Органічне бджільництво – сучасний тренд у світі

26 квітня 2021 року
     На факультеті тваринництва та водних біоресурсів продовжується практика відкритих лекцій за участі представників провідних компаній та підприємств. Так, з метою набуття студентами сучасних знань та ознайомлення з передовим досвідом, в рамках вивчення дисципліни «Технологія виробництва продукції бджільництва» для студентів спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» було проведено онлайн-лекцію на тему «Вимоги до сертифікації органічного бджільництва».

     В якості запрошеного лектора, перед студентами виступив Олександр Гера, кандидат сільськогосподарських наук, провідний фахівець із сертифікації (фірма Органік Стандарт).

     Олександр Гера ознайомив студентів із основними напрямами діяльності Органік Стандарт, звернув увагу на те, що у Регламенті ЄС №1235/2008 для України зазначено 17 органів сертифікації: 16 іноземних та 1 український орган сертифікації – «Органік Стандарт», що має міжнародну акредитацію на проведення сертифікаційних робіт та визнання Єврокомісії і Швейцарської Конфедерації.
     В своїй лекції Олександр детально розповів про особливості сертифікації пасік з метою набуття ними статусу органічних.

     Лектор звернув увагу на той факт, що в Україні щороку збільшується кількість бажаючих сертифікувати свої пасіки, оскільки це дає можливість українським бджолярам реалізовувати продукцію (мед) на європейському ринку на 25–35% дорожче за звичайну.

     Однак процес сертифікації органічного бджільництва це не легкий шлях, тільки перехідний період триває 12 місяців, за цей час бджоляр повинен замінити всі воскові стільники на нові, в основі яких буде вощина вироблена з органічного воску, якщо органічного воску немає, можна використати звичайний, за умови відсутності у ньому залишків заборонених речовин (флувалінат, антибіотики). Це мабуть найбільша проблема, оскільки переважна більшість воску містить у своєму складі залишки синтетичних акарицидів, що застосовуються у боротьбі з вароозом бджіл.

     Окрім того, однією з важливих умов для отримання статусу органічної пасіки, є наявність дикоростучих медоносів в радіусі 3 км навколо пасіки. Забороняється розміщувати пасіки в місцях з інтенсивним землеробством, де при вирощуванні сільськогосподарських культур використовують пестициди.

     В своїй лекції пан Олександр наголосив на дотриманні технологічних вимог, що висуваються перед органічними пасіками. Насамперед це стосується того, що вулики мають бути виготовлені з дерева, заборонено використовувати синтетичні акарициди у боротьбі з кліщем Varroa destructor, з цією метою дозволяється використовувати лише органічні кислоти та ефірні масла та тимол. Окрім того забороняється підрізати маткам крила, відкачувати мед із стільників на яких є бджолиний розплід.

     Однак існують і винятки у органічному бджільництві, так у випадку поновлення чисельності бджолиних сімей на пасіці дозволяється використовувати бджіл з неорганічних пасік, у випадку загрози загибелі бджіл з голоду дозволяється згодовувати цукровий сироп. З метою профілактики вароозу бджіл дозволяється видалення трутневого розплоду з бджолиних гнізд.

     Студенти схвально сприйняли лекційний матеріал від Олександра Гери, та висловили подяку за організацію цікавої і надзвичайно актуальної лекції.


Микола Войналович,
доцент кафедри конярства і бджільництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook