Навчання в галузі безпечності харчових продуктів, проведене в НУБіП Службою дорадництва Університету Штату Пенсильванія, має тривалу користь

15 вересня 2020 року
     Хасан Гурама, доцент кафедри харчових наук Університету штату Пенсільванія, пояснює ідентифікацію та характеристику харчових грибів під час тренінгу з безпеки харчових продуктів, проведеного в 2018 році.

     Навчання безпечності харчових продуктів, на думку дослідників, розроблене Penn State Extension та проведене для спеціалістів харчової промисловості, студентів та викладачів в Україні, призвело до значного і тривалого вдосконалення знань, поведінки, навичок та ставлення його учасників до питань харчової безпеки.
     «Ми сприймаємо як належне запобіжні заходи щодо безпечності продуктів харчування у США, і більшість з них вивчаються більше ніж століття», – сказала керівник дослідницької групи Кетрін Каттер, професор кафедри наук про харчування у Коледж сільськогосподарських наук Університету штату Пенсільванія. «Вони не практикуються в деяких інших країнах».
     Дослідження було простим, зазначила д-р Каттер, яка також працює помічником директора Університету штату Пенсільванія з питань безпечності та якості продуктів харчування. Комплексна навчальна програма з безпечності харчових продуктів була проведена в Національному університеті біоресурсів і природокористування, Україна. Тренінг включав курси санітарії, мікробіології та мікології харчових продуктів, термічної обробки, аналізу небезпек та критичних контрольних точок, якості злаків та захисту харчових продуктів.


     Українські викладачі та студенти проходять навчання з вилучення мікотоксинів із зерен під час тренінгу з безпечності харчових продуктів, проведеного в 2018 році

     Навчальна програма включала лекції, практичні лабораторії, тематичні дослідження та діяльність з розробки продуктів. Дослідники оцінювали знання, ставлення, поведінку та навички учасників з питань безпечності харчових продуктів перед виконанням програми, одразу після завершення програми та знову через півроку. Вони опублікували свої висновки в Journal of Food Science Education.
     Команда виявила, що знання з безпечності харчових продуктів учасників відразу після програми та через півроку були значно вищими, ніж до початку програми. Ставлення та поведінка учасників щодо питань безпечності харчових продуктів було позитивно посилено завдяки довгостроковим, стійким змінам належних практик, вимог щодо навчання та правил. Крім того, навички миття рук значно покращились завдяки навчальній програмі.
     Що відрізняло цей проект від подібних досліджень, це включення тематичних досліджень та заходів з розробки продуктів, що надало позитивний вплив на досвід вивчення питань безпеки харчових продуктів, пояснив член дослідницької групи Рамасвамі Анантесваран, професор харчової інженерії, який зосереджується на нетрадиційнихспособах освіти.


     Учасники змішують інгредієнти та дезінфікують банки для виготовлення сальси в рамках модуля термічної обробки короткого курсу з безпечності харчових продуктів у Києві, Україна, проведеного в 2018 році

     «Такі спеціальні інструменти навчання підвищили рівень обізнаності учасників, знань та навичок спілкування, покращивши їх здатність пов'язувати наукові концепції та приклади з реального життя», – зазначив професор Анантесваран. «Участь у тематичних дослідженнях та розробці продуктів дозволила студентам інтегрувати принципи харчової науки, що викладаються на лекціях, для вирішення реальних проблем шляхом активного навчання та групових дискусій».
     Про використання цих інструментів серед міжнародної аудиторії існує небагато інформації, тому результати можуть бути корисними для фахівців харчової промисловості, дослідників та науковців, зацікавлених у пошуку шляхів покращення безпеки глобального постачання продуктів харчування шляхом навчання та освіти, зазначила професор Каттер.
     «Розуміння та запровадження стандартизованих практик безпечності харчових продуктів у світовій економіці є важливим, – повідомила професор Каттер, – тому що зазначене питання – це міжнародна проблема, яка має вплив на всіх».
     Необхідність подальшого навчання безпечності харчових продуктів очевидна. За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, приблизно 48 мільйонів людей хворіють, 128 000 госпіталізуються, а майже 3000 щороку вмирають від харчових захворювань у США. З глобальної точки зору захворюваність на харчові хвороби (пов’язана з безпечністю харчових продуктів) набагато вища. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен десятий чоловік хворіє і 420 000 помирає щороку після вживання зараженої їжі.


     Викладачі та студенти пройшли навчання щодо виявлення мікотоксинів у зернах за допомогою імуноферментного аналізу під час тренінгу з безпеки харчових продуктів, проведеного в 2018 році. В Університеті штату Пенсільванія(США) вважають, що забезпечення безпеки посівів є критичним для України, яка є основним виробником зернових в Європі

     Існує понад 250 відомих харчових захворювань, спричинених шкідливими бактеріями, вірусами, паразитами або хімічними речовинами, зазначають дослідники. Ці біологічні, фізичні та хімічні небезпеки, якщо вони не контролюються належними практиками та процедурами, можуть легко забруднити харчові інгредієнти, сировину, обладнання та поверхні, що контактують з харчовими продуктами, а також готову продукцію.
     Удосконалення знань про показники безпечності харчових продуктів у співробітників, які працюють у харчовій промисловості, має вирішальне значення для забезпечення загальної харчової безпеки та поліпшення здоров'я населення, сказав член дослідницької групи Мартін Бакнаваж, старший консультант з питань безпечності харчових продуктів. "Пенсільванія є визнаним лідером у проведенні тренінгів з безпеки харчових продуктів у США, тому було чудово мати можливість побачити, як ці самі підходи мають позитивний вплив в Україні".
     Інші учасники дослідження: Хасан Гурама, доцент кафедри харчових продуктів, Університет штату Пенсільванія; Дуйгу Еркан Орук, кафедра хімії та ферментаційних наук, Аппалачський університет; Сірой Похарел, відділ наук про тварин, Каліфорнійський політехнічний університет; Ольга Шаніна, кафедра харчових технологій, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Україна.

     WOSKOB New Century fund, Коледж сільськогосподарських наук Університету штату Пенсільванія, Відділ міжнародних програм коледжу, Кафедра харчових наук Університету штату Пенсільванія та Відділ дорадництва Університету штату Пенсільванія підтримали це дослідження.

Автор: Jeff Mulhollem
Джерело: https://news.psu.edu/story/631144/2020/09/09/research/penn-state-extension-food-safety-training-given-ukraine-has-lasting
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook