Про можливості та досвід програми Erasmus+ від учасників, студентів економічного факультету

27 квітня 2023 року
     Сучасну українську університетську освіту неможливо уявити без програми міжнародної співпраці Європейського Союзу у сфері освіти, молоді та спорту Erasmus+. На економічному факультеті НУБіП України студенти всіх спеціальностей цікавляться та долучаються до участі у даній програмі. Своїм досвідом міжнародного обміну Erasmus+ протягом цього року поділилися Тетяна Мельник, Денис Дяченко, Єлизавета Мамєєва.
    Тетяна Мельник, студентка 3 курсу, спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» двічі брала участь у програмі Erasmus+, спочатку у Варшавському університеті наук про життя, та згодом – в університеті Загреба. Тетяна розповідає про важливий досвід та незабутні позитивні емоції від проходження стажувань: «Навчання в університетах Європи за програмою Erasmus+ – це неймовірний досвід, який дає можливість вивчити багато цікавого зі спеціальності та обмінятися знаннями з новими інтернаціональними друзями, покращити свій рівень іноземної мови, адже лекції, семінари, дискусії проходили на англійській мові, і всі учасники з різних європейських країн легко взаємодіяли й знаходили спільну мову для вирішення поставлених завдань. Заняття були цікаві, викладачі пояснювали матеріал у доступній формі та постійно заохочували до подальшої роботи. Під час навчання, я багато розповідала своїм новим знайомим як з Польщі, так і з Хорватії, інформацію про Україну, про війну, її виклики та наслідки, про протиправні дії, які чинять окупанти проти мирного українського населення».
     Денис Дяченко, студент 3 курсу, спеціальності «Підприємництво, торгівля, біржова діяльність» проходив також навчання за програмою Erasmus+ в університеті Загреба. На думку Дениса, найвдалішим виразом для опису програми обміну Erasmus+ буде «міжкультурний обмін». Юнак ділиться своїми враженнями: «Отримавши лист-запрошення від університету Загреба, був у захваті від такої можливості, але водночас, чітко розумів всі виклики та труднощі, пов’язані з війною. Завдяки підтримці НУБіП України та Загребського університету, моє стажування відбулося, і я відчув усі преваги міжнародного досвіду. На сьогодні, з впевненістю можу сказати, що програма Erasmus+ принесла мені вагомий досвід, адже це повний вихід з зони комфорту у іншій країні та з іншою мовою. Звичайно в мене були певні переживання щодо того, як успішно пройде мій семестр у Хорватії, але, на щастя, хорвати виявились дуже доброзичливими і допомогли швидко освоїтись. Саме завдяки дружбі з місцевими, я дізнався дуже багато нового про хорватську культуру із-з середини, а не просто зі статей в інтернеті. Також програма Erasmus+ допомогла подолати мовний бар`єр, систематична практика, і я почав вільно говорити англійською мовою. До того ж, дуже вразила щира підтримка нашої країни громадянами Хорватії у ці нелегкі часи війни. В центрі Загреба відбувалися чисельні марші підтримки України, а в кампусі на багатьох будівлях майоріли жовто-сині прапори, як символ віри у нашу перемогу».
    Єлизавета Мамєєва, студентка 4 курсу, спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», навчалася у Вищій школі сільського господарства ISA Lille (Франція). Єлизавета наголошує, що обрала НУБіП України для навчання, оскільки знала про його суттєві переваги, і зокрема, про налагоджену тісну міжнародну співпрацю вузу з провідними європейськими університетами. І коли минулої весни стало відомо про відбір до французького університету – без вагань подала документи. Після навчального року у Вищій школі сільського господарства ISA Lille, студентка переконана, що досвід, отриманий тут, став новим та надзвичайно корисним. «В університеті заняття йдуть від 8 ранку до 18 вечора, а інколи і до 20, до цього було складно звикнути, але з часом адаптуєшся до ритму, тим більше, що навчання цікаве, багато групової роботи, практичних завдань, візитів до компаній. Студентська спільнота наповнена позитивом і заряджена енергією до відкриття нового: від незвичайного підходу презентації проекту до постійних подорожей. Знайомство з людьми з усіх куточків світу, спілкування двома іноземними мовами одночасно, перші тижні, коли кожного дня щось нове, все це – незабутній та важливий досвід, який розширює горизонт сприйняття навколишнього світу».
    Студенти-учасники програми Erasmus+ економічного факультету щиро вдячні іноземним університетам-партнерам та НУБіП України за таку чудову можливість. Адже вони спробували свої сили навчатися у європейських університетах, зрозуміли та відчули особливості їх навчального процесу, мали нагоду розшити власний кругозір, постажуватися у міжнародному середовищі, удосконалити англійську мову, почати вивчати мову країни-стажування. Крім того, програма Erasmus+ дає можливість відкрити культуру й звичаї європейських країн, а також знайти нових друзів!
 
Тетяна Куць,
заступник декана економічного факультету з міжнародної діяльності
Юлія Негода,
заступник декана економічного факультету з наукової роботи

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook