Новини Центру франкофонної освіти і культури: семінар професора Бенжаміна Бекнера (Женева)

5 квітня 2019 року

   Гість нашого центру і почесний учасник IV Міжнародної науково-практичної студентської конференції «Світ мов і мови світу» Бенжамін Бекнер, викладач Женевського інституту, засновник і директор асоціації «Французька без кордонів» про важливість навчання, можливості стажування у Франції, як знайти хорошу роботу та поради лідерам....

   У часи економічної кризи, багато молоді не бачить сенсу в навчанні в університеті. Яке значення, на Вашу думку, має вища освіта?
   
– Нині не обов'язково ходити до університету, і багато молодих людей, які мають не досить хорошу успішність у навчанні, досягають кращих результатів у роботі. Але водночас все більше і більше університетів націлюють на сучасні наукові дослідження, практики, стажування. Я вважаю, що поєднання навчання і роботи є найкращим підходом.

   Як би Ви порадили студентам підготувати своє CV (резюме) впродовж навчання в університеті?
 
 – Варто замислюватися над тим, як виглядатиме Ваше резюме вже на початку навчання. В основному всі роботодавці хочуть бачити наявність диплому, але також і досвід. Набути досвіду – це важко. Тому я завжди раджу здобувати ступінь магістра у Франції. Ви маєте два роки. Під час першого року навчання у Вас є від кількох тижнів до кількох місяців практики. Щодо другого року, то він і весь може бути стажуванням, а також у Вас будуть кілька занять щотижня. Але при цьому Ви працюєте, заробляєте гроші. Друге, що є важливим для резюме – це те, що Ви можете підтвердити знання англійської. Неважливо, що ви робите, англійська завжди стане в нагоді. Якщо є можливість, вивчайте другу іноземну мову: французьку, німецьку, італійську чи іспанську. Я думаю, дуже важливо ставити собі таке питання, навіть якщо Ви лише на першому чи другому курсі: «Як буде виглядати моє резюме?»

   Ви займаєтеся ще іншим проектом «Французька без кордонів». Що ставите собі за мету?
   – Ми починали цей проект в 2004. Відвідуючи щороку партнерський університет, я усвідомив, наскільки багато є студентів, які хотіли б вивчати мову, але у яких не було можливостей її вчити, зустрічатися з французами та відвідувати Францію. Для тих, хто вивчають англійську та навіть німецьку, це набагато простіше. Для тих, хто вивчав французьку, таких можливостей на той час практично не існувало. Саме тому я вирішив створити таку організацію, і зараз маємо об'єднання людей, які люблять подорожувати, зустрічати нових людей, вивчати французьку мову. Створюючи франкомовне середовище в інших країнах й організовуючи літні мовні табори, подорожі, семінари, допомагаємо студентам, які не мають достатньо грошей поїхати подорожувати чи навчатися у Франції, мати можливість спілкуватися з французами, долучатися до французької культури. Сподіваємось, що з часом вони зможуть поїхати у Францію навчатися і отримати гарну роботу чи то у Франції, чи в Україні. Допомогти встановити зв'язок між Францією та людьми, які навчають та вчать французьку – це і було нашою основною метою.

   За якими програмами студент може поїхати у Францію?
   – Крім здобуття магістерського ступеню, можливо відвідати літні школи в одному з найкрасивіших регіонів, жити в кампусі чи в сім'ї. Ви відвідуєте заняття, вивчаючи французьку, берете участь у різних заходах, досліджуєте культуру Франції.

   З якими країнами Ви співпрацюєте?
   – Ми маємо різних партнерів: Північна Африка, Південно-Східна Європа, Молдова, Україна, Росія, Албанія. Ми маємо намір просуватися далі: Китай, Македонія, Греція, проте нині ми сфокусовані на країнах Східної Європи. Хочемо допомогти їм бути більш наближеними до Західної Європи.

   Поговоримо про саморозвиток... Як Ви вважаєте, яким способом краще його здійснювати?
   – Спершу, слід усвідомити, що ти можеш розвиватися самостійно, не потрібно завжди бути залежним від когось. Мені здається, дуже вдало думати у Вашому віці про такі питання як: «Ким я хочу стати?», «Чим я хочу займатися?», «Що я можу робити, щоб стати більш компетентним у майбутній справі?» і «Хто мені може допомогти це зробити?». І як тільки Ви почнете занурюватися в те, що Вам подобається, Ви почнете встановлювати контакти з людьми, організаціями, які допоможуть Вам в подальшому.

   Які б книги для читання Ви могли б порадити: як для саморозвитку, так і для вивчення мов?
   – Одна з найвідоміших книг, перекладена багатьма мовами –«Маленький Принц» Антуана Екзюпері. Він, до речі, народився в Ліоні – місті, в якому зараз живу я. Ця книга дитяча, але вона і дуже філософська. Дорослі читаючи її, помічають багато того, що діти не можуть бачити. Її дуже легко читати французькою. Що стосується англійської літератури, я радив би прочитати серію книг «Хроніки Нарнії» К.С. Льюїса. Дитячі книги дуже легкі для читання, але дорослі можуть читати їх, отримуючи насолоду й, насамперед, вивчаючи мову.

   Які поради могли б дати студентам? Для життя, навчання...
  – Перш за все, будьте вдячні за всі можливості, користуйтеся кожним моментом настільки, наскільки це можливо. Будьте вдячними, відкритими, з позитивним ставленням до людей та світу. Вам ніколи не відкриються двері нових можливостей, якщо Ви матимете негативне ставлення до людей. Будьте вдячними батькам. Дуже важливо не лише завжди залишатися на зв'язку зі сім'єю, але й створити свою власну, з цінностями, серед яких навчання. Не піддавайтеся впливу важких обставин. І будьте активними. Не просто активним, а цілеспрямовано активними, що передбачає такі аспекти, як подорожувати, спілкуватися з представниками інших країн чи навіть людьми з обмеженими фізичними можливостями. Я думаю, допомога іншим готує нас до життя. Не бійтеся – будьте впевненими, самовпевненими, активними в навчанні та житті, навіть якщо Вам це не властиво з народження.

DREAM BIG, BUT KEEP YOUR FEET ON THE GROUND.

Спілкувалася Антоніна Шушківська,
студентка II курсу спеціальності «Філологія»

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook