ВІДЗНАЧЕНА НА ФАКУЛЬТЕТІ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ НАУКОВА РОБОТА МАГІСТРАНТКИ ВІКТОРІЇ МІНІНОЇ ОПУБЛІКОВАНА В НАУКОВОМУ ЖУРНАЛІ «REGULATORY MECHANISMS IN BIOSYSTEMS»

23 листопада 2020 року
НДІ здоров'я тварин

Державною екзаменаційною комісією факультету ветеринарної медицини відзначено серед кращих наукову доповідь Вікторії Мініної (грудень 2019 р.), магістрантки кафедри біохімії і фізіології тварин ім. академіка М. Ф. Гулого (науковий керівник: професор Вікторія Грищенко). Сумісно з науковим керівником на основі матеріалів цієї роботи підготовлено статтю «Marker changes of blood plasma proteinogram in rats with toxic hepatitis», яку нещодавно опубліковано в науковому журналі «Regulatory Mechanisms in Biosystems» (2020, 11(3), що індексується базою Web of Science.

Наукова робота В. Мініної виконувалась у розрізі магістерської програми «Ветеринарна лабораторна діагностика», розробником і координатором якої є кафедра біохімії і фізіології тварин ім. академіка М. Ф. Гулого. Актуальність експериментальних досліджень молодого науковця пов’язана із стрімкою тенденцією до зростання випадків медикаментозних уражень печінки внаслідок зростаючої експансії фармацевтичного ринку, що також відмічається за некоректного прийому синтетичних препаратів. Порушення функціонального стану цього органу негативно позначається на біосинтетичних процесах. Це у поєднанні з протеїновою системою тканин значною мірою впливає на метаболічний гомеостаз організму.



Авторкою роботи встановлено чотири найчутливіші показники протеїнограми плазми крові, які зазнають найвираженіших змін за розвитку токсичного диклофенак-індукованого гепатиту, – це протеїнові фракції з молекулярними масами 180–190 кДа, 150–170, 60 і 54–58 кДа та чотири маркери ефективності відновлення протеїнсинтезувальної функції печінки при застосуванні коригувальної терапії – 900 кДа, 180–190, 68–70 кДа.

Це важливо для лабораторної діагностики хвороб печінки, доповненні картини патогенезу медикаментозної форми гепатопатології на молекулярному рівні та у випробуванні ефективності новостворених препаратів гепатопротекторного профілю.
Наукові результати В. Мініної у 2020 році також були презентовані на міжнародних конференціях: II International scientific and practical conference «Modern science: problems and innovations» (Stockholm, Sweden, 03–05.05.20 р.) та XVI International scientific and practical conference «Prospects for the development of modern science and practice» (Graz, Austria, 11.05–12.05.20 р.).

Вражає, скільки молодих і талановитих студентів навчається на нашому факультеті та в Університеті! Вітаємо їх з кожною, навіть, невеликою перемогою в їхній щоденній кропіткій праці як у навчанні, так і в науковій роботі, що стане важливою складовою їх професійного становлення і успішного майбутнього!

Вікторія Грищенко
професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook