Центр водних біоресурсів та аквакультури в дії

2 вересня 2021 року
     Майже три місяці минуло з того дня, коли напередодні 123-річчя Університету на факультеті тваринництва та водних біоресурсів було відкрито Навчально-науково-виробничий центр водних біоресурсів та аквакультури. Із того самого дня у Центрі закипіла наукова робота.

     Аспіранти кафедри аквакультури розпочали дослідження за темами своїх дисертацій у навчально-наукових лабораторіях Центру.

     Так, аспірант 4-го року навчання, асистент кафедри аквакультури Дмитро Шарило поставив лабораторний експеримент із апробації вспіненого скла і високопористої кераміки, як перспективних наповнювачів для біофільтрів рибницьких рециркуляційних аквасистем (RAS), перед їх виробничим випробуванням в умовах промислової RAS. На відміну від традиційних пластикових наповнювачів вище вказані матеріали – значно довговічніші, мають у багато разів більшу питому поверхню для заселення корисними бактеріями, що дасть змогу зменшити розміри біофільтрів і суттєво скоротити енерговитрати на рециркуляцію води у системі.

     Аспірант 3-го року навчання Надія Поліщук продовжує дослідження впливу біологічно-активної добавки солей гумінових кислот в рибний корм на продуктивні показники і виживаність молоді осетрових риб. Після серії експериментів, проведених у виробничих умовах відкритих аквасистем, вона розпочала збір біологічного матеріалу для біохімічних досліджень у керованих умовах лабораторних аквасистем Центру, з метою отримання максимально достовірних результатів. Для цього з басейнів експериментальної RAS лабораторії рибництва кафедри аквакультури у смт Немішаєве до Центру було завезено декілька сотень мальків стерляді, які наразі перебувають на етапі адаптації до нових умов утримання.

     Аспірант 2-го року навчання Богдан Коваленко просто переповнений цікавими ідеями щодо удосконалення технологій аквакультури, для перевірки яких він планує використати наявне наукове обладнання Центру. Так, крім вивчення впливу вітамінно-мінерального комплексу «Чиктонік» на ріст молоді риб, цей перспективний молодий науковець розпочав дослідження щодо використання в аквакультурі ефірних масел. З перших днів від відкриття Центру він цілими днями знаходиться у наукових лабораторіях, ставить власні експерименти, допомагає колегам у їхніх дослідженнях.

     Володимир Щербина, аспірант 1-го року навчання, адаптує прісноводних раків, вилучених із природної водойми, до умов акваріумного утримання. За мету дослідження він поставив удосконалення технології отримання життєстійкого посадкового матеріалу і вирощування річкових раків інтенсивними методами аквакультури.

     Аспірант 1-го року навчання Ярослав Берлінець удосконалює рецептуру кормів для годівлі молоді африканського кларієвого сома. Він провів експеримент із перевірки впливу кормової вітамінної добавки на рибницькі показники мальків кларія за умов їх утримання в акваріумах лабораторії технологій аквакультури.

     Звичайно, потрібно ще багато зробити для того, щоби Центр запрацював на повну потужність: доукомплектувати лабораторії сучасними приладами для вимірювання параметрів якості води, встановити систему вентиляції в окремих приміщеннях. Але головним є те, що такий довгоочікуваний і конче необхідний для розвитку Університету навчально-науково-інноваційний Центр водних біоресурсів та аквакультури народився і зажив активним життям. А це дає підстави для сподівань, що молодь вже зі студентської лави долучатиметься до наукових досліджень, з’являтимуться молоді талановиті науковці, які робитимуть відкриття, що згодом стануть гордістю Університету і вітчизняної науки.

Василь Коваленко,
доцент кафедри аквакультури

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook