Зустріч студентів міжнародників та журналістів з представником Європарламенту

25 жовтня 2019 року

 24 жовтня 2019 р., саме в 74-ту річницю створення Організації Об’єднаних Націй, до студентів спеціальностей «Міжнародні відносини» та «Журналістика» гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України завітав Голова Регламентного комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, член Литовського парламенту, дипломат Егідіюс Варейкіс

Під час зустрічі панувала доброзичлива, позитивна атмосфера. Гість багато жартував, і одночасно акцентував увагу на важливих складових сучасної геополітики, наголосивши: «Я не доктор політології, я доктор біохімії, але основною тезою нашої зустрічі буде розмова про війну, оскільки мир настає після війни!». 

Тема зустрічі – «Future studies of 21 century». В ході виступу Егідіусом Варейкісом було піднято цілий ряд цікавих питань, а саме: «Що таке історія?», «Як написати сценарій майбутнього?», «Що буде після Євросоюзу?», «Що ми, як громадяни сучасної України, можемо зробити для її квітучого майбутнього?». Слухачам була донесена основна мета діяльності Організації Об’єднаних Націй – підтримка міжнародного миру, співробітництва, вирішення проблем економічного, соціального та гуманітарного характеру в планетарному масштабі. 

Виступ Егідіюса Варейкіса був переповнений позитивним посилом щодо стратегії розвитку сучасної України. Він звертаючись до аудиторії запитував: «Як Вам, українцям, створити щасливу Україну? Для кожного розуміння щастя – щось особисте. Раджу почитати «Життя святих людей» – вони щасливі, бо бідні. Ми пишемо стратегії розвитку держав – ми щасливі, а захищає нас НАТО. Якщо у литовців запитати, що треба для щастя, вони дадуть відповідь, що щасливе місце для життя – Скандинавські держави, багаті країни. З його точки зору, щастя нації залежить від стратегічного документу держави. За 20 років зробіть Україну щасливу! Пишіть стратегію України – короткий, зрозумілий документ!».

Пан Варейкіс розповідав, між іншим, про святкування в лютому 2018 року в Литві «100 років відновлення державної незалежності». Під час спілкування з гостями з’ясувалося, що Литва та Італія нічим не відрізняються, Литва, як Бельгія – західного зразка! Приємно спостерігати як депутат Європейського Парламенту пишається своєю державою. 

Серед цікавих тез в доповіді прозвучала думка, що ми не завжди можемо писати те, що є реальним, пишемо те, що є політично коректним. Егідіюс Варейкіс наголосив: «Ви повинні показати світу, що Україна знаходиться не на краю – Україна не окраїна!». 

Наостанок молодь поцікавилась у доповідача його думкою, щодо цілого ряду проблем – його відношенням до питання щастя та місця в цьому сучасних технологій; врегулювання міжнародних відносин з Росією; оцінка «формули Штайнмаєра» тощо. Відповіді були прогнозовано цікавими та неординарними. 

P.S. Кожен має поставити перед собою питання «Яка формула щастя для України?»
 
Каріна Король, Тетяна Янча, Юлія Микитенко
студентки 1 курсу спеціальності «Журналістика»
Юлія Сєкунова
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
гуманітарно-педагогічного факультету
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook