На кафедрі фінансів проведено V науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів»

8 жовтня 2020 року
6 жовтня 2020 року відбувся V науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів», організований кафедрою фінансів. На семінар були запрошені представники провідних підприємств та державні службовці для ознайомлення майбутніх випускників, студентів і аспірантів, спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» з сучасними вимогами ринку праці. Семінар проходив в очно та в онлайн режимі з використанням хмарного сервісу Webex.

     З вітальним словом до учасників семінару звернулася завідувачка кафедри фінансів Давиденко Надія Миколаївна, яка відмітила, що в останні роки спостерігається деформація на ринку освітніх послуг за економічними спеціальностями і як наслідок кожен другий в Україні має диплом економіста, фінансиста…, однак, в Україні дуже мало кваліфікованих фахівців. І особливо відчутний дефіцит фінансистів корпоративного сектора, які здатні креативно мислити. З метою підвищення професійної компетентності майбутніх випускників і проводяться подібні семінари.

     Декан економічного факультету Діброва Анатолій Дмитрович наголосив, що проведення подібних заходів має важливе значення, оскільки потрібно максимально наблизити підготовку фахівців до вимог ринку праці та запропонувати роботодавцям кваліфікованих та перспективних працівників. Крім того, він побажав всім учасникам плідної співпраці та жвавої дискусії. 

     Першим із своєю доповіддю виступив випускник НУБіП України Кулага Валерій Анатолійович, фінансовий директор ПрАТ «Фітофарм». Поділився власним досвідом щодо базових необхідних знань фінансиста в акціонерному товаристві. «На сьогоднішній день, сучасний фінансист має бути всесторонньо розвинутим, мати аналітичні та комунікативні здібності, вміти працювати в команді». Крім основних знань майбутній спеціаліст має володіти додатковими знаннями, постійно розвиватися. Фінансовий директор повинен знати технологію виробництва, уміти управляти грошовими потоками.

     Про професійні якості спеціаліста з фінансів доповіла Гук Наталія Сергіївна, директор по персоналу ТОВ "Агробудівельний альянс «Астра»", з яким кафедра фінансів має договір про співпрацю. Вона розкрила основні вимоги, що ставляться до спеціалістів, а саме знання іноземної мови, програм Exсel, 1С Бухгалтерія. Бути комунікабельними та уміння аналізувати великий обсяг інформації. А також відмітила про успіхи наших магістрів-фінансистів, які працюють в компанії уже 4-й рік, прийшовши без досвіду роботи, показали свої вміння і знання на практиці. Наголосила ще на тому: «Якщо студент або аспірант успішний у навчанні, то він успішний і відповідальний на робочому місці».

     Досить цікавою була доповідь випускника університету Шпакова Андрія Івановича, голови правління та виконавчого директора аналітичного центру «EasyBusiness» на тему: «Як професія фінансиста допомагає змінювати країну і себе». Він розповів власну історію успіху, правильність формування цілей та розкриття власного потенціалу. Зазначив, що фінансова освіченість розвиває важливі навички, а саме Business judgement (думати бізнес категоріями), лідерство і комунікацію. Як наголосив Андрій Іванович, саме головне не боятися ризикувати та бути наполегливим.

     Компетенції фінансиста в акціонерному товаристві розглянув Гладуняк Роман Миколайович, директор ПАТ «Київпроект», який відмітив, що професія фінансиста вимагає від фахівця, аналітичного та гнучкого складу розуму, вміння стратегічно і логічно мислити, аналізувати великі масиви даних, стійкості до стресів. Така активна і динамічна діяльність фінансиста зумовлюють необхідність постійного вдосконалення процесу професійної підготовки фахівців з фінансів.

     Про роль фінансиста в органах державної влади доповіла Каліновська Ірина Леонтієвна, начальник управління фінансів райдержадміністрації Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області. Фінансист райдержадміністрації повинен уміти на основі статистичної, фінансової та бюджетної звітності робити прогнозні розрахунки аналізу економічного і фінансового стану галузей економіки району, підготовити пропозиції щодо визначення додаткових джерел фінансових ресурсів. Перевіряти правильність складення і затвердження кошторисів та планів використання коштів установами і організаціями, які фінансуються з районного бюджету.

     Сучасні вимоги до фахівця-фінансиста в компанії розповіла Слонім Інна Миколаївна, керівник НR департаменту ТОВ «НІК – Електроніка», про важливість працевлаштування ще у студентські роки, уміння формувати і подавати резюме, а також обов’язково вказувати додатково навички і здібності в інших сферах діяльності, на що в першу чергу звертає увагу роботодавець.
     Яковенко Ярослав Ігорович, фінансовий консультант ТОВ «Альянс ОйлТрейдінг» продовжив дане питання.

     Особливості професійної діяльності фахівців з фінансів підприємницького сектора розкрила у своїй доповіді Сілакова Ганна Віталіївна, фінансовий директор ТОВ «Мирафлор». Розповіла про функції фінансового директора, шлях просування по кар’єрних сходинках, наголосивши на особистих якостях спеціаліста. Проаналізувала розподіл вакансії «фінансист» за регіонами України, за середнім розміром заробітної плати від помічника фінансиста до фінансового директора. Зазначивши що фінансовий директор – це друга людина в компанії, яка бере участь в податковому плануванні, в тому числі оптимізує оподаткування, і налагоджує внутрішній контроль в компанії, займається питаннями персоналу, і навіть виконує публічні функції, тобто виступає від імені компанії, дає інтерв'ю і коментарі для ЗМІ. Основними рисами якого має бути сміливість і наполегливість, уміння орієнтуватись у нестандартних ситуаціях та умовах, здатність аналізувати проблеми, які виникають у підприємства та у фахівця особисто, здатність знаходити шляхи вирішення цих проблем.

     Підсумовуючи результати семінару Давиденко Н.М. наголосила майбутнім фахівцям з фінансів: «Якщо Ви володієте іноземною мовою, креативно і нестандартно міркуєте, відповідальні, наполегливі та стресостійкі перед Вами відкриваються широкі можливості для реалізації себе в майбутній професії. Не потрібно зупинятися на досягнутому, а потрібно навчатись, пізнавати щось нове та впевнено йти до визначеної мети».

     Зустріч студентів і аспірантів із фахівцями найвищого рівня є необхідною і важливою для подальшої співпраці, а саме для проходження виробничої практики з подальшим працевлаштуванням.


Галина Скрипник,

доцент кафедри фінансів 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook