Будні селекціонерів з перших вуст

13 лютого 2020 року

      Для кожного студента є важливим не лише отримання високоякісної освіти та диплому, а й подальше працевлаштування і тому 13 лютого було проведено засідання гуртка «Селекціонер-генетик», на якому гуртківці та студенти четвертого курсу агробіологічного факультету зустрілися з представниками міжнародної фірми BASF, а саме Чебаковим Миколою Петровичем – керівником напрямку селекції озимої пшениці (кандидатом сільськогосподарських наук, автором більше 40 сортів пшениці озимої, ярої та тритікале, випускником агрономічного факультету УСГА 1978 року) та  та  Лебедєвою Галиною Данилівною – дослідником із селекції та генетики сільськогосподарських культур кандидатом біологічних наук.

     Засідання відкрив керівник гуртка, доцент Жемойда Віталій Леонідович, який представив гостей та коротко проінформував гуртківців про наукові школи, підготовку спеціалістів в галузі селекції та генетики в Україні. Зокрема Маслівський інститут селекції та насінництва (1924-1936 рр.), який закінчили корифеї селекційної науки, двічі герої соціалістичної праці, академіки В.М. Ремесло, Ф.Г. Кириченко, П.Х. Гаркавий та багато інших (біля 500 фахівців); школа "Миронівських стажистів" - акад. РАСГН, докт. біологічних наук, випускник агрономічного факультету УСГА 1977 р. Дзюбенко Микола Іванович, докт. с.-г. наук, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Ковалишина Ганна Миколаївна, сьогоднішній гість Чебаков Микола Петрович; та ще біля 50 науковців.

     З 2003 року в НАУ, а потім в НУБіП розпочалася підготовка спеціальності "Селекція і генетика", яка продовжувалась до 2016 року. На сьогодні в науці та виробництві працюють випускники НУБіП - селекціонери, кандидати біологічних та сільськогосподарських наук Кисельов Дмитро, Буняк Олександр, Заїка Євгеній, Кацан Тетяна, Дмитренко Юлія та багато інших, які вносять вагомий вклад в забезпеченні народу України продуктами харчування.

     На превеликий жаль з 2016 року підготовка селекціонерів в Україні у вищих навчальних закладах не ведеться. Наслідки покаже майбутнє.

     Віталій Леонідович надав слово Миколі Петровичу, який ознайомив гуртківців зі структурою, планами з селекційно-насінницької роботи, продемонстрував регіони України та світу, де працює компанія BASF. Продемонстрував сучасну техніку, сховища, поділився досвідом та особливостями селекційно-насінницької роботи міжнародних компаній. Він посвятив гуртківців у важливість, відповідальність та добропорядність селекціонера-науковця.

     Інформацію Миколи Петровича продовжила Галина Данилівна Лебедєва, яка звернула увагу студентів на основи теоретичної підготовки, особливо генетики, для послідуючого прогнозування в селекційній роботі безпомилкових підходів. Подякувала викладачам кафдри за підготовку молодих селекціонерів (співробітники компанії, зокрема Лабутін Артем, випускник АБФ 2015 р. селекціонер). Вона висловила надію на творчу співпрацю компанії BASF з кафедрою та агробіологічним факультетом.

     Інформація представників компанії викликала велику цікавість у студентів. За вдалим досвідом минулих років з працевлаштування студентів агробіологічного факультету Микола Петрович запросив студентів до співпраці та провів співбесіду з бажаючими студентами-гуртківцями для подальшого можливого працевлаштування у міжнародній компанії BASF і роботі в напрямку селекції та насінництва.     

 
 
Раков Андрій
староста студентського наукового гуртка "Селекціонер-генетик"

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook