Дегустація столового винограду
Серед величезного розмаїття столових сортів винограду особливої уваги заслуговують ті, що відзначаються найвищою зимо- та морозостійкістю і в той же час здатні формувати крупні смачні ягоди. Саме завдяки створенню таких сортів ареал вирощування цієї культури розширився далеко на північ і нині на широті Києва його з успіхом культивують як садівники – аматори так і виробники товарної продукції.
Робочою програмою дисципліни «Прогресивні технології в садівництві та виноградарстві» передбачено лабораторне заняття з дегустації перспективних сортів винограду. У НДП «Плодоовочевий сад» для проведення дегустації було відібрано грона декількох сортів з тих, що вціліли після травневих морозів. Також цікаві сортозразки з власного виноградника надав аспірант – заочник кафедри садівництва Вячеслав Оніщенко. Спершу доцент кафедри Василь Гонтар розповів магістрам про напрямки селекції столового винограду, про ситуацію на ринку (стан виробництва, вимоги до якості продукції і ціни). Далі студенти отримали дегустаційні листки, ознайомились із показниками, за якими мали оцінювати кожен зразок і розпочалось найцікавіше…
Доцент В. Гонтар та аспірант В. Оніщенко
погоджують почерговість представлення сортів
Розкішні ягоди очікують на студентський вердикт
Найкрупніші – не означає найсмачніші
З нетерпінням чекаємо, щоб скуштувати…
і виставити заслужені оцінки у дегустаційний лист
Аркадія – відомий сорт винограду Оцінюємо сорт Молдова
селекції ННЦ "Інститут виноградарства
і виноробства ім. В.Є. Таїрова"
Досвідчене око викладача слідкує за ходом дегустації
Студенти були в захопленні як від самого процесу дегустації, так і від нових знань та вражень. Тепер кожен захоче виростити сорт винограду, який найбільше припав до душі. Переможцями дегустації стали:
ІІІ місце – Мускат перлинний
ІІ – Аркадія
І – Ювілей Новочеркаська
Наталія Шевчук, доцент кафедри садівництва