Кафедра рослинництва проводить олімпіаду з дисципліни «Рослинництво»
ШАНОВНІ СТУДЕНТИ !
На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від
28.11.2018 р № 1313 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади» у 2018-2019 навчальному році та наказу НУБіП України від 12.12.2018 р. № 1419
«Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади»
в 2018-2019 рр.
кафедра рослинництва проводить олімпіаду з дисципліни «Рослинництво» в період з 11 по 14 березня. Запрошуються до участі студенти 3-4 курсів ОС «Бакалавр»
та студенти 1-2 року навчання ОС «Магістр»
Орієнтовний перелік теоретичних завдань з дисципліни «Рослинництво»
1.Систематика, класифікація та морфологія хлібних злаків.
2.Онтогенез, вегетація, фази росту та розвитку злакових культур.
3.Етапи органогенезу зернових злакових культур, їх зв’язок з фенофазами та періодами вегетації.
4.Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення посівних якостей (енергія проростання, лабораторна схожість, маса 1000 насінин і життєздатність).
5.Методи контролю за ростом і розвитком рослин.
6. Посів як фотосинтезуюча система. Фотосинтетично активна радіація. Продуктивність фотосинтезу. Засвоєння ФАР і продуктивність культур.
7. Біоенергетичні основи рослинництва. Енергетичний аналіз технології вирощування польових культур. Складові енергетичного аналізу.
8. Агрохімічні основи рослинництва.
9. Агротехнічні основи рослинництва.
10. Економічні основи рослинництва.
11. Причини загибелі озимих культур та їх характеристика. Методи визначення стану зимівлі та перезимівлі, їх характеристика та способи усунення.
12. Визначення понять інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технології, їх складові частини.
13. Біологічні особливості вирощування озимих зернових злакових культур, на прикладі пшениці або ячменю за інтенсивною технологією в умовах природного зволоження та за зрошення.
14. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування озимих жита або тритикале (на вибір).
15. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування ранніх ярих зернових культур (на вибір – пшениця яра, ячмінь ярий).
16. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування кукурудзи на зерно за зрошення та без зрошення.
17.Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування гречки чи проса (за вибором) при зрошенні та без зрошення в зоні Степу.
18. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування бобових (гороху, сої, нуту, квасолі) за зрошення та без зрошення, тієї чи іншої з названих культур на вибір.
19. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування соняшника без поливу та за зрошення.
20. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування ріпаку озимого без поливу та за зрошення.
21. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування картоплі за зрошення та без зрошення.
22. Способи сівби польових культур, теоретичне обґрунтування та порівняльна характеристика і практичне значення кожного з них за різних технологій та умов вирощування.
23. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування буряка цукрового в основній зоні бурякосіяння.
24. Біологічні особливості, інтенсивна, енерго- та ресурсозберігаюча технологія вирощування коріандру або м’яти перцевої (на вибір).
25. Технології вирощування польових культур за органічною системою.
26. Програмування врожайності, принципи програмування, їх практичне значення.
27. Бінарні посіви. Значення, приклади та особливості вирощування.
28. Норми висіву сільськогосподарських культур, принцип визначення, теоретичне обґрунтування, практичне значення за різних технологій вирощування. Провести розрахунок (за вибором).
29. Тверда і м’яка пшениця, морфо-біологічні відмінності, використання, технологічні якості та заходи підвищення якості зерна.
30. Вплив тепла, світла і вологозабезпеченості на формування врожайності і покращення технологічних якостей коренеплодів буряків цукрових.
План - графік проведення олімпіади з дисципліни «Рослинництво»
№ п/п | Дата проведення (пара) | Курс, група |
1 | 11.03.2019 (2 пара) | 3 курс 3 група |
2 | 12.03.2019 (2 пара) | 3 курс 4,5,6, групи |
3 | 13.03.2019 (2 пара) | 3 курс 3 група |
4 | 13.03. 2019 (1 пара) | СК агрономи |
5 | 14.03.2019 (3 пара) | 3 курс 1 група |
6 | 12.03.2019 (2 пара) | 4 курс 5 група |
7 | 12.03.2019 (4 пара) | 4 курс 4 група |
8 | 13.03.2019 (1 пара) | 4 курс 2 група |
9 | 14.03.2019 (1 пара) | 4 курс 1 група |
Відповідальні за проведення доценти кафедри рослинництва
Эрмакова Л.М., Антал Т.В.