Прості поради потенційному абітурієнту від «бувалого»

4 червня 2023 року
У кожного з нас у житті бувають ключові питання, від вирішення яких, значною мірою, залежить майбутнє не тільки наше, а і наших рідних та людства загалом. Такими важливими рішеннями для випускників шкіл і коледжів є вибір фаху та вищого навчального закладу, навчання у якому визначає рівень фаховості з обраної спеціальності та ефективність майбутньої роботи для суспільства.
Щодо вибору фаху. Для мене, сина лісівника, відповідь на це питання була риторичною… Розповіді Батька про його величність Ліс, значення лісових екосистем для Людства і краса Карпатських гір, вкритих велетенськими буками та стрункими смереками, зумовили моє бажання продовжити родинну справу і, попри відмінне навчання в школі та успіхи у спорті, поступити в Сторожинецький лісовий технікум аби стати лісівником.
Водночас, мушу визнати, що нема поганих професій, є погані фахівці, які обрали не той фах та опановували його не у тому навчальному закладі, або не так, сумлінно як треба. У той же час не можу не зазначити, що з урахуванням сучасних викликів, що стоять перед Людством, передусім, глобальних змін клімату, роль та значення лісу, як головного стабілізатора довкілля, і лісівника, який його вирощує та захищає, будуть тільки зростати!!!
Надзвичайно важливим для абітурієнта є вибір навчального закладу для опанування обраного фаху, від якого залежить, куди підуть роки навчання: в актив, аби пасив Вашого життя. При цьому у роки незалежності вибір ВНЗ, шо готує лісівників (та й інших фахівців) суттєво ускладнився. Так, якщо раніше лісівників готували тільки у Києві та у Львові, то нині їх готує 28 закладів. Вибрати з них найкращий не так просто. Не завжди це найближчий до місця проживання навчальний заклад або найбільш розрекламований. Вибір має ґрунтуватися на об’єктивних і важливих для формування фахових знань та навичок обставинах. Зокрема, я у свій час, попри те, що ближчим до моєї домівки був Львівський ЛТУ, обрав НУБіП України (тоді УСГА), оскільки від мого старшого товариша по технікуму, що вже навчався на першому курсі лісфаку дізнався, що лекції з фахових дисциплін у Києві читають автори підручників, за якими ми опановували спеціальні дисципліни у технікумі: професори І. М. Зима і Т. Т. Малюгін (Механізація лісогосподарських робіт) та професори Б. Й. Логгінов і П. Г. Кальний (Лісові культури) та інші. Звичайно, на мій вибір вплинуло і місцезнаходження УСГА в столиці України, навчаючись в якій ти стаєш учасником усіх подій: політичних, соціальних, культурних, спортивних та інших.
Неабияке значення при виборі закладу необхідно приділити історії становлення навчального закладу, тривалості його функціонування, традиціям, сформованими попередніми поколіннями та його іміджу в країні і світі за національними та світовими рейтингами. У цьому відношенні тільки три ВНЗ мають понад вікову історію від отримання статусу вищих навчальних закладів, що готували на теренах України лісівників: НУБіП України в Києві та Харківський НАУ ім. В.В. Докучаєва, що почали готувати лісівників у 1840 році та НЛТУ, який веде свій відлік від Крайової школи лісового господарства, створеної у Львові в 1874 році. Саме у цих закладах зібрані найбільш досвідчені науково-педагогічні працівники, сконцентровані традиції з підготовки лісівників і фахівців споріднених спеціальностей, напрацьовані ґрунтовні наукові розробки з більшості напрямків ведення лісового господарства, створені та функціонують науково-виробничі об’єкти, які сприяють гармонійному теоретичному і практичному формуванню фахівців з урахуванням сучасних вимог і викликів сьогодення.
Показовим у цьому відношенні є НУБіП України, який входить у десятку кращих ВНЗ України, а в останні роки увійшов і у найбільш престижні світові рейтинги. Саме у його структурі найстарішим є навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства, в складі якого функціонує сім кафедр: ботаніки, дендрології та лісової селекції; відтворення лісів та лісових меліорацій; ландшафтної архітектури та фітодизайну; лісівництва; таксації лісу та лісового менеджменту і технологій та дизайну виробів з деревини, ботанічний сад, навчально-дослідний розсадник та низка навчальних і науково-виробничих лабораторій.
Дослідницьку роботу науково-педагогічних працівників ННІ ЛіСПГ координує НДІ лісівництва та декоративного садівництва, яким створено прекрасні умови і для наукової роботи студентів. Понад тисячу наукових обєктів, у т. ч. і непересічних, що мають світове значення (літні культури сосни професора В.Е. Шмідта, еколого-географічні культури професора П.Г. Кального та низка ін.), створено за майже сторічну історію ВП НУБіП України «Боярська ЛДС».
Магістри кафедри знайомляться з одним з унікальний наукових об’єктів ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» еколого-географічними культурами сосни
Проведення студентами комплексних досліджень стаціонарному науково-виробничому об’єкті ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», який упродовж з вивчення особливостей появи, збереження та можливості використання природного поновлення сосни і догляду за ним у процесі відтворення цінних сосняків регіону.
Окрім лісового фонду площею (біля 19 тис. га) у структурі лісодослідної станції функціонує сучасна база для проходження студентських практик – Дзвінківський навчально-науково-виробничий центр, на території якого є студентський гуртожиток, їдальня, лекційні аудиторії та класи для проведення лабораторно-практичних занять. Щорічно близько 1200 студентів НУБіП України проживають та проходять практичне навчання на території бази, маючи чудову можливість закріпити теоретичні знання на практиці.
Студенський гуртожиток та території Дзвінківського навчально-наукового центру ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»
На базі ННІ ЛіСПГ ефективно функціонують міжнародні лісові структури національного рівня: Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж, Національне представництво FSC, знана німецька компанія «Штіль» та ін.
 
 
Сталі традиції підготовки фахівців, висококваліфікований науково-педагогічний персонал, наявна сучасна навчально-методична і практична база, наукові здобутки інституту гарантують отримання, за належного відношення до навчання, якісної фахової освіти. При цьому в університеті створенні умови і для отримання дипломів міжнародного зразка та навчання у найбільш престижних ВНЗ Європи і світу, що є партнерами НУБіП України.
У свою чергу якість отриманої освіти значною мірою визначає фахове майбутнє випускника та його виробничі досягнення. Тому не дивно, що саме більшість випускників інституту досягли неабияких успіхів у царині лісівництва та інших корисних для суспільства видах діяльності. Серед них міністри та очільники лісової галузі України у повоєнний час: А. Г. Солдатов, Б.Н. Лукянов, В.Д. Байтала, В.І. Самоплавський, М.В. Колесніченко, В. О. Червоний, В.С. Кузьович, Ю.В. Болоховець, міністр лісового господарства Польщі, Р. Дзялук, міністр іноземних справ Киргизстану А. Джекшенкулов, заступник міністра лісового господарства Дагестану Г.Р. Хізрієв, видатні вчені сучасності, список яких очолює Лауреат Нобелівської премії Миру, проф. А. З. Швиденко, політики, начальники регіональних лісових офісів і керівники філій ДСП «Ліси України» та тисячі лісівників, які щоденно вирощують ліс, займаються озелененням території нашої країни аби наша ненька Україна стала ще кращою і здоровішою
Поступайте вчитися в ННІ ЛіСПГ – і переконайтеся самі, не пожалійте!
Випускник лісфаку 1974 р.,
професор кафедривідтворення лісів
та лісових меліорацій Віктор Маурер
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook