На кафедрі менеджменту імені професора Й. С. Завадського розпочався цикл online-уроків «Цікаво про економіку»

8 травня 2020 року
З метою підтримки сталого діалогу та активного залучення абітурієнтів на навчання в НУБіП України (кафедри менеджменту імені професора Й. С. Завадського, зокрема), спільно з КОКПНЗ «Мала академія наук учнівської молоді» на травень 2020 року було заплановано цикл уроків «Цікаво про економіку».
 
  
Таких online-уроків, упродовж 7-29 травня, кафедрою заплановано вісім. Інформацію про захід було розповсюджено, заздалегідь, у школах, учнівська молодь яких є найбільш активними саме у позашкільній науково-дослідній діяльності з «Малою академією наук». Цикл уроків транслюватиметься для учнів 9-11 класів закладів загальної середньої освіти – слухачів Київського обласного територіального відділення МАН України, методистів, педагогів та усіх бажаючих.
 
 
Розпочала цикл online-уроків для юних дослідників завідувачка кафедрою менеджменту імені професора Й. С. Завадського професор Надія Резнік з лекції, з огляду на її актуальність, на тему: «Використання Digital та Smart технологій». Цифрові технології у вигляді персонального комп’ютера й Інтернету вже трансформували працю, освіту, управління, розваги, дозвілля, «породили» нові ринкові можливості, зумовивши вагомі економічні наслідки у широкому діапазоні секторів. Виникнення нових цифрових інфраструктур, у тому числі: бездротових мереж, мобільних пристроїв і технологій, сприяє радикальному зсуву у сфері інформаційних технологій, їх інтеграції у всі прояви соціально-політичного й економічного життя суспільства, формуванню нової парадигми міжнародної економіки – цифрової.
 
 
Лейтмотивом, упродовж уроку, стала теза лектора про необхідність так званого «цифрового стрибка», оскільки цифрові технології мають стати рушійною силою інновацій і для української економічної системи. У всьому світі частка традиційної економіки зменшується, а цифрової – збільшується, надаючи значних переваг для країн та бізнесу.
Україна лиш розпочала, з появою нового Міністерства цифрової трансформації, масштабну цифровізацію усіх галузей економіки та базових сфер життєдіяльності, передусім освіти й медицини, максимально інвестуючи у розвиток цифрових інфраструктур, інновації та сучасні технології. Інакше країна ризикувала відстати від провідних економік світу назавжди. Масштаб і темп цифрових трансформацій повинні стати ключовими характеристиками розвитку усіх сфер країни.
 
 
Надія Петрівна коротко зупинилася на світових цифрових трендах, характеристиці промислових революцій, зокрема індустрії 4.0, навела приклад розвитку цифрової економіки у медицині.
Основну частину лекції було присвячено найважливішому тренду – Smart технологіям. Як приклад розглянули створення smart-міст, що повністю звільнять населення від соціально-комунальних проблем: заторів, черг, енергозалежності та безконтрольності міських структур. Сьогодні «розумними» стали будинки, автомобілі, гроші, а в розвинених країнах і цілі галузі. Вже завтра – у чому не сумніваються науковці – smart-технології остаточно проникнуть в усі сфери людської діяльності, радикально змінюючи напрям суспільного розвитку, стрімко наближаючись до smart-суспільства.
 
 
Розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема Smart-технологій дає змогу вивести освітній процес на новий якісний рівень, що забезпечить більш якісну підготовку фахівців. Підготовка кваліфікованих спеціалістів у галузі Smart-технологій дозволить Україні конкурувати з іншими країнами та виробляти продукцію, що використовуватиметься не тільки у навчанні, але і в інших сферах життя суспільства.
Закінчувала урок лектор інформацією про новостворене Міністерство цифрової трансформації України, про його діяльність та основні цілі. Зокрема, про запущений Міністерством у бета-режимі мобільний додаток «Дія», що повинен стати універсальною точкою доступу громадян і бізнесу до всіх електронних державних послуг за єдиними стандартами. Презентацію лекції було завершено на проєктах, що знаходяться на стадії розробки та поступовому їх впровадженні, таких як «Цифрова освіта», «єМалятко», портал «Бізнес».
 
 
Наприкінці уроку лектор, подякувавши за увагу, побажала усім успішного завершення навчального року, вдалого вибору майбутньої професії, ознайомила з програмою наступних тем online-лекцій та запросила на навчання до одного з найкращих вітчизняних вищих навчальних закладів.
З планом проведення занять можна ознайомитися за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/76194.
 
Анна Слободяник,
доцент кафедри менеджменту імені професора Й.С. Завадського 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook