Зміни у природних циклах динаміки екосистем – загроза для лісів Чорнобильської зони відчуження?

15 вересня 2019 року

Зміни клімату відбувалися завжди і викликали поступову трансформацію екосистем. Однак, сучасні зміни клімату протікають занадто прискорено і часто деревні рослини не можуть швидко адаптуватися до змін гідрологічного та температурного режиму. За таких умов здоров’я лісів суттєво погіршується і підвищується їхня вразливість перед природними і антропогенними порушеннями.

Останнє десятиліття відзначилося вагомими викликами і перед українськими лісами, де були відмічені масштабні усихання та загибель лісів від впливу шкідливих для лісу комах, швидкого поширення осередків хвороб, великих лісових пожеж, буреломів і вітровалів, незаконного добування бурштину, браконьєрських рубань та бойових дій.

Особлива ситуація склалася в Чорнобильській зоні відчуження, де протягом останніх трьох десятиліть на площі понад 200 тис. га лісів зійшло нанівець лісокористування та суттєво зменшилися охорона й захист насаджень. Здійснювати моніторинг та оперативно реагувати на порушення в лісових екосистемах на такій великій території досить не просто, тому теперішній стан лісів в зоні відчуження суттєво відрізняється від інших регіонів. Якби хтось запитав: яким ліс буде практично без опіки лісівників, то для відповіді й прикладу, можна вказати саме на зону відчуження.

Для розуміння стану, аналізу тенденцій у трансформації лісових екосистем зони відчуження та впливу на їхні екосистемні послуги було ініційовано та розпочато реалізацію спільного українсько-австрійського дослідження за участі НУБіП України та Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (IIASA, Австрія). Це дослідження відбувається за підтримки Міністерства освіти і науки України та OeAD-GmbH.

Дослідну групу НУБіП України представили науковці кафедри таксації лісу та лісового менеджменту спільно зі вченими УкрНДІ сільськогосподарської радіології та кафедри лісівництва.

У рамках проекту цього літа було проведено науковий семінар «Ліси Чорнобильської зони відчуження: стан та загрози порушень» та польовий воркшоп за участі вчених з Австрії, Білорусі, Сполучених Штатів Америки та за організаційної підтримки Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Наступний етап аналітичної роботи та наукових консультацій відбувся на базі Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (IIASA, Австрія) та Університету природних ресурсів і наук про життя (BOKU, Австрія).

В Австрії робота виконувалася під керівництвом проф. Анатолія Швиденка, за участі доцента Віктора Миронюка та аспіранта Максима Мацали.

Дослідникам вдалося проаналізувати і порівняти площі порушень в екосистемах за даними таксації лісу та дистанційного зондування Землі.

Андрій Білоус,
керівник проекту від НУБіП України,
завідувач кафедри таксації лісу та
лісового менеджменту


 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook