Кафедра ТІДП провела онлайн-лекцію «Національна пам'ять як детермінанта формування правової культури особистості»

8 травня 2021, 22:58

 

 

 «Лише той, хто загоїв рани, є здатний до примирення. Нам так потрібно, щоб ми отримали не лише перемогу у війні, але перемогу над війною. Бо лише загоєні серця готові іти дорогою миру. Нехай мир запанує у наших серцях, у наших домівках, у нашій Європі і в цілому світі!» (Святослав Шевчук)

 

7 травня 2021 р. у переддень Дня пам’яті та Примирення  кафедрою теорії та історії було проведено  онлайн-лекцію «Національна пам'ять як детермінанта формування правової культури особистості».

В заході прийняли участь викладачі і студенти юридично факультету, студенти гуманітарно-педагогічного факультету, а також навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму.

 

 

 

Доповідачка Людмила Протосавіцька у своїй лекції наголосила, що сучасна Українська національна пам'ять суттєво гармонізована власною історією. Із небуття радянського минулого виплили події, пов’язані із національними трагедіями: репресії, голодомори, «цензурована правда» та «Розстріляне відродження». На такому тлі доволі чітко вимальовуються тенденції до персоніфікації зазначених процесів, оскільки обсяг історичної пам’яті структурується пропорційно-протилежними шарами інформації для порівняння та оцінки.

Наша пам’ять – джерело історичної свідомості, що концептуалізує зв’язок між трьома зазначеними станами часу. І тому якість оцінок минулого багато у чому залежатиме від теперішнього погляду так само, як і майбутнє від сакральних істин животворчого досвіду національної пам’яті України.

 

В ході лекції було наголошено на тому, що в сучасному українському суспільстві набула особливої гостроти проблема формування справжнього громадянина, здатного гордитися власною державою, народом та його історією. Найвагомішою громадянською рисою особистості є національна самосвідомість, а дійовим засобом відродження нації є виховання в особистості національної гордості за Батьківщину. 

Лектор вказала, що саме молодь, безмежно віддана українській національній ідеї, з почуттям національної гордості за власну державу та її історію, здатна відстояти інтереси незалежної України та спроможна вивести її на шлях розквіту й прогресу.

Саме з цією метою проводяться Дні пам'яті та звитяги.

 

Під час лекції з шаною та повагою усі присутні на онлайн-лекції згадали про українських добровольців і День вшанування добровольців - 17 березня. На знак поваги до осіб, які виявили бажання стати членами добровольчих загонів учасники онлайн заходу висловили своє щире захоплення мужністю своїх співвітчизників.

В історії нашої України є чимало трагічних сторінок про які було згадано під час демонстрування презентації на згадану тематику. Так лектор разом з присутніми з скорботою згадали трагічні події, на які свого часу був багатий квітень. Тут і відзначення Дня звільнення в'язнів з фашистських концтаборів - 11 квітня 1945 р., а також чергова річниця з дня вибуху на Чорнобильській атомній електростанції - 27 квітня 1986 р., і сумнозвісна акція "Вісла" також розпочалася одного прохолодного квітневого ранку - 28 квітня 1947 р., під час якої примусово було переселено понад 140 тисяч українців з їх компактного проживання в Польщі.  

Також в ході лекції було згадано трагічні події Другої світової війни і  той надзвичайно великих внесок у перемогу українських патріотів, які прийняли активну участь у бойових діях та визволенні української територій від фашистських загарбників.

В роки Другої світової війни у складі військ Південно-Західного фронту українці становили до 50 % бійців. Загальна кількість осіб, мобілізованих за роки війни з України до радянських Збройних сил перевищувала 6 мільйонів бійців. Кожний другий з них загинув, а кожний другий з тих, хто залишився живим, став інвалідом.

Крім перелічених трагічних подій, що мали місце в історії також велася мова і про військовий конфлікт який триває в наш час. Ось уже понад 7 років на Сході України ведуться активні бойові дії з російськими агресорами.

За оцінками Організації Об’єднаних Націй, активні бойові дії на Сході України є одним із найсмертоносніших конфліктів у Європі з часів Другої світової війни. Жертвами російської агресії в Україні стали більше 40 тисяч осіб. Понад 13 тисяч із них загинули. Майже 1,5 мільйона мешканців сходу України вимушено покинули домівки.

Розпочавши збройну агресію проти України, Росія порушила норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди. Такі дії є важким злочином проти миру, який тягне за собою міжнародно-правову відповідальність Російської Федерації як держави та міжнародну кримінальну відповідальність її вищого керівництва.

Учасники пам'ятного заходу в ході зустрічі пригадали як в 2014 році під гаслом "ПОВЕРНИМО СВОЄ" було звільнено цілий ряд українських міст.

 

 

Крім того всі присутні згадали всіх загиблих у Іловайському котлі в серпні 2014 р., а також захисників Донецького аеропорту -  українських кіборгів, які тримали оборону аеропорту понад 6 місяців.

Всі учасники пам'ятної акції дійшли згоди, що східні кордони України мають бути поновлені в її територіальних межах 2013 р., що Український прапор має майоріти над кожним українським населеним пунктом.

Сила українців полягає у внутрішній консолідації на основі спільних національних цінностей, передусім поваги до власної держави.

Ми згадуємо події 7-річної давності, щоб вшанувати вибір відданих Україні чоловіків і жінок. Бо тільки там, де пам’ятають загиблих, будуть ті, хто захищає живих.

Останньою пам'ятною датою про яку згадали учасники заходу був День пам'яті захисників Вітчизни - 29 серпня.

В цей день ми вшановуємо не лише героїв, що загинули в роки Незалежності  України під час російської агресії в 2014-2021 рр.  Ми також пам'ятаємо про Воїнів Русі, лицарів Костянтина Острозького, козаків Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, козаків й старшин Армії Української Народної Республіки під командуванням Головного Отамана Симона Петлюри, солдатів й офіцерів військ Антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні, відчайдушних бійців Української Повстанської Армії генерал-хорунжого Романа Шухевича. Вони протягом століть мужньо билися із ворогами України, здобували героїчні перемоги і проливали кров за українську справу.

В кінці лекції прозвучав вірш присвячений пам'яті всіх загиблих, що віддали свої життя за майбутнє України:

 

Ми дякуєм вам, хлопці, за життя, 

Ми  дякуєм вам, хлопці, за свободу. 

Пробачте нас. Пішли ви в небуття, 

Та більше не повернетесь додому… 

Ви йшли за нас, ви йшли на вірну смерть, 

Ви не боялися нікого і нічого. 

Ви захищали своїх мам, жінок, дітей, 

Ви знали що ви робите й для чого. 

 ***

Вас пам’ятати будемо завжди,

 Із вами будемо боротись за країну. 

За ту країну, де нема брехні й війни, 

За нашу й вашу мирну Україну…

 

По завершенню лекції відбулося обговорення побаченого і почутого. До обговорення долучилися як присутні викладачі, так і студенти. А пам'ятний захід завершився таким патріотичним гаслом:

 

Ми вільні творити майбутнє!

 

Людмила Протосавіцька,

доцентка кафедри теорії та історії держави і права

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook