СПІВПРАВЦЯ ІЗ ГРОМАДСЬКИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ, ЯК СПОСІБ ПРОФОРІЄНТАЦІЇ

5 квітня 2017, 23:05

  Профорієнтаційна робота – важливий вид діяльності кожного із науково-педагогічних працівників факультету тваринництва та водних біоресурсів. Нині є безліч шляхів щодо її впровадження. Один із них – співпраця із громадськими об’єднаннями. Так, кафедра конярства і бджільництва тісно співпрацює із районними і обласними Спілками пасічників України, Громадським Об’єднанням «Гільдія Медоварів України» та іншими. На зустрічах НПП кафедри пропагують навчання у НУБіП України.

   Так, 4 березня 2017 року за ініціативи та підтримки Романівської районної державної адміністрації та районної організації Спілки пасічників України в м. Романів Житомирської обл. відбувся Науково–практичний семінар з бджільництва. В організації семінару активну участь взяли голова Романівської районної державної адміністрації Кондратюк Олександр, перший заступник районної адміністрації Біленький Олександр і голова районної організації спілки пасічників України Скороход Олег. Серед запрошених гостей в семінарі прийняли участь Кучер Лариса – головний спеціаліст обласного управління агропромислового розвитку Житомирської обл., Галатюк Олександр – д. вет. н., професор (Житомирський національний агроекологічний університет) та Валерій Броварський – д. с.-г. н., професор кафедри конярства і бджільництва НУБіП України. Участь у семінари взяли понад 60 пасічників спілки з Романівського, Чуднівського, Любарського, Баранівського районів Житомирської обл.

  З вітальними словами до учасників Науково–практичного семінару звернувся голова Романівської районної державної адміністрації Кондратюк Олександр. У своєму виступі він зупинився на досягненнях пасічників Романівського району, акцентував увагу на проблемах галузі та завданнях щодо її подальшого розвитку. У відповідності до програми наступний виступ мала головний спеціаліст обласного управління агропромислового розвитку Житомирської області Кучер Лариса. У своїй доповіді вона детально охарактеризувала стан галузі бджільництва в Україні та Житомирській області.

   Наступним виступом на семінарі була доповідь професора нашої кафедри Валерія Броварського Як для гостя семінару громада дала можливість поспілкуватись із аудиторією впродовж 2 годин. Перед початком викладу основного матеріалу Валерій Дмитрович подав інформацію учасникам семінару про НУБіП України і факультет тваринництва та водних біоресурсів, зупинився на якості практичної підготовки кадрів для галузі бджільництва на кафедрі конярства і бджільництва. У цьому ж контексті він зорієнтував учасників до поширення інформації про підготовку спеціалістів за напрямком «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та спеціалізації у магістратурі «Технологія продуктивного використання потенціалу бджолиної сім’ї» в НУБіП України та висловив сподівання на подальшу співпрацю районних осередків організації Спілки пасічників України з університетом щодо профорієнтаційної роботи з випускниками загальноосвітніх закладів.

  Надалі Валерій Броварський проінформував пасічників про наукові розробки кафедри з питань біології розмноження бджіл, сучасних технологій репродукції племінного матеріалу, останніх розробок, що стосуються одержання, оцінки якості, первинної обробки та зберігання бджолиного обніжжя та перги.

  Професор Олександр Галатюк свій виступ пов’язав із двома досить актуальними питаннями, а саме: основами рентабельного ведення бджільництва та профілактикою варроатозу. Наголосив на потребі у молодих спеціалістах у галузі бджільництва.

 Із завершенням доповідей учасники семінару задали запитання гостям і висловили побажання щодо подальшого проведення Науково–практичних семінарів з бджільництва за підтримки Романівської районної державної адміністрації та районної організації Спілки пасічників України.

Леонора Адамчук,

к. с.-г. н., старший викладач

кафедри конярства і бджільництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook