Літня школа із геодезії та землеустрою 2019: день другий – військово-спортивні змагання

20 серпня 2019 року
     Так трапилося, що інженерна освіта із геодезії та землеустрою користується попитом не лише в умовах мирного часу, а вже багато століть поспіль без неї не може обійтися військова справа. У військових геодезист завжди на ціну золота. Його навіть називають «янголом охоронцем», адже від його вміння орієнтуватися на місцевості, визначати місцеположення противника і коригувати вогонь залежить життя десятків і сотень бійців. Тож враховуючи ці обставини, один з днів «Літньої школи із геодезії та землеустрою 2019», про яку ми вже писали раніше, юні землевпорядники вирішили присвятити військово-патріотичному вихованню.

     На запрошення декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова і голови ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолія Полтавця на «Літню школу 2019» завітали представники Територіальної оборони м. Києва (на чолі з заступником командира батальйону територіальної оборони Солом’янського району, майором Володимиром Полтавцем) та представники кафедри військової підготовки НУБіП України (на чолі з підполковником Анатолієм Прокоф’євим). Після шикування і знайомства, студентам було проведено майстер-клас з основ військової справи. В якості викладачів та інструкторів виступили: командир батальйону, підполковник Вадим Озірний, капітан Юрій Костенко, старший лейтенант Віталій Ткач, старший сержант Андрій Хлусович, молодший сержант Сергій Смірнов, майор Володимир Косяк, полковник Юрій Матвієнко, підполковник Сергій Мошнягул. Військовики вчили як виживати в екстремальних умовах і як влучно кидати гранату, збирати та розбирати зброю, стріляти з гвинтівки та надавати першу медичну допомогу пораненим і, звісно ж, не обійшлися без топографічної карти та орієнтування за допомогою неї на місцевості. Як же ж геодезист без цього? 

  

     Проте головною подією дня була військово-спортивна естафета, до якої готувались учасники і на яку чекали з нетерпінням вболівальники!
     Комбінована естафета проводилась за шістьма етапами. На першому етапі потрібно було якомога швидше розібрати та зібрати АК, на другому – влучно вистрілити з гвинтівки і тільки після попадання мерщій бігти до третього етапу, де на учасника чекало кидання гранати на влучність. Діставшись четвертого етапу потрібно було розв’язати задачі на логіку, а на п’ятому – подолати зону зараження в протигазах. Завершувалася естафета шостим етапом на якому доставляли «пораненого».

     Справедливими суддями цих змагань були справжні аси військової справи. Участь в естафеті взяли 4 команди у складі кожної команди 6 бійців. Неймовірна боротьба точилася між суперниками, а заслужену перемогу отримала команда 2 курсу «Торнадо» у складі: Вікторії Стародуб, Тетяни Бурим, Андрія Чумаченка, Анастасії Негоди, Олександра Супруна, Віктора Остапенка. На переможців чекали довгоочікувані призи.
     Проведені змагання організовувались з метою військово-патріотичного виховання молоді – майбутніх захисників Вітчизни. Окрему подяку хотілося б висловити тим організаторам, без яких би це свято не відбулося – завідувачу кафедри військової підготовки НУБіП України полковнику Анатолію Есаулову та заступнику командира батальйону територіальної оборони Солом’янського району, майору Володимиру Полтавцю.

     Закарбувалися нам дуже слова завідувача кафедри геодезії та картографії, професора Івана Ковальчука, який звертаючись до студентів, казав: «...Зйомки, вимірювання, обрахунки – це все формує стійкі навички, на основі отриманих знань. Сфера геодезії – мінлива річ, а тому треба вчитися щодня. «Літня школа» дає шанс Вам, студентам, отримати нові знання, завести корисні знайомства, які в майбутньому можуть допомогти при працевлаштуванні. Проте пам‘ятайте, що основне – це Ваше бажання і наполегливість!».

     Такою яскравою, багатою на емоції та перемоги була для землевпорядників «Літня школа 2019». До зустрічі в наступному році! Далі буде... 

Анастасія Шамчук,
студентка першого курсу
факультету землевпорядкування
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook