В гостях у астрономів

26 листопада 2018 року

    Всесвітній День науки відзначається щорічно 10 листопада з метою підняття рівня усвідомлення спільнотою у всьому світі користі науки, а також слугує нагадуванням міжнародному товариству про необхідність використання науково-технічних досягнень в інтересах світу та розвитку на благо людської цивілізації.

    У рамках "Днів науки" членами гуртка «Планета тварин» було відвідано Астрономічну обсерваторію, яка була заснована у 1845 році, як Астрономічна обсерваторія Київського університету.

     Після відкриття університету в 1834 р. був організований один факультет – філософський з двома відділеннями. На першому відділенні вивчались гуманітарні дисципліни, на другому – природничі, серед яких і астрономія. У 1835 був затверджений штат університету, відповідно до якого у складі другого відділення філософського факультету була утворена кафедра астрономії. Вона була зайнята тільки у 1838, коли в університет було запрошено В.Ф.Федорова. Початок астрофізичних досліджень пов’язаний з приходом на посаду директора у 1939 р. С.К. Всехсвятського та розвиток досліджень з релятивістської астрофізики О.Ф. Богородським у 60 роках 20 ст.

 

  

      Зараз в Обсерваторії працюють відомі науковці: член-кореспондент НАН України, професор К.І.Чурюмов, спеціаліст в області кометної астрономії, відкривач двох комет, до однієї з них (комети Чурюмова-Герасименко) здійснив політ космічний апарат європейського космічного агенства “Розетта”; професор В.І.Жданов, д.ф.-м.н. С.Л.Парновський, д.ф.-м.н. Б.І.Гнатик, спеціалісти в області релятивістської астрофізики; д.ф.-м.н. В.Г.Лозицький, д.ф.-м.н. В.Н. Криводубський спеціалісти з фізики Сонця та інші.

 

 

        Ми прослухали цікаву та дуже пізнавальну лекцію Анатолія Тугая «Чорні діри та гравітаційні хвилі», у якій мова йшла про властивості чорних дір різних типів, можливості їх спостережень, передбачення і відкриття гравітаційних хвиль. Після лекції відбулася екскурсія по Астрономічній обсерваторії, під час якої ми мали змогу детально роздивитися різноманітні прилади та побачити наживо їхній принцип роботи, зокрема, макети ракет та телескопів, сонячний годинник, спектрогеліограф, різні за зовнішнім виглядом та будовою годинники, рефрактори та хронометри, також переносний телескоп, зроблений Ертель у 1838р., який знаходиться у астрономічній вежі.

 

      Астрономічна обсерваторія має дві заміські спостережні станції розташовані у с. Лісники Києво-Святошинського району та с. Пилиповичі Бородянського району Київської області. Обсерваторія увійшла у світову науку своїми роботами у галузі астрометрії, небесної механіки, фізики Сонця, позагалактичної астрономії, фізики малих тіл сонячної системи, релятивістської астрофізики.

         Незабутні враження від побаченого і почутого залишаться з нами надовго!

Дмитрієва Людмила, Полковников Данііл,

учасники студентського гуртка

«Планета тварин»

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook