Студенти спеціальності "Садівництво та виноградарство" набувають практичних навичок з проведення гібридизації плодових культур

24 квітня 2018 року
НДП Плодовочевий сад

20.04.2018 р. згідно з розкладом відбулося чергове практичне заняття з селекції плодових культур. Процес створення нового сорту плодової чи ягідної культури є тривалий і складний. Його теоретичну частину – розроблення селекційної програми, бакалаври зі спеціальності «Садівництво та виноградарство» засвоїли на аудиторних заняттях, під керівництвом проф. Т.Є. Кондратенко.

 

А тепер, коли весна буяє цвітом плодових, в НДП «Плодоовочевий сад» студенти готують рослини аличі до проведення штучної гібридизації: добирають фізіологічно здорові материнські рослини певних сортів, на них — гілки з великою кількістю (200-300 шт.) пуп'янків. Пуп'янки каструють, видаляючи пиляки за допомогою пінцета чи петлі з дроту.

 

 

  

Кастрація виходить не зразу: чомусь занадто малі пуп'янки, пиляки кудись ховаються, через крихку плодоніжку кастрована квітка в останній момент відривається від букетної гілочки.

Ближче до закінчення практичних занять  все вдається. В цілому у більшості виконавців ця кропітка «ювелірна» робота вийшла  добре.

 

 

На гілки з підготовленими таким чином пуп'янками надягають марлеві ізолятори. Тепер квіти ізольовано від доступу комах. Квітки чекають штучного запилення, яке студенти виконуватимуть на наступному занятті. Для цього сьогодні вони також  заготовляють пухкі пуп'янки з рослин батьківського сорту ( ).

 

У приміщені з них виділять пиляки; останні підсохнуть за 1-2 доби і  пилок до запилення зберігатиметься в ексікаторі з хлористим Са. У період масового квітування материнських рослин студенти прийдуть до саду з готовим пилком і проведуть штучне запилення, на приймочки маточок нанесуть пилок батьківської форми аличі.

Завідувачка кафедри садівництва,

Тетяна Кондратенко

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook