Вчена рада: НДІ рослинництва і грунтознавства має знайти свою нішу

30 травня 2018 року

     30 травня відбулося засідання вченої ради університету. На ньому розглянули результати життєдіяльності вишу за останній місяць, звіт НДІ рослинництва і грунтознавства, заслухали наукову доповідь та ін. Але про все за порядком.

 

     Спочатку ректор університету Станіслав Ніколаєнко вручив відзнаки співробітникам університету, студентам – учасникам всеукраїнських олімпіад та спортсменам. А потім Станіслав Миколайович проінформував про підсумки діяльності за травень. І це, як він зазначив, – не тільки святкові заходи, що тривали останній тиждень з нагоди 120-річчя університету. Вже завершено моніторингову справу на підтвердження статусу національного університету, підготовлено до затвердження освітні програми, оголошено конкурс проектів науково-дослідних робіт на наступний рік і, відповідно, триває їх підготовка, завершилися підготовчі курси тощо. А оскільки наше головне завдання – перейти на робочі ритми, наголосив ректор, особлива увага має приділятися контролю освітнього процесу. Говорячи про відрахованих із числа студентів, Станіслав Миколайович закцентував на необхідності адаптації першокурсників до умов навчання в університеті, відсутність якої і стає однією із причин відрахування. Мова йшла і про стан справ в навчально-дослідних господарствах університету.

 

     Традиційна наукова доповідь цього разу стосувалася інформаційних технологій моніторингу цільового використання земельних ресурсів. Про результати досліджень у цьому напрямі і їх впровадження доповів доцент кафедри комп’ютерних наук Руслан Басараб.

     Актуальність доповіді підкреслило жваве обговорення та адресовані доповідачу запитання від ректора Станіслава Ніколаєнка, професорів Віталія Лисенка, Івана Ковальчука, Андрія Мартина, деканів Тараса Євсюкова, Миколи Долі, директора Петра Лакиди про співпрацю з іншими підрозділами нашого університету, методи, що використовуються для ідентифікації земельної ділянки, і наскільки така ідентифікація є точною, як відбувався сам процес виявлення невідповідностей у використанні земель та ін. Крім того, професор Валерій Кашпаров запропонував на перспективу розглянути можливість розробки озвученого напряму з метою моніторингу незаконного використання земель зони відчуження.

 

     Потому вчена рада заслухала звіт директора НДІ рослинництва і грунтознавства, який представила директор Ганна Ковалишина. За її словами, інститут сьогодні – це наукові школи, навчально-науково-виробничі лабораторії, колектив учених, який працює над державними, ініціативними та госпдоговірними тематиками науково-дослідних робіт. Лідером по залученню коштів до спецфонду університету тут є кафедра землеробства і гербології. Що ж до результатів роботи, то це, в першу чергу, – створення і передача на державне сортовипробування низки сортів різних культур. Крім того, при інституті діють три спеціалізовані ради по захисту дисертацій, ведеться підготовка наукових кадрів, хоча кількість аспірантів скоротилася в порівнянні з попереднім роком. 21 науковий гурток, що тут функціонує, теж приносить свої результати у вигляді перемог і призових місць на всеукраїнських студентських оліміпадах і конкурсах наукових робіт.

     Ураховуючи ситуацію, яка склалася з масовим завезенням насіння, зараженого нехарактерними хворобами, декан Микола Доля запитав, чи вчені інституту планують в зв’язку із цим якісь заходи. У відповідь на це доповідачка зазначила, що перед посівом насіння обов’язково протруюють. А проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поцікавився, що міг би презентувати інститут для експозиції на виставках, наприклад АГРО-2018? Звичайно, це розроблені нашими вченими різні технології, прозвучало у відповідь.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін відзначив винятковий кадровий потенціал колективу підрозділу, однак в науці над результативністю треба ще серйозно попрацювати. З одного боку, інститут забезпечує серйозні надходження до спецфонду, але це справа тільки однієї кафедри. А де ж інші? Теж саме стосується і проектної активності: окремі кафедри взагалі не долучаються до цієї роботи. Підготовка докторів наук ведеться незадовільно, якість підготовки кандидатів наук на рівні 42%. Тож власне ці та інші озвучені зауваження мають стати предметом серйозної праці колективу інституту.

     Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу науковців на ті актуальні питання, які сьогодні повинні вирішувати агробіологи, і на те, що інститут у цьому всьому повинен знайти свою нішу.

     Також вчена рада підтримала рішення навчально-методичної ради і затвердила 39 освітніх програм бакалаврів, ще 56 – магістрів, каталоги освітніх програм та нормативних документів з організації освітнього процесу в НУБіП України, рекомендувала до друку навчальні посібники. Таку ж рекомендацію отримали наукові видання та монографії.

 

     На засіданні схвалили і документи щодо самоаналізу університету за останні сім років. Затверджено і теми докторських дисертацій.

Ольга Наконечна

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook