На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології стартував І етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020-2021 н.р.

26 січня 2021 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології стартував І етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020-2021 н.р.

 

22 січня на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології відбулось засідання робочої комісії щодо І етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020-2021 н.р.

 Комісією у складі: Ю.В. Коломієць, В.М. Чайки, В.М. Боголюбова, Д.Т. Гентоша, В.І. Бондарь, П.Ю. Дрозда заслухано студентські наукові роботи.

 Наукова робота магістра 1 року навчання спеціальності 101 «Екологія» Олени Давидової присвячена оцінці впливу діяльності автозаправних комплексів на ґрунтовий покрив їх прилеглих територій. Студенткою здійснено відбір проб ґрунту в трьох рівновіддалених напрямках від АЗК ТОВ «БРСМ-ГРУП» та АЗК СП ТОВ «КЕШЕР»  на відстанях 0, 10,15 та 20 метрів та проведено визначення вмісту важких металів лабораторно-експериментальним методом. Результати проведеного аналізу свідчать про перевищення вмісту цинку в ґрунті від 12,3 до 53% від ГДК на півночі від АЗК СП ТОВ «КЕШЕР». На інших досліджуваних територіях перевищень не було встановлено. Крім того, було проведено метод біотестування. Вміст токсичних речовин в досліджуваному ґрунті мали суттєвий вплив лише на ріст тест-об’єктів приближених на 10 метрів до обох АЗК. На основі проведеного біотестування був прорахований фітотоксичний ефект досліджуваного ґрунтового покриву. Встановлено, що ґрунт на прилеглих територіях до обох АЗК на відстані 0 та 10 метрів мають вище середнього або середню токсичність, на відстані 15 та 20 метрів мають слабку токсичність.

У ході виконання наукових досліджень магістр 1 року навчання спеціальності 101 «Екологія» Мариною Штиволокою оцінено стан навколишнього середовища одним із методів біоіндикації, а саме оцінки флуктуючої асиметрії листків берези повислої (Betula pendula). Дослідження проведено на декількох ділянках м. Носівка, рівновіддалених від території ТОВ «Кондитерська фабрика «Десна»». Асиметрія листкових пластинок визначалась за встановленою методикою за А.І. Горова. На основі обчислення середнього значення флуктуючої асиметрії встановлена залежність порушення симетричності від забруднення. Найбільшого техногенного навантаження листки берези повислої зазнають в насадженнях, які знаходяться в ССЗ підприємства, і становить 0,050. Із зростанням відстані від підприємства морфометричні параметри пластини зменшувалися і знаходяться в межах значень, які характерні для даного виду в умовах природного ареалу – 0,038. Встановлена залежність порушення рівня асиметрії від забруднення: значні відхилення від норми B. Pendula зазнає в насадженнях, що знаходяться на території «Кондитерська фабрика «Десна»», які оцінено в Ⅳ бали; середній рівень виявлено по вул. Садовій, що оцінено в Ⅲ бали; Ⅱ бали отримали дві ділянки, а саме вул. Б. Хмельницького та територія під с/г угіддя. Найсприятливіші умови встановлені для насаджень на вул. Голубенька.

 Лідером по проектам стала студентка 3 курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» Анастасії Скуби, оскільки представила на Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт 2 проекти, за спеціалістами 162 «Біотехнології та біоінженерія» і 101 «Екологія».

Метою наукової роботи, яку Анастасія Скуба представляла за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» було  введення спаржі лікарської  в культуру in vitro та удосконалення біотехнологічного методу її клонального мікророзмноження меристемним способом in vitro. Під час дослідження використано спаржу лікарську сорту «Білосніжка». Для введення в культуру in vitro відбирали насіння. Стерилізація та усі маніпуляції зі стерильними рослинами проводились в умовах ламінар-боксу. На етапі стерилізації випробовували «Білизну» у концентраціях 1:2 та 1:3 впродовж 20 хв та 30 хв. Введеня в культуру in vitro здійснювали на середовищі Мурасіге – Скуга без фітогормонів та з додаванням 6-бензиламінопурину, інозитолу та тіаміну. Власне мікроклональне розмноження проводили на поживному середовищі Мурасіге – Скуга, збагаченому ауксинами та цитокінінами. Оцінку ефективності використаних поживних середовищ для мікроклонального розмноження та проводили за допомогою біометричних методів.

Наукова робота Анастасіє Скуби за спеціальністю 101 «Екологія» присвячена дослідженню якості поверхневих вод (р. Тиса та р. Ріка), ґрунтових вод (природні джерела м. Києва) та артезіанських вод (бювети м. Києва), які застосовуються для питних цілей із використанням приладу - Аналізатор «М-ХА-1000-5», принцип роботи якого заснований на  сучасному електрохімічному методі інверсійної хронопотенціометрії (метод ІХП) із застосуванням Інтернет-технологій. За період 2020 р. поквартально досліджено та надано оцінку рівня забруднення поверхневих вод на вміст важких металів р. Тиса та р. Ріка (м.Хуст, Закарпаття), яку порівняно із попередніми дослідженнями за період 2005-2009 рр. Встановлено, що протягом 10 років вміст важких металів у воді р. Тиса зріс: Pb(ІІ) – у 3 рази, Cu(ІІ) – у 2 рази,  Zn(ІІ) – у 1,5 рази; у воді р. Ріка вміст Cu(ІІ) та Zn(ІІ) зріс у 3 рази, вміст Pb(ІІ) залишився на рівні 2009 р. За період 2019 – 2020 рр. поквартально досліджено ґрунтові води (природні джерела м. Києва) та артезіанські води (бювети м. Києва). Вміст хімічних речовин у артезіанській воді мало змінювався впродовж періоду дослідження і за результатами досліджень встановлено, що артезіанська вода за фізіологічними показниками оптимально відповідає нормативу якості води згідно ДСТУ 7525:2014. За результатами досліджень якості води природних джерел м. Києва у джерелах св. Пантелеймона, «Сльоза Богородиці» (Феофанія), св. Антонія (Києво-Печерська Лавра), Фролівського монастиря, на вул. Кайсарова, вул. Сальського, вул. Сирецькій, у парках «Солом’янський», «Нивки», «Дубки», на 1-ій, 4-ій, 14-ій лініях Пущі-Водиці встановлено перевищення вмісту марганцю, хрому, нітратів, заліза, сухого залишку, солей жорсткості, що негативно впливає та завдає шкоду здоров’ю людини.

Висновок комісії: Рекомендувати до участі у ІІ турі конкурсу наступні роботи:

1. Скуба А.О., наук. керівник – д.с.-г.н. Коломієць Ю.В. «Мікроклональне розмноження рослин спаржі лікарської Asparagus officinalis L.» 16 Хімічна та біоінженерія 162 «Біотехнології та біоінженерія».

2. Штиволока М.В., наук. керівник – к.с.-г.н. Павлюк С.Д.  «Оцінка стану навколишнього середовища методом біоіндикації на прикладі смт. Носівка Чернігівської області» 10 Природничі науки 101 «Екологія».

3. Давидова О.Г., наук. керівник – к.с.-г.н. Наумовська О.І.  «Екологічний аналіз впливу діяльності автозаправних комплексів на ґрунтовий покрив прилеглих територій» 10 Природничі науки 101 «Екологія».

4. Скуба А.О., наук. керівник – к.хім.н. Галімова В.М. «Оцінка якості питної води різного природного походження за вмістом важких металів та неорганічних речовин з використанням інверсійної хронопотенціометрії» 10 Природничі науки 101 «Екологія».

 Бажаємо успіхів і перемоги у ІІ турі нашим студентам!

   

Юлія Коломієць, декан факультету

Валерія Бондарь, заступник декана з наукової роботи

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook