Науково-методичний семінар: викладач має йти в ногу з часом

13 травня 2015 року

     13 травня для науково-педагогічних працівників трьох факультетів тваринництва і водних біоресурсів, агробіологічного, захисту рослин, біотехнологій та екології пройшов уже традиційний науково-методичний семінар з підвищення психолого-педагогічної майстерності. Звертаючись до загалу, декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук зазначив, що тематика семінару вибудувана так, аби показати як зберегти здоров’я, налагодити взаємодію та запобігти професійному вигоранню.

    

     З цією метою увазі слухачів науковці гуманітарно-педагогічного факультету представили чотири теми. Спершу доцент кафедри педагогіки Вікторія Кручек розповіла про особливості організації педагогічної взаємодії. Вона спинилася на принципах її побудови. Щоб взаємодія у ланці «викладач – студент» була ефективною, доповідачка порадила дотримуватися деяких правил. Зокрема, не змушувати, а зацікавлювати студента до діяльності. Мова йшла і про перешкоди на шляху слухання. Адже за словами Вікторії Кручек, з усієї почутої інформації лише чверть засвоюється, решта 75% втрачається.

    

     Про те, як створити однозначний психологічний комфорт під час здобуття знань кожним студентом, розповіла присутнім доцент кафедри соціальної роботи та психології Людмила Омельченко. Вона закцентувала увагу ще й на тому, як уникати педагогічних конфліктів та розв’язувати їх. Оскільки вгамувати емоції надзвичайно складно, представила одну із психотехнік, яку потім слухачі спробували на собі. Її доповідь викликала неабияке зацікавлення аудиторії і навіть, як зазначила сама доповідачка, провокаційні запитання від присутніх. Відповіді на них були вичерпними.
     Завідувач кафедри методики навчання та управління навчальним закладом Микола Пригодій актуалізував на сучасних аспектах методики професійного навчання. Він наголосив на необхідності трансформувати відносини зі студентами, відмовитися від догматичного навчання та активізувати співпрацю між викладачем і вихованцем.

    

     На психологічний захист та психічне здоров’я спрямував свою доповідь завідувач кафедри соціальної роботи та психології Віталій Шмаргун. І потреба в цьому неабияка. За інформацією доповідача, 80% людей фізіологічно та психологічно не витримують сучасного темпу життя. Більше того, критична маса людей знаходиться на межі психологічної патології. А в умовах постійного стресу зростають шанси легко піддатися навіюванню. Щоби ця статистика не торкнулася НПП, Віталій Шмаргун розповів про види діяльності, які допомагають відновлювати енергетичні ресурси.

    

Ольга Наконечна
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook