На факультеті тваринництва та водних біоресурсів пройшов Всесвітній день бджоли під гаслом «Збережемо бджіл разом»

22 травня 2021 року
     20 травня у світі відзначають Всесвітній День Бджоли (World Bee Day), який був затверджений резолюцією Генеральної асамблеї ООН в 2017 році за поданням Словенії.

     У рамках відзначення Днів науки в університеті кафедра конярства і бджільництва факультету тваринництва та водних біоресурсів та з метою налагодження міжнародної співпраці, 19 травня прийняла делегацію науковців з Франції на чолі з Енн Далмон, доктором наук, координатором проекту UMT PRADE "Захист бджіл в навколишньому середовищі", науковим співробітником Національного науково-дослідного інституту сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища Франції.

     Завідувач кафедри Микола Повозніков та доцент Микола Войналович ознайомили гостей із історією кафедри та її здобутками, провели екскурсію музеєм бджільництва, музеєм лікарських і медоносних рослин та домовилися про подальшу співпрацю.

     З метою привертання уваги до значення бджіл та обговорення проблем їх загибелі, 20 травня кафедра конярства і бджільництва нашого факультету спільно з ННЦ “Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича” організували та провели Міжнародну науково-практичну онлайн-конференцію «Збережемо бджіл разом», присвячену до 123 річниці Національного університету біоресурсів і природокористування України. До конференції приєдналося більше 70 осіб. Серед запрошених спікерів були представники різних країн, а саме: Грузії, Молдови, Узбекистану, Ізраїлю, Словаччини, Казахстану.
     Слова вітання та підтримку подібних заходів від ректора університету Станіслава Ніколаєнка та проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадима Кондратюка передав начальник науково-дослідної частини професор Володимир Отченашко. Відкриваючи конференцію він закцентував увагу на важливості питань що піднімаються, оскільки проблема збереження бджіл актуальна для багатьох країн.

     З вітальним словом виступив також директор ННЦ “Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича” професор Володимир Постоєнко, який закцентував увагу на здобутках Національного наукового центру щодо збереження та розведення бджіл.
     Долучився до конференції і президент ГО "Всеукраїнське об'єднання громадських організацій "Спілка Пасічників України" Володимир Стретович, який у своєму вітальному слові наголосив на важливості бджіл та роботі, яку здійснює Спілка пасічників України для збереження бджіл.

     Про роль кафедри конярства і бджільництва у підготовці фахівців з бджільництва доповів її завідувач професор Микола Повозніков, який звернув увагу на проблеми, які існують в галузі та наголосив, що за рахунок підготовки кваліфікованих спеціалістів їх можна вирішити.

     Серед запрошених спікерів був ексголова асоціації пасічників Узбекистану Суяркулов Шерали Рустамбекович, який ознайомив присутніх з особливостями узбецького бджільництва, яке останніми роками інтенсивно розвивається. В країні нараховується приблизно 850 тис. бджолиних сімей та 14,5 тис. бджолярів. Основна спеціалізація для узбецьких пасік – це пакетне бджільництво, так за 2020 р. було експортовано 250 тис. бджолопакетів, що в 2,5 рази більше в порівнянні з 2016 роком.

     Продовжив естафету від Узбекистану, бджоляр-практик Анатолій Картунов, який наголосив, що останніми роками у зв’язку із зміною клімату та збідненням кормової бази для бджіл, доводиться перевозити їх на великі відстані та навіть кочувати до сусіднього Таджикистану. Він розповів, що основні втрати бджолиних сімей відбуваються під час обробітку бавовнику пестицидами, щоб запобігти отруєнню бджіл. Тому бджолярі повинні налагоджувати комунікацію з фермерами, однак не з усіма вдається домовитися, оскільки в радіусі 1,5-2 км поля можуть обробляти декілька фермерів одночасно.
     Потому виступив президент Національної асоціації бджолярів Республіки Молдова Іон Максім, який ознайомив присутніх із молдавським бджільництвом, також наголосив, що основна проблема загибелі бджіл - це отруєння засобами захисту рослин. Щоб зменшити ризик загибелі бджіл Національна асоціація бджолярів розробляє спеціальне програмне забезпечення для попередження бджолярів про планові обробки рослин.

     З доповіддю на тему “Бджоли не можуть чекати” виступила голова правління Громадської організації «Всеукраїнське Братство Бджолярів України», Почесний член Міжнародної Федерації Бджільницьких асоціацій Апімондія Тетяна Васильківська.

     В своєму виступі Тетяна Юріївна звернула увагу на значення бджіл для екосистеми, основні причини їх загибелі. Вона детально проаналізувала нормативно-правові документи щодо безпечної хімічної обробки полів та наголосила на необхідності прийняття нового закону про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл.

     З доповіддю про сучасні методи селекції бджіл виступив науковий співробітник відділу селекції карпатських бджіл ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» Іван Доскоч. Доповідач розповів про програму європейської селекції BeeBreed, а також про особливості збереження чистопородності місцевих українських бджіл.

     Продовжив тематику розведення бджіл з дотриманням контрольованого спаровування маток з трутнями інший науковий співробітник відділу селекції українських степових бджіл ННЦ "Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича" Ігор Пелюхня. Він ознайомив присутніх із особливостями створення та функціонування острівних облітників.

     На конференції також виступив президент бджолярів західної Грузії Заза Гуцкаіа, який повідомив, що основною причиною загибелі бджіл є зміна клімату (тепла зима) та хімічні обробки фермерами насаджень фундука.

     Долучився до конференції ще один закордонний колега Андрій Маєр, науковий співробітник науково-дослідного інституту тваринництва і кормовиробництва Казахстану. У своєму виступі він наголосив, що потрібно зберігати бджіл у всьому їх різноманітті.

     Про перспективи розвитку промислового бджільництва в Україні розповів завідувач кафедри мікробіології, фармакології та епізоотології Поліського національного університету професор Олександр Галатюк.

     Директор ТОВ «Київоблбджолопром» Валерій Домбровський у своєму виступі наголосив про важливість бджіл для збереження біорізноманіття. Звернув увагу, що непродумані дії бджоляра також можуть зашкодити здоров’ю бджіл.
     До конференції долучився також декан технологічного факультету Поліського національного університету Валерій Андрійчук, який наголосив на важливості даного заходу та актуальності тем, що обговорювалася.

     Поряд із знаними науковцями та практиками, на конференції з доповідями виступили члени наукового гуртка «Бджільництво», студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів – Білько Назарій, Патейчук Анна, Молдавану Вікторія та Білько Анастасія. Назарій Білько в своїй доповіді, на основі власного набутого досвіду під час проходження виробничої практики на промисловій пасіці в США, розповів про вплив промислових методів ведення бджільництва на здоров’я бджіл. Вікторія Молдавану наголосила на токсикологічному впливу пестицидів на бджіл, а Анастасія Білько звернула увагу присутніх на зменшення кормової бази для бджіл, що призводить до зниження якості їх харчування, як наслідок, виникнення хвороб.

     В межах конференції працювала окрема секція «Шляхи збереження бджіл очима студентів», до якої долучилися студенти інших факультетів нашого університету, Золотоніського фахового коледжу ветеринарної медицини Білоцерківського НАУ, Черкаського професійного лiцею №17. Модератором виступив студент першого курсу Олександр Подгаєцький.
     Підсумовуючи конференцію, всі присутні наголосили на важливості проведення подібних заходів на яких привертається увага до значення бджіл в підтримці біорізноманіття на Землі. Фахівці з різних країн були одноголосно в тому, що основна відповідальність щодо збереження бджіл покладена на бджолярів, які повинні налагоджувати контакт із аграріями та проводити просвітницьку роботу щодо значення бджіл для екосистеми.


Микола Войналович,
доцент кафедри конярства і бджільництва,
відповідальний секретар конференції

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook