Практичні рішення для ЗСУ: магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК освітньої програми “Нутриціологія” на ІІ-ій Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю “PROКИЇВ”

11 грудня 2024 року

   03-04 грудня 2024 року відбулась ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “PROКИЇВ”. Науковий захід було проведено Комунальною науково-дослідною установою «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста».

   Робота секції конференції «Екологія та харчові технології» відбулась на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України, модератором якої був начальник науково-дослідної частини НУБіП України Володимир Отченашко.

   На засіданні секції  «Екологія та харчові технології» з доповіддю “Розроблення вегетаріанських раціонів для військовослужбовців Збройних Сил України” виступила здобувачка ОС “Магістр” освітньої програми “Нутриціологія” факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Інна Скирда (науковий керівник - доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Ігор Устименко).

   Інна Скирда зазначила, що на сьогоднішній день зростає інтерес до вегетаріанського способу життя як харчового вподобання, яке відбивається також і на житті військовослужбовців ЗСУ, та вкрай актуальним є аналіз аспектів та розроблення нових спеціалізованих раціонів для військовослужбовців ЗСУ із такими харчовими вподобаннями.

   Згідно проведених аналітичних досліджень встановлено, що відбувається зростання популярності вегетаріанського способу життя в країнах ЄС та США. В Україні спостерігається збільшення кількості вегетаріанців серед населення - 11 % українців вже відмовились від споживання м'яса.

 

   Також дані говорять про успішну адаптацію військової системи Ізраїлю та США до харчових вподобань своїх військовослужбовців. Це свідчить про важливість врахування диверсифікації харчування та забезпечення альтернативних варіантів для всіх військовослужбовців, зокрема, ЗСУ.

   Зважаючи на вищевикладене, поставлено мету наукового дослідження - розробити повноцінні вегетаріанські раціони для військовослужбовців Збройних Сил України.

   Так, на першому етапі наукового дослідження, розроблено консерви других страв на рослинній основі для подальшого їх включення у вегетаріанський добовий раціон для військовослужбовців Збройних Сил України.

   Розроблені консерви других страв характеризуються підвищеною харчовою цінністю та забезпечують чималий відсоток добових потреб у поживних речовинах та енергії згідно норм Наказу МОЗ України № 1073 та рекомендаціям НАТО.

   Розроблено добовий раціон для військовослужбовців вегетаріанців ЗСУ. Особливістю та перевагою розробленого раціону є його харчова та енергетична цінність.

   Розроблений добовий раціон на рослинній основі може бути ефективним у забезпеченні поживних потреб військовослужбовців Збройних Сил України, які ведуть вегетаріанський спосіб життя. 


Ігор Устименко, доцент кафедри
технології м'ясних, рибних та морепродуктів

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook