Катастрофічні масштаби лісових пожеж у Росії

31 липня 2019 року
Сибір, Росія

За даними "Авиалесохрана" станом на 31.07.2019 року у лісах Росії відбувається 321 лісова пожежа, якими пройдено загальну площу 2 882 527 га , за якими припинені роботи з гасіння на підставі рішень регіональних Комісій з попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки, в тому числі:

- 115 пожеж на площі 1 144 873 га (Республіка Саха (Якутія));

- 62 пожежі на площі 1 041 739 га (Красноярський край);

- 76 пожеж на площі 628 977 га (Іркутська область);

- 20 пожеж на площі 41 384 га (Республіка Бурятія);

- 36 пожеж на площі 17 680 га (Забайкальський край);

- 9 пожеж на площі 7 484 га (Хабаровський край);

- 3 пожежі на площі 390 га (Амурська область).

(Фото із сайту Апостроф)

Як вказано на сайті U-NEWS ситуація з лісовими пожежами в Сибіру перестала бути локальною проблемою і перетворилася в екологічну катастрофу в масштабах всієї країни, - йдеться в заяві російського відділення "Грінпіс".

За даними екологічної групи, в цьому році вигоріло майже 12 мільйонів гектарів дерев, що призвело до значних викидів вуглекислого газу і зниження майбутньої здатності лісів поглинати вуглекислий газ.

Також внаслідок пожежж виникає додаткова проблема, яка полягає в тому, що сажа падає на лід або сніг і затемнює її, тим самим зменшуючи відбивну здатність поверхні і затримуючи більше тепла, - відзначили у Всесвітній метеорологічній організації.

Дим вже досяг арктичних районів. Сажа прискорює танення льодів і вічної мерзлоти, виділяючи гази, які підсилюють глобальне потепління. 

Як повідомили в російській "Авіалесоохране", станом на 31 липня в гасінні лісових пожеж задіяли 2 720 осіб, 390 одиниць техніки. На авіамоніторінгу - 34 повітряних судна, на гасінні - 28 повітряних суден.

Режим надзвичайної ситуації уведений в 4 суб'єктах Російської Федерації: на всій території Іркутської області, Красноярського краю, в 2 муніципальних районах Республіки Бурятія, в 1 муніципальному районі Республіки Саха (Якутія), - сказано в заяві.

(Фото із сайту Апостроф)

(Фото із сайту Апостроф)

(Фото із сайту Апостроф)

(Фото із сайту Апостроф)

(Фото із сайту Апостроф)

Регіональний Східноєвропейський
центр моніторингу пожеж

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook