Студенти агробіологічного факультету завершили практику з кормовиробництва

13 липня 2024 року
З 09 квітня до 05 липня 2024 р. у студентів 2 курсу агробіологічного факультету тривала навчальна (ознайомча) практика з дисципліни «Кормовиробництво» під керівництвом доцентів кафедри рослинництва Ірини Свистунової та Лесі Бурко. Практичні уміння і навички студенти поглиблювали у навчально-науковій лабораторії «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» і відокремлених підрозділів НУБіП України: «Великоснітинське НДГ ім. О.В. Музиченка» та «Агрономічна дослідна станція».

Значна календарна протяжність освоєння програми практики дозволила охопити різні види технологічних робіт при вирощуванні однорічних і багаторічних кормових культур та заготівлю кормів з них, а також ознайомитись з біологічними та морфологічними особливостями різного типу рослин впродовж їх вегетації.

На початку практики студенти ознайомились з особливостями розвитку багаторічних злакових і бобових кормових трав у ранньовесняний період та технологічними вимогами догляду за їх посівами попередніх років сівби. Активно долучились студенти і до процесу створення нових пасовищних та укісних травостоїв, ознайомились з основами технології весняної сівби багаторічних кормових трав та вимогами до посівних якостей їх насіння.

Важливим завданням практики під час весняної вегетації багаторічних трав було освоєння методики визначення їх пасовищної стиглості, проведення оцінки кормової продуктивності лукопасовищних угідь, визначення стадій дернового процесу, ботанічного складу та типів облистненості і пагоноутворення трав – параметри, які найбільш істотно визначають продуктивність та напрям і тривалість ефективного використання багаторічних кормових агрофітоценозів і вибір способу догляду за ними.

Використовуючи маршрутний метод, студенти вивчали найбільш поширені шкідливі та отруйні рослини, що зустрічаються на сінокосах і пасовищах, ризиками їх впливу на здоров’я тварин і якість продукції тваринництва, технологічні шляхи видалення такої рослинності з лукопасовищних угідь та зниження імовірності повторного засмічення ними кормових травостоїв.

Під час проходження практики у відокремлених підрозділах студенти ознайомились з кормовою базою господарств та визначили її структуру відповідно до спеціалізації тваринництва і типу годівлі, що дуже важливо при плануванні кормової площі, добору кормових культур і обсягів їх вирощування.

Оскільки завершення практики збіглось у часі з періодом заготівлі консервованих кормів, студенти ознайомились з технологічним процесом заготівлі сіна, методикою визначення його вологості методом «джгута» та інструментальним – за допомогою портативного цифрового вологоміра. В польових умовах визначили ботанічний склад грубого корму природнього сушіння, освоїли методику проведення органолептичної оцінки його якості, проаналізували потенційну кормову цінність такого корму та технологічні фактори впливу на одержання високоякісного сіна: фенологічна фаза домінуючих компонентів, висота скошування трав, забур’яненість тощо. На завершальному етапі практики студенти вивчали особливості підготовки сховищ для зберігання консервованих кормів та методами обліку заготовлених грубих і соковитих кормів.

 

Загалом, під час проходження навчальної (ознайомчої) практики студенти мали можливість в значній мірі розширити свої знання з питань кормовиробництва та плідно підготуватись до освоєння дисципліни на третьому курсі. Дякуємо студентам за активність і бажання пізнавати нове! Низький уклін воїнам за можливість навчати синів і доньок України задля майбутнього розквіту нашої Держави!

Ірина Свистунова,
доцент кафедри рослинництва

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook