Засідання гуртка присвячене 112-й річниці з дня народження академіка, відомого вченого селекціонера В.М. Ремесла

5 березня 2019, 15:53

  

     10 лютого на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського відбулося чергове засідання гуртка «Селекціонер-генетик» з нагоди 112-ї річниці від дня народження академіка, селекціонера, засновника і першого директора Миронівського інституту пшениці, який носить сьогодні його ім’я – Василя Миколайовича Ремесла.
     За своє життя Василь Миколайович створив більше 20 високоінтенсивних сортів озимої пшениці, які годували 2/3 населення Європи. Лише сорт Миронівська 808 займав посівні площі в 11 млн. га, з яких 8 – в СРСР і 3 – в країнах соціалістичної співдружності. Цей сорт визнаний шедевром вітчизняної і світової селекції та є генетичним джерелом для підвищення продуктивності, зимостійкості, адаптивності і пластичності. З використанням генплазми цього сорту створено понад 400 сортів пшениці».
     Проводили засідання керівник гуртка, завідувач кафедри Віталій Жемойда та професор кафедри Ганна Ковалишина. Гостями зустрічі були: Світлана Хоменко – доктор с.-г. наук, відомий селекціонер, автор більше 20 сортів пшениці ярої м’якої, тритікале, учень В.М.Ремесло, випускник агрономічного факультету УСГА 1996 року, дипломник кафедри селекції та насінництва та випускник кафедри Олександр Мельник за спеціальністю «Селекція і генетика с.-г. культур» 2018 року. Співробітники бібліотеки НУБіП України підготували виставку наукових праць, монографій В. М. Ремесла та дисертаційних робіт його учнів.
      Зустріч розпочалася з виступу учасника гуртка, студентки 3 курсу агробіологічного факультету Вікторії Кравчук, яка підготувала доповідь про життєвий та творчий шлях вченого.
     Професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського Ковалишина Г.М. також поділилася спогадами про Василя Миколайовича «Після закінчення у 1981 р. факультету захисту рослин, свою трудову діяльність розпочала на кафедрі селекції і насінництва під керівництвом М. О. Зеленського як стажист-дослідник з проходженням дослідної роботи в Миронівському інституті пшениці (зокрема Миронівськими стажистами були понад 40 молодих спеціалістів, серед яких нинішні академіки і доктори наук, зокрема: директор ВІР ім. В.І. Вавилова (м. Санкт-Петербург) М.І. Дзюбенко; професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського НУБіП України Г. М. Ковалишина; автор більше 40 сортів пшениці М.П. Чебаков, наукові співробітники науково-дослідних інститутів НААН та НАН: Т. Левченко (Зіміна), В. Чернуський, В. Гаврилюк, О. Дергачов, Т. Муха, Т. Вологдіна та багато інших).
     Після закінчення стажування була запрошена на роботу в Миронівський інститут пшениці у відділ захисту рослин. На роботу приймав мене Василь Миколайович Ремесло і визначив напрям наукових досліджень, а саме – створення стійкого селекційного матеріалу пшениці озимої до бурої іржі. Це і послужило мені матеріалом для кандидатської і докторської дисертації».
      Ганна Миколаївна також поділилася спогадами про спільні дослідження зі створення нових сортів пшениці озимої з М. П. Чебаковим та іншими селекціонерами Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла.
      Нині Г. М. Ковалишина доктор с.-г. наук, професор кафедри генетики, селекції і насінництва і передає свій досвід та знання молодому поколінню.
     З інформацією, щодо бібліотечного фонду, його використання, особливо інформації про історію аграрної науки вчених аграріїв поділилась бібліограф бібліограф І категорії інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки Брагар О.В.
     Учасники зібрання переглянули кінофільм про життя В. М. Ремесла. Цікаво, що свій перший сорт – Миронівська 264 – він створював 10 (!) років, а наступний – шедевр світової селекції Миронівська 808 – ще 13 років. Та говорив, що кожен сорт – нова перемога, перемога над голодом.
     Надзвичайно цікавим був виступ доктора с.-г. наук, зав. лаб. селекції ярої пшениці С.О. Хоменко, яка наголосила, що творче піднесення та величезні досягнення устави чиєї сорти пшениці прославили Україну на весь світ, пов’язані з внеском відомого селекціонера, академіка В.М. Ремесла.
     За час діяльності Миронівської станції та інституту створено понад 320 сортів 19 с.-г. культур, серед яких шедеври селекції і сорти пшениці озимої 0246 та Миронівка 808. Станом на 2019 р. до Державного реєстру України внесено 109 миронівських сорти, у тому числі 6 сорт пшениці м’якої озимої, 12 - пшениці м’якої ярої і 4 – твердої ярої, 4 сорти тритикале озимого, 12 сортів ячменю озимого та 14 – ярого, 1 сорт проса та 1 – сорго суданського.
     Селекціонери МІП активно співробітничають із селекціонерами Китаю, Німеччини, Угорщини та країнами Прибалтики.
     При інституті відкрита школа аспірантів і працює спеціальна рада. Тому Світлана Олегівна запрошувала студентів гуртківців до вступу до аспірантури .
     Свій виступ С.О. Хоменко завершила демонстрацією фільму про сучасне життя інституту.
     Своїми спогадами про проходження практики в МІП поділився випускник кафедри, колишній студент-гуртківець, а зараз співробітник фірми ТОВ «КЕРНЕЛ-ТРЕЙД» - Олександр Мельник.
Юлія Дмитренко,
асистент кафедри генетики, селекції
та насінництва ім. проф. М. О. Зеленського
 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook