в подальшому таким же успішним у всіх сферах своєї діяльності.

  • У чому, на Вашу думку, полягає секрет успіху діяльності вашого факультету?

— На моє глибоке переконання, секрет успіху полягає у науково-педагогічних працівниках та співробітниках, які працюють на кожній кафедрі, її завідувачах, які невтомно виконують великий обсяг роботи та у відповідальному ставленні кожного члена колективу до своїх посадових обов’язків. Все це впливає на морально-психологічний «клімат» нашого колективу та ефективність роботи структурного підрозділу.

  • Що саме Ви маєте на увазі під поняттям «ефективність профорієнтаційної роботи»?

— Я вважаю, що ефективність будь-якої роботи має вимірюватись у кількісних показниках. Стосовно діяльності факультету − перш за все, це кількість юнаків і дівчат, які щороку стають студентами цього факультету. Нині ми живемо в непростий для країни час – скрутна фінансова та епідеміологічна ситуація, демографічна криза та складні правила прийому до закладів вищої освіти. Все це змушує наш колектив активізувати сили, щоб щорічно успішно проводити вступну компанію. Так, вже сьомий рік поспіль факультет тваринництва та водних біоресурсів є лідером серед усіх закладів вищої освіти України, як за кількістю поданих заяв, так і за кількістю зарахованих студентів за спеціальностями 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та 207 «Водні біоресурси та аквакультура». Зокрема, цього року тільки на перший курс денної форми навчання було зараховано 181 особу. Більше 60 % вступників стало студентами нашого факультету з першим пріоритетом, вступний конкурсний бал за обома спеціальностями зріс більше ніж на 20 балів (для спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» він склав 149,5, а для спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» 151). Все це говорить по проведення якісної профорієнтаційної роботи.

  Щороку також набираємо 4-5 повноцінних групи магістрів. На сьогоднішній день, поки що маємо три групи магістрів, але я впевнений, їх число зросте після додаткової сесії ЄВІ з іноземної мови. До речі, кожного року до 10 % вступників у магістратуру є випускниками інших ЗВО України, що свідчить по зростання популярності і престижності освіти на факультеті тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України. Плюс є ще набір на заочну форму навчання. Загалом вже маємо 281 людину, яка цього року стала студентом нашого факультету і ця кількість ще збільшиться за рахунок магістрів після додаткової сесії ЄВІ.

  • Як наразі складається ситуація з науково-дослідною роботою на факультеті?

— Серед інших показників ефективної діяльності факультету є участь у науково-дослідній роботі студентів і науково-педагогічних працівників. Нині на факультеті ведеться робота за трьома науковими тематиками з фінансуванням 1,5 млн. грн, госпдоговірних тем вже заключено на суму більше 200 тис. грн і цей процес триває, продовжується виконання грантового проєкту Еразмус+ з фінансуванням для університету понад 60 тис. євро. Загальна чисельність співробітників, які задіяні у наукових дослідженнях становить 130 осіб, значна частина з них студенти та аспіранти. У 2021 році підготовлено і подано на різні конкурси дев’ять нових наукових проєктів. З упевненістю можна сказати, що дослідництво на факультеті тваринництва та водних біоресурсів ведеться на належному рівні, розвивається і має великі перспективи.

  • Чи співпрацює факультет із бізнесом та радою роботодавців?

— Одним із показників ефективності роботи є працевлаштування майбутніх випускників за фахом, адже це є індикатором надання освітніх послуг і проведення навчальної роботи. І на виконання програми «Голосіївська ініціатива 2025» на факультеті вже не один рік функціонує рада роботодавців, яка щорічно надає пропозиції до навчальних планів підготовки майбутніх спеціалістів з урахуванням потреб ринку праці, бере участь в організації навчальних і виробничих практик на провідних підприємствах як України, так і закордонних країн тощо.

  • А як щодо зміцнення матеріально-технічної бази факультету?

— Активну роботу щодо зміцнення матеріально-технічної бази теж можна віднести до ефективності роботи факультету. Щороку ми відкриваємо 2-3 навчальні чи навчально-наукові лабораторії. І це не просто якісь косметичні ремонти – це сучасні лабораторії з новітнім обладнанням, де студент матиме змогу опанувати глибокі фахові знання. До прикладу, до Дня університету у травні цього року ми відкрили надсучасний центр водних біоресурсів та аквакультури, який об’єднує 6 лабораторій, що оснащені сучасними приладами для усіх видів досліджень у рибництві. Не забуваємо також і про гуртожиток, де мешкають наші студенти – щорічно ремонтуємо 15-20 кімнат для студентів-першокурсників.

  • Як ставляться студенти до навчання на факультеті тваринництва та водних біоресурсів?

— Щотижнево системно ми проводимо старостати, а також особисті зустрічі декана зі студентами, тобто тримаємо руку на пульсі студентського життя. Студенти приходять із задоволенням на навчання і задача нашого колективу не розгубити мотивацію до навчання впродовж усіх років перебування у стінах університету. І головний мотиватор, як на мене, якість навчання. Кожен студент нашого факультету знає, що він навчається на найкращому факультеті найкращого університету України.

  • Які маєте плани на майбутнє та у якому напрямі буде рухати факультет у найближчі роки?

— Я сподіваюся впродовж наступних років нам вдасться втримати лідируючі позиції у підготовці фахівців для агропромислового комплексу нашої країни. Ми чітко дотримуємося програми розвитку факультету на найближчі 5 років, яка була затверджена вченою радою факультету і перегукується з університетською програмою «Голосіївська ініціатива 2025». Звичайно, це активне проведення профорієнтаційної роботи – безпосередні виїзди зі студентами у школи та технікуми, публікації оголошень у районних та обласних газетах і спеціалізованих виданнях, робота з майбутніми вступниками через соціальні мережі та різноманітні групи і багато іншого. Щодо зміцнення матеріально-технічної бази − то плануємо цього навчального року відкрити дві нові навчально-наукові лабораторії – оцінки якості молока та молочних продуктів та технологій виробництва продукції птахівництва. І як завжди, одне із найголовніших завдань – якісне проведення навчальної і науково-дослідної роботи. Весь колектив факультету тваринництва та водних біоресурсів розуміє, що від цього залежить наше майбутнє. Тож разом ми маємо досягти нових висот і звершень.

Розмову провів Денис Рудень
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook