Комунікуємо дистанційно - працюємо ефективно

10 квітня 2020 року

     Ситуація, яка виникла з введенням карантину, вчергове переконала, що наша кафедра – одна сім’я. В нас панує атмосфера відкритості і довіри, що змінює кожного на краще. Переймаємо досвід один одного, удосконалюємося, постійно ділимося ідеями та рухаємося вперед. Разом зі студентами прийняли виклик карантином – навчаємось і навчаємо дистанційно. На кафедрі розроблена комплексна система моніторингу роботи НПП, проведення та контролю якості занять, ефективності роботи студентів. Проведена 8 квітня онлайн нарада завідувача кафедри конярства і бджільництва на платформі Zoom показала, що у всіх гарний настрій та оптимістичний погляд на ситуацію. Під час наради завідувач провів аналіз роботи кожного співробітника за напрямами роботи, наголосив на завданнях, які ставлять ректорат і деканат, ознайомив з нормативними документами, зупинився на зворотному зв’язку зі студентами.

    Деякі думки студентів: дуже бракує живого спілкування, цікавих лабораторних робіт та здобуття практичних навиків на чудовій матеріально-технічній базі лабораторій кафедри; скучили за гумором професора Броварського В.Д.; бракує командної роботи і людської взаємодії, організованої професором Повозніковим М.Г.; практичних занять Головецького І.І. на пасіці та Осадчого С.А. на стайні; інноваційних підходів Войналовича М.В. та материнської турботи Юсюк Т.А.

    Зупинились на здобутках, планах, мріях та проблемах партнерів. Наголосили про необхідність продовження порівняльно-економічного аналізу діяльності пасік, збір інформації з регіонів, проведення профорієнтації і підтримки талановитих дітей через участь в конкурсі творчих робіт імені Поліщука.

    У процесі організації дистанційного навчання з дисципліни “Технологія виробництва продукції бджільництва” професором Броварським В.Д. для бакалаврів ІІІ курсу приблизно 60% студентів активно використовували портал Elearn. Пройшов лише тиждень і відсоток користувачів наблизився до відмітки 90%. Інші студенти, які не змогли використовувати цей портал для освоєння курсу, опрацьовують теоретичний і практичний матеріал застосовуючи альтернативне програмне забезпечення або виконують письмові завдання відсилаючи їх поштою. До вжитку іде і традиційна форма засвоєння матеріалу - підручники. Саме завдячуючи тому, що професор В.П. Поліщук видав підручник “Бджільництво”, де інформація за розділами сформована відповідно до програми курсу, вивчення цієї дисципліни є можливим і за опрацювання тем з цієї книги.

    Спираючись на досвід колег, із використання різних варіантів дистанційного навчання, нами постійно вдосконалюється теоретична і практична складова із цієї дисципліни. Важливо, що платформа Elearn дає можливість вносити більш досконалі варіанти донесення до студента інформації. Водночас, деякі з них потребують осмислення і часу для втілення. Наприклад, створення відеолекцій і відео з проведення лабораторних занять із використанням бджолиних сімей, обладнання та інвентаря, медоносних рослин, продуктів бджільництва краще робити з урахуванням періоду сезону, погодних умов тощо.

    За інформацією доц. Осадчого С.А., на цьому тижні, з 6.04 по 9.04 включно, студенти 2 курсу 1 і 2 групи факультету ТВБ скороченого терміну навчання по дисципліні «Конярство та кіннозаводство» під його керівництвом ще більше активізувались. Роботи активно здаються в Elearn, у кого проблема з доступом, стараються відправити виконані роботи на електронну пошту.

    Кожен день проводяться консультації через Viber в індивідуальному і груповому порядку.

  

    Порівняно з минулим тижнем, відсоток робіт по обох групах зріс до 80%.

    Опрацьовані лекції надсилають у вигляді презентацій. Всі заняття проходять у відповідності до навчального плану і робочої програми.

   Також йде підготовка студентів до участі в Олімпіаді. Всі зареєстровані в Elearn і спілкування через Viber та електронну пошту.

  Згідно розкладу занять, 8 квітня Войналович М.В. провів онлайн лекцію за допомогою програми Zoom для ОС "Магістр" на тему: "Технологія одержання бджолиного обніжжя та перги".

   Студенти позитивно сприйняли даний вид проведення занять, адже в онлайн режимі можна задати запитання і тут же одержати на нього відповідь. І взагалі, студенту легше сприймати інформацію пояснену викладачем, ніж самостійно її опрацьовувати. Тому і надалі, доки триватиме карантин, наші лекції будуть відбуватися в онлайн режимі.

    Окрім того, Войналович Микола з метою пояснення студентам практичних елементів догляду за бджолами, які в період карантину позбавленні реальної можливості виконувати практичні роботи на навчальній пасіці, відзняв практичне відео і розмістив його в себе на youtube каналі. Тепер студенти мають можливість віртуально опановувати практичні навички по догляду за бджолиними сім'ями.

     Заняття із студентами економічного, інформаційних технологій та гуманітарно-педагогічного факультетів проводяться професором Повозніковим М.Г. та асистентом Юсюк Т.А. із активним використанням платформи Elearn, Zoom, Viber, Telegram та e-mail. Завдяки цим застосункам студенти мають змогу ознайомитися з теоретичним матеріалом лекцій, виконати практичні заняття та перевірити рівень засвоєння знань.

    Робота на кафедрі під час карантину сконцентрована не тільки на навчальному процесі, але й на науковому також. Так, доцент Головецький І., відповідно до плану наукової роботи, проводить дослідження яйценосності бджолиних маток, отриманих у 2019 році за різних способів їх виведення. Приємно відзначити, що карантин не позначився на весняному розвитку бджолиних сімей Голосіївської навчально-дослідної пасіки. А це означає, що до початку головного медозбору бджолині сім’ї наростять достатню кількість робочих бджіл, які в свою чергу, будуть здатні принести вдосталь ароматного і такого корисного меду.

     Під час наради ми почули думки кожного та визначили подальший напрям руху для продуктивної роботи зі студентами.

Завідувач кафедри
конярства і бджільництва
доктор с.-г. наук, професор
Повозніков М.Г.
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook