15-річчя журналу «Сучасне птахівництво» відзначили проведенням міжнародного науково-практичного семінару

1 листопада 2017 року

 1 листопада 2017 року відбувся V міжнародний семінар, присвячений одразу двом ювілеям: 15-річчю журналу «Сучасне птахівництво» і 120-ій річниці Національного університету біоресурсів і природокористування України. Захід проведено на факультеті тваринництва та водних біоресурсів за активної участі декана, його заступників, співробітників кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві і за підтримки асоціації «Союз птахівників України» і ГС «Міжрегіональний союз птахівників та кормовиробників України». До учасників семінару – представників науки і бізнесу – звернулася директор редакції журналу Наталія Ковальчук, яка привітала присутніх із значущою подією – 15-річним ювілеєм провідного науково-виробничого видання з птахівництва  в Україні і запросила до слова ректора університету Станіслава Ніколаєнка.

    Звертаючись до присутніх, Станіслав Миколайович підкреслив, що привід зібратися у стінах нашого університету і справді дуже гарний, адже усіх учасників семінару об’єднав журнал, професійна спрямованість якого сприяє розвитку птахівництва – галузі,  якій у нинішніх непростих економічно-політичних умовах вдалося вистояти і розвиватися. Безсумнівно, продовжив ректор, у цьому є заслуга і наших учених, і журналу-ювіляра, його незмінного редактора і нашого колеги Віталія Петровича Бородая. Однак цей захід присвячений і ще одній вагомій для всієї університетської сім’ї події – 120-ій річниці НУБіП. Станіслав Миколайович вручив від імені ректорату подяки головному редактору журналу Віталію Петровичу Бородаю і його заступнику та ініціатору створення цього періодичного видання Миколі Єпіфановичу Жеребову.

   Звичайно на семінарі не можна було не згадати історію заснування журналу «Сучасне птахівництво». Тож Віталій Петрович, за ініціативи якого, передусім, було створено видання, поділився спогадами. Він пригадав, з якими труднощами створювався журнал і сама кафедра птахівництва. Він також зазначив, що наразі журнал є фаховим за сільськогосподарськими і ветеринарними науками.

Надалі генеральний директор ГС «Міжрегіональний союз птахівників та кормовиробників України» Вадим Шиян розповів  про нові можливості розвитку малого і середнього бізнесу в галузі птахівництва. Він наголосив, що саме малі і середні підприємства, виробляють близько половини усієї продукції птахівництва, а тому важливим є збільшення обсягів виробництва саме такими суб’єктами господарювання. Вадим Шиян наводив конкретні приклади того, що зроблено на підтримку галузі та розповів про напрями, над якими працює організація і чим може допомогти бізнесу. А це і аналітика ринку, грантова та експортна підтримка, програми розвитку, поширення інформації через різні канали, тобто організація різних заходів (семінарів, виставок, форумів тощо), де здійснюється комунікація між виробниками та організаціями. Звичайно мережа Інтернет - це добре, але живого спілкування ніхто не замінить, підкреслив він. З метою створення умов для пошуку однодумців, спілка спільно, передусім, з виробниками промислової продукції птахівництва, фермерами, міжнародними організаціями, провідними науковцями започатковує проект «Школа птахівника».

          Експерт МСПКУ і Біоенергетичної асоціації України Юрій Епштейн продовжив естафету пленарних доповідей і порушив питання щодо функціонування біогазових комплексів на невеликих птахофабриках. Він переконаний, що такі устаткування є інвестиціями в додаткові джерела доходу за умови державної підтримки, фінансування, наявності кваліфікованого консультанта, який супроводжуватиме проект.

Комерційний директор ТОВ «Альфа 77» Олександр Шеляг, який, до речі, є випускником НУБіП України, представив присутнім переваги та особливості дезінфікуючого засобу «Віркон С».

Про сучасні методи визначення якості кормів для птиці розповіла директор ТОВ «Експертний центр «Біолайтс» Ольга Мартиненко.

Керівник проектів ТОВ «Альфа-Вет» Тарас Прудиус проінформував присутніх про особливості гігієни пташників.

Федір Марченков, заступник директора з наукової роботи ТОВ «Кронос Агро» акцентував увагу учасників семінару на антипоживних речовинах у кормах для птиці.

Генеральний директор ТОВ  «АгроПлюс Інвест» Сергій Бондар розповів про захисну дію препарату з екстракту пивних дріжджів «Biolex®-MB 40», вигідні технологічні та пакувальні рішення в птахівництві висвітлив Євген Глінський (менеджер компанії «Штайнер-Украина»).

Директор Державної дослідної станції птахівництва НААН Олег Катеринич порушив питання Законодавчої бази галузі птахівництва.

Професор Леонід Подобєд (завідувач лабораторії годівлі тварин Інституту тваринництва НААН України)  розповів про те, як правильно вибирати підкислювачі, пробіотики, ферментні добавки та антимікотоксини для додавання до комбікормів для птиці.

Сергій Чернявський, головний технолог ТВП «Світ кормів», навів характеристику преміксів для комбікормів для птиці, що виготовляє компанія.

Про генетичні досягнення компанії «Баболна Тетра» (Угорщина) у створенні високопродуктивних кросів курей розповів Золтан Хорварт.

Досвідом діяльності  ПАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» поділилась Інна Куприсюк, головний зоотехнік підприємства.

На завершенні семінару відбулась дружня вечеря, яка супроводжувалась концертною програмою, організованою кафедрою культурології НУБіП України.

 

   

Мельник В.В., Прокопенко Н.П., Базиволяк С.М.


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook