Науковці ННІ лісового і садово-паркового господарства та Американської асоціації арбористів ISA обговорили проблеми і стан арбористики в Каліфорнії та Україні

4 вересня 2016 року

     3 вересня 2016 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на базі Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства спільними зусиллями Американської асоціації арбористів ISA, кафедри біології лісу та мисливствознавства, кафедри дендрології та лісової селекції за підтримки ГО «Незалежне експертне партнерство» було проведено міжнародний науково-практичний семінар на тему «Стан арбористики в Каліфорнії та Україні». Координаторами семінару від ННІ ЛіСПГ виступили завідувач кафедри дендрології та лісової селекції, доц. Юрій Марчук та завідувач кафедри біології лісу та мисливствознавства, доц. Наталія Пузріна.

    Проблематика питань, передбачених програмою семінару, спричинила неабиякий ажіотаж серед фахівців галузі лісового господарства та озеленення, представників, як державних установ, так і приватного бізнесу. Це призвело до фактичної зміни формату заходу з семінару до повномасштабної конференції.
     Загалом участь у семінарі взяли понад 80 учасників з України та США (Каліфорнія), серед яких були представники науки і професійної освіти (включаючи фахівців з профілюючої підготовки школярів), керівні кадри та провідні спеціалісти Держлісагентства України, КО «Київзеленбуд», приватних садових центрів та розсадників, а також, власне, фахівці з питань арбористики.

     Пленарне засідання семінару відкрив директор ННІ лісового і садово-паркового господарства, проф. Петро Лакида, який акцентував увагу на необхідності коректного розуміння поняття «арбористика». Адже його помилково ототожнюють лише з процесом видалення відмерлих частин рослини з використанням альпіністського спорядження, який, насправді, є лише однією з складових комплексу заходів з лікування деревних рослин. 

     У ході пленарного засідання, модератором якого виступив завідувач кафедри дендрології та лісової селекції та голова ГО «Незалежне експертне партнерство» Юрій Марчук, прозвучали доповіді фітопатолога Каліфорнійського університету та представника Американської асоціації арбористів ISA професора Артура Джеймса Доунера (Dr. Artur James Downer), практикуючого фітопатолога-арбориста Ігоря Сінгера, професора кафедри біології лісу та мисливствознавства Анатолія Гойчука та доцента кафедри дендрології та лісової селекції Олександра Курдюка.

     

     Основними проблемами, що обговорювалися учасниками семінару, були:
1. Стан міських насаджень, виявлення хвороб, методики лікування дерев.
2. Арбористика в Україні – початковий етап розвитку, необхідність підтримки та навчання спеціалістів.
3. Стан лісів в Україні, виявлені хвороби та шкідники, заходи боротьби з ними.
4. Закордонний досвід догляду за міськими насадженнями (на прикладі штату Каліфорнія, США).
     Впродовж усього семінару відбувався активний відкритий діалог представників науки, ландшафтних дизайнерів та арбористів, що підтверджує актуальність розглянутих питань та необхідність пошуку правильних рішень проблем, що постають перед фахівцями лісового та садово-паркового господарства.

     За результатами доповідей та дискусійних обмінів думками, що відбулися під час проведення семінару, його учасниками було складено попередній проект резолюції, в якій констатували важливість арбористики, яка стає складовою частиною діяльності комунальних спеціалізованих служб і, водночас, затребуваним у приватному озелененні різновидом послуг, як система догляду за рослинами та їх оздоровлення. Деякі із обговорених питань потребують подальших дискусій та пошуку практичного рішення. 

     Учасники конференції вважають за доцільне провести ряд організаційних заходів для популяризації арбористики та формування професійної школи догляду і лікування ушкоджених рослин. Серед інших пропонується:

  • організувати регулярне проведення подібних семінарів, конференцій, круглих столів тощо;
  • провести серію майстер-класів з метою популяризації арбористики серед студентів спеціалізованих освітніх закладів, фахівців з утримання зелених насаджень м. Києва;
  • налагодити тісні ділові контакти між практикуючими арбористами, дендрологічними об’єктами, садовими центрами, постачальниками засобів захисту рослин та навчальними закладами;
  • розробити програму факультативних занять зі студентами вузів та спеціалістами зацікавлених організацій з метою підвищення професійних знань і практичних навиків арбористики;
  • ініціювати необхідність створення центру моніторингу реакції рослин на зміну кліматичних та екологічних умов (за прикладом закордонного досвіду) та посилення інформаційної роботи в засобах масової інформації;
  • підтримати ініціативу створення асоціації професійних арбористів України під егідою міжнародних організацій відповідного спрямування.

     Зважаючи на критичний стан рослин у насадженнях різного типу, зумовлений стрімкою урбанізацією, що невдовзі може призвести до повної втрати унікальних ендемічних видів рослин української дендрофлори, учасники семінару дійшли спільного рішення звернутися з листом до Міністерства екології та природних ресурсів України з основними положеннями прийнятої під час семінару резолюції.

     Пропозиції щодо змісту резолюції надсилайте, будь ласка, координаторам заходу на електронну адресу [email protected].

Марія Кухарська,
доцент кафедри дендрології та лісової селекції
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook