Враження студентів гуманітарно-педагогічного факультету про навчання за програмою «Подвійних дипломів»

10 липня 2017 року

Студенти НУБіП України мають можливість отримати «подвійний диплом» за міжнародними програмами та проходити виробниче стажування у зарубіжних країнах (Німеччина, Польща, Данія, Австрія, Франція, Норвегія, Швейцарія, Нідерланди, Фінляндія, Японія, США та ін.). 

Сьогодні у нас є нагода поспілкуватися зі студентами гуманітарно-педагогічного факультету, які щойно повернулися з Польщі, де навчалися саме за такою системою у Поморській академії в Слупську.

     Валентин Савченко. Це мій перший досвід навчання за кордоном і я охоче поділюсь своїми першими враженнями. Хотілося б почати з умов проживання, адже, на нашу думку, це чи не найважливіший аспект, який може зацікавити наших студентів. Студентське містечко, на території якого знаходяться два корпуси академії, бібліотека, їдальня, спортзал та 3 гуртожитки, виглядає дуже привабливо. Усі будівлі доглянуті, дороги чисті, є багато зелених насаджень, повсюди стоять смітники. Поверхи в гуртожитках чисті та оснащенні сенсорними лампами, що вмикаються, реагуючи на рух. У кімнатах були нові меблі: стіл для їжі, стіл для роботи, полички, тумбочки, шафа та холодильник – усе, що потрібно для комфортного проживання. Блок складається з кімнат, вбиральні та душу.


Будівля гуртожитку № 1, де ми проживали

     У вільний час ми знайомились із містом. Воно неймовірно гарне. Усі будівлі дуже гарні, доглянуті, на балконах та у дворах ростуть барвисті квіти. Там багато зелених насаджень, особливо поряд із гуртожитком. Навпроти академії розташований парк, неподалік знаходиться ліс, де тече річка і плавають качки та лебеді. Зі Слупська за 30 хвилин можна дістатися до Балтійського моря. Приморське містечко Устка також гарне, море тут дуже глибоке та чисте, поряд із морем – ліс, тому повітря неймовірно свіже.

     Люди у Поморському краї завжди ввічливі та готові прийти на допомогу. Загалом складається враження, що ми там зовсім нечужі. І наостанок хочеться додати, що потрібно йти за своєю мрією, пробувати щось нове, навіть якщо це дуже лякає. Не потрібно сидіти на місці, треба розвиватися, подорожувати, спілкуватися з іншими людьми та пізнавати їхні культури! Дякую шановному Василю Дмитровичу за сприяння в організації нашого навчання.


Добре нам разом

     Світлана Каюченко. Насамперед хочу сказати, що перед поїздкою на навчання до Польщі в мене були доволі віддаленні знання про цю країну. Я дуже боялась, що не зможу нормально спілкуватись з людьми, адже в мене не було того рівня знання польської мови, який був потрібен. Однак жителі міста Слупськ виявилися людьми привітними та усміхненими, а саме місто дуже гарним та зеленим. У навчанні спочатку було складно саме через мовний бар’єр. Проте викладачі поставились до цього питання з розумінням та поволі вчили нас як мови, так і самого предмету. Система у Польщі значно відрізняється від української, зокрема дуже гнучким графіком, який дозволяє студентам не тільки засвоїти нову інформацію, а й підпрацьовувати у вільний час. Організація дозвілля в університеті поставлена на дуже високому рівні, але більше всього мене вразило те, що самі організатори відпочивали разом зі студентами. Приємно розуміти, що вони дійсно хочуть бути ближче до студентів. Із нетерпінням чекатиму повернення до цього міста.

Центральна ратуша міста Слупськ

    Антоніна Кучеровська. Поїздка до Польщі була чудовою можливістю відчути «смак» дорослого самостійного життя. Ми не лише опанували європейську форму навчання, а й змогли самостійно заробити на неї кошти. Життя в Слупську було кольоровим, відмінним, від київського. Дещо ми запозичили, дечим поділились із польськими колегами. Багато подорожували по Європі. У цьому й цінність поїздки. Дякуємо керівництву гуманітарно-педагогічного факультету, зокрема деканові В.Д. Шинкаруку за надану можливість побувати у Європі.

     Юлія Леончук. Цього року мені випала чудова нагода навчатися за програмою «подвійний диплом» одночасно в обох університетах України та Польщі. Так Слупськ та Поморська академія стали на півроку моєю другою домівкою. Під час навчання нам було доволі важко вливатися в побут та традиції іншої країни, проте завдяки ставленню до нас, як до туристів і студентів, котрі прагнуть здобувати знання і відкривати для себе щось нове, люди та викладачі з повагою та розумінням віднеслися до нас.
     Масу вражень та емоцій я отримала від поїздки, тому поділюся з вами. У цьому маленькому, але затишному містечку досить багато різних пам’яток, бібліотек, навчальних закладів, чистих та доглянутих місць для відпочинку. Сама Поморська академія розташована відносно близько від гуртожитку, де ми проживали. А гуртожиток знаходиться недалеко від парку Культури та Відпочинку, де є озера, що дозволяє релаксувати і насолоджуватися навколишнім середовищем. Щодня ми здійснювали прогулянки вулицями містечка. За весь період перебування у Слупську ми брали участь в різноманітних спортивних змаганнях, організації концертів, проведенні різних студентських заходів. Також ми подорожували, зокрема відвідали курортне містечко Устка, що знаходиться на березі Балтійського моря. Це було справжнє задоволення дихати морським повітрям і відчувати на собі морські хвилі.

Гарно бродити весняним парком Культури та Відпочинку


Цікаве дозвілля

     Анастасія Шевченко. Під час перебування у Польщі ми відвідали міста Устка та Гданськ. Зокрема Устка знаходиться на березі Балтійського моря. Коли згадую поїздку до моря, всередині мене досі вирують емоції. Не дивлячись на те, що в морі я не купалася (була холодна вода), але побачити і відчути його означало для мене набагато більше, ніж просто пірнути у воду. Місто Гданськ є старовинним містом, яке з кожним роком все більше і більше приваблює туристів із усього світу. Хочу сказати, що не потрібно боятися щось змінити у своєму житті, варто експериментувати, бути відкритими до нового. Всім дякую за поїздку!

     Вікторія Линник. Для мене особисто перебування в Польщі було насичене незабутніми емоціями та прекрасними спогадами. Я ніколи раніше за такий короткий проміжок часу не мала такої великої кількості нових знайомств. Польща дала можливість відвідати і насолодитися її мальовничими краєвидами, відомими містами, пам’ятками. Ми були приємно вражені архітектурними спорудами м. Гдині, історичним минулим міста Гданськ, бурхливим морем у м. Устка. Окрім того, користуючись можливістю, я відвідала Німеччину і Швейцарію, адже ціни на квитки польських перевізників зовсім не дорогі. Що стосується навчання, то заняття ми відвідували із задоволенням, дізналися багато нової інформації, щоразу знайомилися із новими і ефективними методиками проведення семінарів. Отримані знання і вміння із задоволенням застосуємо на роботі в рідній Україні. На закінчення хочу сказати, що вже сумую за цією країною і чекаю повернення назад.


Який чудовий краєвид відкривається на місто Слупськ
із оглядового майданчика!

     Ганна Заплюсвічка. Впевнено стверджую, що ні краплі не пошкодувала про рішення взяти участь у проекті «подвійних дипломів». Це був справді дорогоцінний досвід для мене. По-перше, це можливість побачити як навчаються і відпочивають люди за межами України та порівняти якість освіти в Україні й Польщі. Завдяки цьому проекту ми стали більш самостійні та відповідальні. Врешті решт, ми отримаємо державні дипломи українського та європейського зразка, що, на мою думку, є дуже престижно. Я безмежно вдячна за таку можливість курівництву університету, зокрема В. Д. Шинкаруку.

     Наталія Дідушко. Отже, що можу сказати про поїздку до Польщі. Передусім це чудова можливість творчо і професійно розвиватись. Це також нагода побачитись і познайомитися з новими цікавими людьми, іншими країнами, містами, звичаями та традиціями. Слупськ хоч і маленьке містечко, але дуже затишне і привітне, має неперевершені пейзажій затишні куточки! Дуже хочу повернутися до Слупська! Всім щиро дякую за підтримку в поїздці!

     Уляна Яненко. Я навчаюсь за програмою «подвійний диплом» у місті Слупськ. Це надзвичайно мальовниче містечко. Враження після поїздки незабутні. Дуже гарні та позитивні люди, завжди йдуть тобі назустріч. Викладачі неймовірні. У навчанні застосовують оригінальні методи та форми. Ми тепер з нетерпінням чекаємо на наступну поїздку.


Краєвиди міста

Спілкувалася зі студентами куратор групи 1502 Оксана Васюк


 
 
 
 
 
 

 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook