Зверху можна побачити все. І навіть більше

14 травня 2020 року
Білорусь

Виміряти температуру лісу, виявити його слабкі місця, які недоступні для людського ока, і навчитися допомагати на самій ранній стадії проблеми - це навіть не майбутнє, а сьогодення. Ці технології вже сьогодні можна використовувати в лісовому господарстві.

Заместитель председателя Федерации беспилотной авиации и преподаватель обучающих курсов для операторов беспилотников в БГТУ Глеб БОНДАРИК. фото

Мультиспектральні і тепловізійні камери сучасних моделей безпілотників тестують і освоюють слухачі курсів з підготовки операторів безпілотних літальних апаратів в БГТУ.

На традиційному відео, знятому за допомогою дрона, фахівці лісового господарства бачать наслідки будь-якого лиха - лісової пожежі або всихання і в залежності від швидкості виявлення приймають певні рішення. Оперативними ці дії назвати складно, адже зміни вже відбуваються: ліс горить або його атакує шкідник. А ось помітити ці процеси на самому початку, коли вони недоступні для людського ока навіть з повітря, допоможе зйомка з дрона, оснащеного мультиспектрального або тепловізійної камерою.

- Це компактне обладнання, яке можна встановити на звичайну модель дрона вагою до 7 кг, - розповідає заступник голови Федерації безпілотної авіації і викладач навчальних курсів для операторів безпілотників в БГТУ Гліб Бондарік. - мультиспектрального камера складається з 6 камер, одна з яких працює у видимому спектрі, всі інші - в розширеному. Далі отримані знімки зшиваються в один ортофотоплан, який дозволяє чітко орієнтуватися на місцевості і служить аналогом планово-картографічних матеріалів.

Те, що на звичайному знімку виглядає як здоровий ліс, мультиспектрального камера розділяє на ділянки, пофарбовані в різні кольори, які сигналізують про проблему - нестачу вологи, початковому етапі всихання або загоряння, якого ще навіть може бути не видно за кронами дерев. Важливо відзначити, що в таких камерах використовується система надточного позиціонування, тому вогнище ураження можна визначити з високою точністю.

Таким чином, ми бачимо, що розвиток інформаційних технологій дає все нові і нові можливості у використанні безпілотників. Разом з тим збільшується і спектр завдань, які стоять перед операторами дронів. Адже одна справа запустити апарат у повітря і провести зйомку, а інше - навчитися обробляти отримані дані. Для цього й існують навчальні курси в БГТУ.

- Під час навчання ми даємо рекомендації по комплектуванню обладнання, підготовці фахівців для роботи з безпілотниками, - розповідає заступник голови Федерації безпілотної авіації. - Наприклад, рятувальний загін, який проходив навчання на наших курсах, збирався купувати дрон, яким знімають кіно. А навіщо рятувальникам дрон, який не шукає людей, а знімає фільми? Тому потрібно підходити до вибору моделей безпілотників усвідомлено, з урахуванням тих завдань, які вони повинні вирішувати. Фахівець вважає, що лісгоспам не потрібні великі моделі дронів, які здатні літати на десятки кілометрів.

- Безпілотники вагою до 7 кг літають на висоті до 100 метрів, і цього цілком достатньо для вирішення поточних завдань. Організації, які використовують більш професійні моделі, зобов'язані працювати в рамках Повітряного кодексу Республіки Білорусь. Підготовка операторів для таких БЛА - справа довга і витратна. Як, втім, і вартість самих дронів.

Директор Інституту підвищення кваліфікації та перепідготовки БГТУ Сергій Піщів:

- Сьогодні, якщо у вас є безпілотник, недостатньо з його допомогою просто визначати, де сталася пожежа або відбулося всихання. Необхідно працювати на перспективу. Днем в RGB-спектрі ви в кращому випадку зможете помітити димок над лісом. А тепловизионная камера здатна виміряти температуру лісу і повідомити про загоряння, яке не видно на знімках зі звичайною камери дрона.

Можливості таких камер дозволяють відслідковувати стан лісу циклічно: якщо проводити зйомки ділянки лісу, наприклад, раз на тиждень, згодом можна простежити швидкість і ступінь змін і скласти конкретний ситуаційний план дій.

До осені БГТУ планує розробити додаткові курси з обробки даних, отриманих з безпілотників. Майбутніх операторів дронів навчать складати ортофотоплан, виконувати маршрутні завдання, вираховувати площу ділянки, кубатуру дерев, ступінь ураження і т. д.

Джерело: http://lesgazeta.by

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook