Східноєвропейський молочний конгрес - реалії і перспективи України як майбутнього повноправного члена ЄС

3 березня 2016 року
вулиця Салютна, 2, Київ, 04111

Використання новітніх технологій та налаштування процесів дозволяє не лише компенсувати втрати від несприятливих ринкових умов, але й підвищити прибутковість бізнесу. На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК це добре розуміють і вважають, що потрібно постійно бути у вирі подій та наукових обговорень цих нагальних для України питань. Тому НПП кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції на чолі із зав. кафедри Сухенком В.Ю., а також разом із магістрами кафедри провели спільне навчально-наукове виїзне заняття, яке відбулось в рамках Східноєвропейського молочного конгресу.

Приємно, що на таких наукових семінарах зустрічаються наші колеги і друзі із споріднених організації, з якими кафедра плідно співпрацює вже довгий час. Так, наприклад, завідувач кафедри оцінки відповідності Національного органу стандартизації, к.т.н. Демиденко Ольга Олексіївна, теж була не конгресі із своїми запитаннями та думками по питанням модульного підходу оцінки відповідності продукції.

 

Другий день конгресу відкрила Мірія Остаплюк, зав. відділом гармонізації законодавства до міжнародних вимог НДІ лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи із цікавою доповіддю про особливості впровадження міжнародних систем менеджменту безпечності харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР, на вітчизняних підприємствах. Доцент кафедри СССП Слива Юлія Володимирівна на своїх лекціях постійно наголошує, про важливість правильного підходу до впровадження НАССР на підприємствах харових галузей.

Цікавою та насиченою була доповідь керівника групи проекту Федерального Міністерства продовольства і сільського господарства Німеччини «Консультування України в питаннях аграрної торгівлі - в рамках повної та всеохоплюючої Угоди про вільну торгівлю (ПВУВТ) між Україною та ЄС» Ольги Трофімцевої. У своїй доповіді вона спиралась на досвід передових підприємств та фермерських господарств Німеччини, безпосередньо федеральних земель Баварії.

Пані Трофімцева проінформувала про ключові завдання та напрями зазначеного проекту, який спрямований на організаційну та інформаційну підтримку українських компаній, які зацікавлені у виході на ринок Європейського Союзу.

Проектом також передбачено консультування українських компаній щодо правил імпорту до ЄС, законодавчої бази та надання допомоги у пошуку потенційних клієнтів та залучення міжнародних фахівців для проведення різноманітних тематичних семінарів та конференцій в Україні для ознайомлення українських аграріїв з можливостями експорту сільськогосподарської продукції на ринки держав - членів ЄС. Ця тема часто піднімається на лекціях кафедри стандартизації та сертифікації с.-.г. продукції, тому була дуже цікавою для студентів.

 

Генеральний директор ТОВ "Кізельман-Бел" Сергій Ісаєв доповів про технічні інновації в області молочного обладнання від компанії Kieselmann. Група компаній Кізельманн - це німецький машинобудівний концерн, який представлений більш ніж у тридцяти країнах світу, і для якого ринок Східної Європи є одним із пріоритетних.

У програму поставок компанії входять клапани та технологічні модулі в гігієнічному і асептичному виконанні, запобіжне і миюче обладнання для ємностей, пробовідбірні клапани, високоефективні системи витіснення продукту (pigging systems), клапанні гребінки і панелі перемикання потоків, установки мембранної фільтрації та мікропартикуляціі для молочних підприємств. 

Одним із високотехнологічних прикладів молоко переробки є обробка молока та сироватки на установках мікропартікуляції.

Процес мікропартікуляціі вже більше 10 років добре знайомий виробникам сиру. В основі процесу мікропартікуляціі лежить термічний вплив на сироваткові білки α-лактальбумін і β-лактоглобулин. Під дією температури відбувається денатурація сироваткових білків і їх агрегація. Після цього, отримана суспензія проходить механічну обробку для формування аналогічних жировим кулькам, агломератів сироваткових білків. Що вкрай важливо, для подальшого використання мікропартікулята в молочному або сирному виробництві, це те, що отримана суспензія має яскраво білим кольором і, при партікулірованіі солодкої сироватки, насиченим вершковим смаком.


Установка мікропартікуляції Кизельман ЕКОПРОТ+

Області застосування мікропартікулята дійсно дуже широкі: починаючи від заміщення казеїну в продуктах і закінчуючи виробництвом спортивного харчування. Одним з яскравих прикладів використання мікропартікулята у виробництві сирів, може служити заміщення мікропартікулятом молочного жиру, причому отриманий продукт буде мати істотно менший вміст жиру без втрати своїх смакових властивостей. Іншими словами, вироблений з використанням мікропартікулята низбкожирний сир (МДж 11-17%), володіє такими ж смаковими властивостями, як і «звичайні» сири з МДж 30-40%.

Крім очевидних конкурентних переваг кінцевого продукту, використання мікропартікуляту при виробництві сирів дозволяє домогтися серйозного економічного ефекту. Утворюється, практично, замкнутий цикл при виробництві сирів – сироватку, яка утворилася мікропартікулюють і повертають назад у виробництво сиру. Обсяг мікропартікуляту в сировину для виробництва сирів (без негативних наслідків на характеристики кінцевого продукту) може досягати 5% для напівтвердих і твердих сирів і до 10% для виробництва сирів типу Моцарелла або Паста Філата.

Загалом під час конгресу фахівці поділились власними напрацюваннями щодо менеджменту, планування, закупівель, маркетингу й технічного обслуговування, а також обговорили стратегії розвитку галузі у контексті провідного досвіду вітчизняних та іноземних молочнотоварних ферм. Студентам же магістратури було цікаво дізнатись не тільки про методи і методики впровадження новітніх технологій, підвищення якості молочної продукції, а також поспілкуватись на ці теми між собою та з цікавими людьми.

Юлія Слива

доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. Продукції

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook