Виробнича практика магістрів з галузевого машинобудування

2 серпня 2023, 20:56

   Після аудиторних і дистанційних занять, перевірки засвоєного теоретичного матеріалу під час екзаменаційної сесії, студенти магістратури, які навчаються за спеціальністю «Галузеве машинобудування» факультету конструювання та дизайну роз’їхалися для проходження виробничих практик.

  Сучасний ринок праці ставить до випускників закладів вищої освіти високі вимоги щодо професійних навичок. Для успішного працевлаштування, випускникам відповідної освітньої програми, необхідно мати повний багаж теоретичних знань та практичних навичок, що відображають фахові компетентності.
  Розуміючи вимоги сьогодення, співробітники кафедри надійності техніки НУБіП України постійно шукають нові можливості та партнерів для посилення практичної складової освітнього процесу, включаючи магістерські програми за спеціальністю «Галузеве машинобудування».
  Студенти магістратури, що навчаються за спеціальністю «Галузеве машинобудування» та опановують освітньо-професійні програми «Технічний сервіс машин та обладнання сільськогосподарського виробництва» та «Обладнання лісового комплексу» проходять виробничу практику в сучасних аграрних, машинобудівних та сервісних підприємствах.
  Виробничу практику на фірмі ТОВ «Біміллінг» проходив студент магістратури Богдан Оксімчук. Зазначене підприємство спеціалізується на механічній обробці виробів дерева, металів, пластику та інших матеріалів. Богдан Оксімчук працював на фрезерному верстаті БЦ СФ-2514 з числовим програмним забезпеченням. Разом з тим він виконував цілий ряд робіт, які забезпечували функціонування верстата БЦ СФ-2514. Перш за все – складання програми для фрезерувального верстату, де задаються необхідні параметри і команди. Це може бути виконано за допомогою спеціального програмного забезпечення, де встановлюються координати руху і шляхи обробки. Вибір матеріалу для виготовлення відповідної деталі. Налагодження фрезерного верстату, забезпечення його стійкості під час роботи. Проведення щоденних та профілактичних технічних обслуговувань. Проходження практики на підприємстві ТОВ «Біміллінг» є надзвичайно цінним і важливим етапом в розвитку майбутніх інженерів та розширення їх компетентностей.
 
  Виробничу практику на базі ТОВ «KUHN В УКРАЇНІ» проходивстудент магістратури Максим Антал. Компанія KUHN є світовим лідером у виробництві начіпної та причіпної сільськогосподарської техніки. У кожному своєму агрегаті KUHN використовує інноваційні технологічні рішення, що дозволяють отримувати максимальні результати роботи та зменшити витрати. Максим Антал працював у Сервісному відділі, працівники якого проводять обслуговування техніки, аналізують та співпрацюють з інженерами заводів для покращення надійності продукції. Головним фактором Сервісного відділу є мобільність та швидкість вирішення проблеми. Для роботи яку неможливо виправити в польових умовах, компанія має сервісний центр в центральному регіоні, в місті Києві. Сервісний центр оснащений різними видами обладнання, верстатів, інструментів.
 
  Студент магістратури Олександр Савицький закріплює теоретичний курс на виробничій практиці в на машинобудівному підприємстві ТОВ «УТЕХО», яке розміщене в Чернівецькій області. Підприємство спеціалізується на виготовленні виробів із чорного металу і нержавіючої сталі. Олександр проходить практику у відділі технічного контролю підприємства ТОВ «УТЕХО». Ним перераховано лише частину робіт які він виконує в якості інженера відділу технічного контролю: контроль зварних з’єднань органоліптичними та спеціальними методами; візуально-вимірювальний контроль днищ після штампування; участь в ремонті та налагодженні токарно-гвинторізного верстату; налагодження свердлильного верстату після ремонту.
  Олександр Савицький зазначає, що виробнича практика дозволяє кожному студенту як майбутньому спеціалісту за фахом освоїти додаткові знання та отримати базовий досвід роботи на підприємстві, який знадобиться йому при старті професійної діяльності.
 
  Технічним обслуговуванням та ремонтом зернозбиральних комбайнів займався студент магістратури Андрій Тарасенко. Під час практики він готував до жнив 2023 року комбайні John Deere 9500. Робота включала технічне обслуговування систем комбайна, заміну технічних рідин та фільтрів.
 
  Студент магістратури Олександр Стоян закріплює теоретичний курс на виробничій практиці в агрофірмі ТОВ АК «Зелена долина» агроформування «Пропозиція» Вінницької області. Оскільки в 2021-2022 навчальному році більшість занять проходили в дистанційному режимі, Олександр Стоян поєднує навчання в магістратурі з роботою в агрофірмі на посаді тракториста-машиніста та техніка-механіка. Під час виробничої практики він працював на тракторі «Кейс Пума-210», 2022 року випуску. Ми зустрічались з магістром в полі, під час виконання технологічних операцій з догляду за посівами цукрових буряків з використанням міжрядного культиватору «Геліо-24». За технологічною картою обробітку дана операція проводиться 4-5 разів з часу посіву до викопування цукрових буряків. Процес майже повністю автоматизований, за всім слідкують бортові комп’ютери. Як зазначає Олександр Стоян, тракторист (оператор) потрібен тільки при розвороті і заходженню на нові ділянки, а також для контролю датчиків комп’ютерів. Швидкість обробітку, глибину обробітку, норму внесення добрив та мікроелементів задають комп’ютери. Практикант також приймає участь в обслуговуванні та налагодженні культиватора, встановленні його на зберігання.
 
  Успішно пройшли виробничу практику на базі ТОВ «БЕРТУ УКРАЇНА», що в Київській області, студенти магістратури Олександр Прокопенко, Андрій Кононогов, Олександр Лобов та Андрій Лісовий.
  Підприємство займається цілим комплексом робіт: виробництвом машин і устатковання для сільського та лісового господарства; наданням в оренду сільськогосподарських машин і устатковання; ремонтом і технічним обслуговуванням машин і устатковання промислового призначення. Практиканти займались експлуатацією, технічним обслуговуванням і ремонтом обприскувачів.
 
  Виробничу практику на базі ТОВ науково-виробнича будівельна компанія «НІВЕЛІР», вКиївській області, проходив студент Ігор Макаренко. Серед робіт, до яких був залучений практикант були виготовлення з металоконструкцій та встановлення комплексу «Відкатні ворота» на в’їзд до котеджного містечка. Серед інструменту та обладнання, яке використовувалось при виготовленні, встановленні та оздобленні об’єкту Ігор Макаренко називає: зварювальний інвертор Дніпро-М SAB-17DFB; компресор 24л INTERTOOL (PT-0010); кутова шліфувальна машина (велика) Dnipro-M GL-190S; дрель Dnipro-M ND-85; перфоратор бочковий Dnipro-M BH-20. Саме будову, технічні можливості, особливості використання зазначеного та іншого спеціального обладнання та інструменту Ігор Макаренко вивчав на заняттях в НУБіП України, а сьогодні успішно використовує на виробництві.
 
  Деканат факультету конструювання та дизайну, співробітники кафедри надійності техніки вдячні керівництву підприємств та керівникам практик на виробництві за допомогу в підвищенні практичної складової студентів магістратури. Особливі слова вдячності висловлюємо керівництву та співробітникам: ТОВ «МАНН+ХУММЕЛЬ ФТ УКРАЇНА» - директор Олег Будяй, керівник відділу збуту Олег ПродеусТОВ «ІНДУСТРІЯ ТЕХНОГРУП» директор Олександр Сиволапов.
  У період виробничої практики студенти магістратури факультету конструювання та дизайну стали учасниками вебінару на тему «ЛІДЕРСТВО У СФЕРІ ФІЛЬТРАЦІЇ», який проходив на виробничій базі компанії ТОВ «МАНН+ХУММЕЛЬ ФТ УКРАЇНА» (м. Красилів, Хмельницької області). Тематика вебінару направлена на підвищення ефективності та якості наукових досліджень в галузі фільтрації, популяризацію інформації про сучасні технології і актуальна для майбутніх магістрів з галузевого машинобудування.
  В цілому, як зазначають студенти магістратури, виробнича практика стала важливим етапом для професійного зростання і дала впевненість у тому, що навчання за обраною спеціальністю «Галузеве машинобудування»освітньо-професійними програмами «Технічний сервіс машин та обладнання сільськогосподарського виробництва» та «Обладнання лісового комплексу» є справжнім покликанням.
 

Бажаємо Мирного неба!

 
Зіновій Ружило,
 декан факультету конструювання та дизайну
Андрій Новицький,
 завідувач кафедри надійності техніки,
гарант ОПП «Технічний сервіс машин та обладнання
сільськогосподарського виробництва»
Олександр Банний, 
доцент кафедри надійності техніки,

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook