Агроінженерам лекція-семінар від Titan Machinery Ukraine, XAG, DroneUA «Використання агродронів в сільському господарстві: ремонт, сервісне обслуговування та експлуатація дронів-обприскувачів XAG»

15 вересня 2023, 15:02
м. Київ НУБіП України

 15 вересня 2023 року, за ініціативи декана механіко-технологічного факультету НУБіП України Вячеслава БРАТІШКА та заступника директора з післяпродажного обслуговування Titan Machinery Ukraine Олексія ГРУБРІНА, в межах договору про співпрацю між НУБіП України та Titan Machinery Ukraine, для студентів спеціальності 208 «Агроінженерія», аспірантів та науково-педагогічних працівників проведено лекцію-семінар на тему: «Використання агродронів в сільському господарстві: ремонт, сервісне обслуговування та експлуатація дронів-обприскувачів XAG».

У вступному слові Вячеслав БРАТІШКО розкрив унікальну та інноваційну складову підготовки фахівців за освітньо-професійною та освітньо-науковою програмами «Агроінженерія» бакалавратури і магістратури НУБіП України. Проінформував про оновлення матеріально-технічної бази та укомплектування навчальної лабораторії «Smart технології машивикористання у рослинництві» сучасним зразком дрон-обприскувача XAG V40 (вартість одиниці 425000 гривень). Акцентував щодо перспектив випускників механіко-технологічного факультету НУБіП України на ринку праці та існуючого досвіду закріплення теоретичних та практичних знань через набуття практичних навичок в умовах сучасних виробничих потужностей Titan Machinery Ukraine.

Модератор заходу заступник директора з післяпродажного обслуговування Titan Machinery Ukraine Олексій ГРУБРІН представив студентам інфографіку про активний розвиток мережі сервісних майстерень Тайтен Машинері по всій території України. Відзначив, що вже протягом 10 років успішної роботи на ринку України сервісна команда отримала безцінний досвід в області післяпродажного обслуговування сільськогосподарської техніки, а регулярне навчання персоналу допомагає підтримувати високий рівень сучасних знань. Сьогодні команда Тайтен Машинері складається з більш, ніж з 50 кваліфікованих спеціалістів, які люблять та знають свою справу. Сервісні потужності, серце післяпродажної підтримки, обладнано професійним інструментом, вони відповідають високим стандартам якості світового виробника техніки — компанії CNH Industrial. Олексій ГРУБРІН розкрив особливості системи телематики AFS Connect™. У системі AFS Connect використовується комбінація супутників GPS і технології стільникового зв'язку для бездротового з'єднання обладнання від дисплеїв Case IH AFS 1200 Vector PRO до офісних комп'ютерів чи мобільного додатку у режимі реального часу. За рахунок цього надається інформація в реальному часі, що допомагає керувати парком машин, проводити звіти про ефективність, віддалено управляти файлами та здійснювати двостороннє спілкування. За допомогою AFS Connect Manager можна отримувати оповіщення при виході машини із зазначеної області. Дане рішення володіє не тільки функціями безпеки, але також допомагає власниками стежити за тим, щоб оператори, особливо якщо вони недосвідчені або не знають особливостей ферми, дотримувалися встановлених маршрутів і обраних областей. Олексій ГРУБРІН анонсував перспективність машиновикористання дрон-обприскувачів XAG.


Керівник агронапрямку XAG Ukraine, DroneUA Анатолій БЕЗОЛЮК розкрив революційність конструкції дрон-обприскувачів XAG з двома і чотирма роторами. Конструкція БПЛА розрахована на експлуатацію в сільському господарстві в межах RTK точності. Повністю автономний політ, багатоспрямований радар, обхід перешкод з повним сприйняттям напрямку польоту, одна машина для багаторазового використання розпилення, розкидання, картографування. Створений на основі накопичених глибоких знань у галузі сільськогосподарських дронів. Історичність XAG (колишня назва: XAIRCRAFT) починається з моменту засновання в 2007 році. XAG віддана розробці та впровадженню сільськогосподарських технологій, це одна з провідних компаній у виробництві безпілотних повітряних систем у світі. Штаб-квартира знаходиться в Гуанчжоу. XAG створила лабораторії та дослідницькі станції у 20 країнах, включаючи Австралію, Японію, Німеччину, та брала участь у ряді прикордонних агротехнологічних проектів. Акцент доповідача було сфокусовано на інтелектуальній сільськогосподарській системі XAG XSAS™, яка надає фермерам і сільськогосподарським підприємствам наукові рішення для управління виробництвом. Програма вирішує такі проблеми, як висока вартість робочої сили та екстенсивне управління виробництвом. Керуючись ключовими показниками циклу розвитку культур, XSAS™ надає стандартизований шаблон сільськогосподарського календаря. Завершальним акордом була інформація про те, що дрони-обприскувачі XAG V40 це ефективне рішення для агробізнесу, яке допомагає аграріям вчасно та оперативно проводити обробку посівів та їх удобрення з мінімальним використанням ресурсів. Вони вже створили власну екосистему та працюють для забезпечення продовольчої безпеки та досягнення цілей сталого розвитку. Доведено, що внесення захисних речовин агродронами потребує на 90-95% менше води та палива, а також, завдяки ультрамалооб’ємному внесенні сприяє скороченню необхідної кількості пестицидів на 30%. Крім того, завдяки відсутності технологічних колій, витоптування та можливості працювати у важкодоступних місцях, дрони-обприскувачі у кінцевому результаті здатні продукувати до 5% додаткового врожаю на кожному гектарі.

Тренер-пілот в Групі компаній DroneUA Сергій ГУРЗЕНКОВ обрав практичну складову виробничого циклу ремонту, сервісного обслуговування та експлуатації дронів-обприскувачів XAG. Ним відзначено, що DroneUA це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень. У структурі групи компаній функціонують власні інженерні і виробничі підрозділи, відкритий центр по обробці даних. На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим імпортером та дистриб’ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інші. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються на більш ніж 4 млн гектарів посівних площ України. Лише за результатами агросезону 2021 дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн га. Розповів про успішність виконуваних видів сервісних робіт для дронів на теринах України: блочний і компонентний ремонт дронів; оновлення програмного забезпечення; чистка після потрапляння рідини або пилу/піску.

Завершальним акордом стали багаточисельні запитання від студентів механіко-технологічного факультету НУБіП України. Організатори заходу відмітили високу інженерну обізнаність та змістовність запитань студентів щодо ремонту, сервісного обслуговування та експлуатації дронів-обприскувачів.

Іван Роговський

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook